Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00
Dolar milyonerleri, kriz nedeniyle kaybettikleri serveti yerine koyarken sayıları da arttı. Merrill Lynch’in Varlık Raporu’na göre, piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda, serveti 1 milyon doların üzerinde olan kişi sayısı yüzde 17 artışla, 10 milyona ulaştı. Türkiye’deki milyonerlerin sayısı da 2 bin 200 yeni zenginle 35 bin 900 kişi olurken, varlıklar da 2’ye katlandı.
KÜRESEL krizin etkisiyle 2008 yılında servetlerinin yüzde 20 eriyen,
dolar milyonerleri geçen yıl hem hem sayılarını hem de varlıklarını artırdı. Merrill Lynch ve Capgemini tarafından 14’üncüsü yayınlanan, Yıllık Dünya Varlık Raporu, küresel mali kriz sonrasındaki toparlanmayı ortaya koyarken, dünyada 1 milyon dolardan fazla varlığı bulunan zenginlerin sayısı yüzde 17.1 artarak 10 milyona ulaştığını gösterdi. Merrill Lynch EMEA Varlık Yönetimi Başkanı Bill O’Neil tarafından açıklanan rapora göre, bu kişilerin toplam değeri de 39 trilyon doları buldu. Raporda, dikkat çeken bazı sonuçlar şöyle oldu:
3 yıl öncesine götürdüKriz sonrasında gelen bu toparlama, piyasa değerlerindeki yükselişlere bağlanırken, dolar milyonerlerinin durumu kriz öncesi olan 2007 yılına geri döndü. Bunda da, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika bölgesindeki yükselişler etkili oldu. Ancak, tüm bu gelişmelere rağmen, zenginler kriz sonrasında yatırım yaparken daha temkinli davranıyor.
39 trilyon dolarlık 10 milyon kişi
Geçen yıl sayıları yüzde 17.1’lik artışla 10 milyona ulaşan dolar milyonerlerinin varklıkları da yüzde 18.9 artışla 39 trilyon doları buldu. 2009 yılında küresel ekonomi bir daralma yaşasa da, bu varlıkların yükselişin ana kaynağının piyasa değerlerinin yükselmesi, emtia ve hedge fonlar olduğu belirtiliyor. Küresel piyasa değerinin yüzde 47 artarak, 47.9 trilyon dolara yükselmesinin büyük payı bulunuyor.
Türkiye’de 2 bin 200 yeni zengin Türkiye’nin 1 milyon doların üzerinde varlığı bulunanların sayısı geçen yıl yüzde 6.4 artarak, başka bir ifadeyle 2 bin 200 yeni zenginin eklenmesiyle 35 bin 900’e çıktı. Bu kişilerin ellerinde bulundurdukları varlıkların piyasa değeri de 2’ye katladı. Bu yükselişte, en büyük katkıyı piyasa değerinin yükselmesinin yanı sıra
Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi etkili oldu. Ancak, Türkiye’nin, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), ihracat ve sanayi üretim endesinde yaşadığı daralma, varlıklar üzerinde ciddi baskı oluşturdu.
Asya-Pasifik Avrupa’yı yakaladıMilyonerlerin bu performansında Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika bölgeleri etkili oldu. Asya-Pasifik bölgesi, 3 milyon milyoneriyle Avrupa’yı yakalarken, toplam değeriyle de Avrupa’nın önüne geçti. Kuzey Amerika ise 10.7 trilyon dolar varlığı ile tüm dünyada en fazla varlığa sahip olan bölge oldu.
10 milyon dolar milyonerinin sadece yüzde 1’i ultra zengin
10 milyon zengin dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturuyor. Bu 10 milyon kişinin içinde yüzde 1’i oluşturan, yatırıma yöneltilebilir varlıklarının değeri en az 30 milyon dolar olanlar ise ‘ultra zenginler’ olarak adlandırılıyor.
‘Tutku’ yatırımları finansın yerini aldıSON dönemde sanat ve diğer koleksiyon malzemeleri yaygın biçimde yatırım biçimi olarak görülmeye başlandı ve finansal yatırımın yerini, ‘tutku yatırımları’ denen sanat ve diğer koleksiyon malzemeleri yatırım yapanlar için en popüler kategori oldu. Sağlık, fitness, seyahate yapılan harcamalar artarken, saat ve mücevher yatırımlarının payı artışa geçti. Filantropi adı verilen hayır ve sosyal sorumluluk yatırımları da hız kazandı.
‘Temkin’ arttı sabit yatırım ürünleri gözde
RAPOR, dolar milyonerlerinin yatırım alışkanlıklarını da ortaya serdi. Buna göre, küresel ekonomik kriz sonrasında piyasaya dönüşleri temkinli olan zenginler, artık getirisi önceden tahmin edilebilir yatırım araçlarına ağırlık vermeye başladı. Bunun sonucunda sabit getirili ürünlere yatırım oranı yüzde 31’e yükseldi.
Hisse senetlerinin yatırımlar içindeki payı ise yüzde 29’a çıktı. Kriz yılında meydana gelen maddi kayıplarını azaltmak isteyenlerin hisse senedi ve sabit getirili ürünlere yönelmesi, nakit/mevduat yatırımlarını azalttı. Bu dönemde zenginler, bir çeşitliliğe giderek kendi coğrafyaları dışındaki piyasalara yatırım yapmaya başladı. Bu trendin 2010 ve 2011 yıllarında da devam etmesi bekleniyor. Yerli yatırımcı sayısı Avrupa’da azalırken, ABD’li zenginler krizde yaşadıkları sıkıntılardan dolayı yeni yatırım yaparken temkinli davranmaya devam ediyor.