Güncelleme Tarihi:
Dericiler, Eker’den canlı hayvan ithalatına ağırlık verilmesini isteyip, “10 milyon büyükbaş hayvan nerede” diye sorarken, Bakan Eker, hayvancılık politikasının adet üzerine değil, verim üzerine kurulduğunu, bunun da dericilerin talebiyle örtüşmediği yanıtını verdi.
10 milyon hayvan nerede
Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, sektörün sorunlarını anlattığı konuşmasında “Türkiye’de 10 milyon büyükbaş hayvanın olduğu söyleniyor. Biz varsa bu hayvanların nerede olduğunu merak ediyoruz. Ayrıca et ithalatında canlı hayvan ithalatının daha fazla olmasını istiyoruz. Bu hiç olmazsa zorluk çeken deri sektörüne bir pansuman olacaktır” dedi.
Verimlilikle uyuşmuyor
Deri sektörünün temsilcilerine yanıt veren Bakan Eker, öncelikle ‘iletişim’ sorununa dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Son altı aydır deri sektöründen bize gelen bir sorun, talep var mı diye sordum olmadığını söyledi. İletişim çok önemli. Hayvan popülasyonunun sayıca yüksek olması, dericilik sektörü açısından daha önemli. Burada dericilik sektörünün talebiyle çelişen bir durum var. Çünkü dericilik sektörünün posta ihtiyacı var. Dolayısıyla bu bir bütündür, derinin kendisinin kalitesi önemlidir. Sektörünün talebiyle, iktisadi verimliğinin gerektirdiği işletmecilik anlayışının ortaya koyduğu şartlar uyuşmuyor. Bu doğal bir şey. Elbette biz Türkiye’de hayvan popülasyonunun azalmaması, kalite ve verim açasından yükselmesi için uğraşıyoruz.”
Hayvan sayısı arttı
Son 8 yılda büyükbaş hayvan sayısında yüzde 10’luk artış olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Türkiye’de özellikle Anadolu’nun coğrafik yapısının koyun ve keçi için daha uygun. Türkiye’de koyun ve keçiciliği mutlaka daha iyi bir noktaya, daha büyük ölçekli işletmelere dönüştürmek mecburiyetindeyiz. Hedefimiz, planımız, programımız bu” diye konuştu.
Hiçbir hayvan deri için kesilmez
ERDAL Matraş, Türkiye deri sektörü 13 ayrı bölgede 541 işletmeyle 12 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektör olduğunu söyledi. 2000-2010 yılları arasında işleme sayısı yüzde 40 azalsada sektörün ekonomik büyüklüğünde bir düşüş yaşanmadığını anlatan Matraş, sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin şöyle konuştu: “Türkiye’de hiçbir hayvan sadece deri için kesilmez. Hayvan sektörünün yan sektörü olan deri sektörü, canlı hayvanda yaşanan sıkıntılardan doğrudan etkileniyor. Dericiler, Türkiye’nin hayvan varlığı ve kesim adediyle yakından ilgileniyor. Kriz öncesi kilosu 1.6 lira olan hammadde fiyatları bugün 4.5 lira düzeylerine çıktı.”