Arda AKIN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2010 00:00
Yargıda rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan’ın Boğaz’da 10 milyon TL değerinde bir arsa davasıyla ilgili “kapsamlı rüşvet dağıttığı” ileri sürüldü. Koçarslan’ın, 5 yargı mensubuna Reina’da alem yaptırdığı da dosyaya girdi.
İSTANBUL Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık davalarının da yer aldığı 28 ayrı olayı kapsayan ‘Yargıda rüşvet’ soruşturmasında, Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan’ın Boğaz’da 10 milyon TL değerindeki bir arsa davasıyla ilgili 5 yargı mensubuna Reina’da alem yaptırdığı ve kaldıkları otele kadın gönderdiği iddiaları da dosyaya girdi. “Yerel mahkemelerden Yargıtay’a kadar avukatlar aracılığıyla rüşvetle kararlar alındığı” iddiasıyla Adalet Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmada, dosyaların tamamının mülkiyet ve arazi anlaşmalarıyla ilgili olduğu öğrenildi.
10 milyon dolarlık arsa
İddiaya göre Koçarslan, 10 milyon TL değerindeki arsanın kamulaştırılmasıyla ilgili Yargıtay’dan lehte karar çıkması amacıyla avukat N.O. ile görüştü. N.O., Yargıtay’da halen görev yapan iki hakim, bir yazı işleri müdürü ve iki memurun isimlerini verdi. Koçarslan, avukatları aracılığıyla ulaştığı beş yargı mensubunu Ankara’dan uçakla İstanbul’a davet etti. Havaalanında karşılanan yargı mensupları, önce Reina’da kendileri için hazırlanan özel bölümde gece geç saatlere kadar eğlendi. Ardından, beş yıldızlı otele VIP araçlarla getirilen iki hakim ve diğer yargı mensuplarının odalarına kadın gönderildiği ileri sürüldü. Polisin takip ettiği şüphelilerin, ertesi sabah otele giderek, yargı mensuplarına zarf içinde para verdikleri de dosyaya konuldu. Olaya adı karışan iki hakimin halen görevde olması nedeniyle, dosya Adalet Bakanlığı’na da gönderildi.
40 şüpheli sorguda
Gözaltına alınan avukatların yargı mensuplarını etkilemek için bürolarına çağırıp, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve saat gibi pahalı hediyeler verdikleri de yine soruşturma dosyasına girdi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 40 şüphelinin emniyetteki sorgularına başlandı. Şüpheliler, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey tarafından, kendileri için hazırlanan özel odalarda sorgulanıyor.
Yalçıntaş Münih üzerinden geldi
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş Türkiye’ye döndü. Yalçıntaş, dün Almanya Münih üzerinden Ankara’ya saat 15.10’da geldi. Pasaport işemleri yapıldığı sırada polislere kendisini tanıtarak gözaltına alınma işleminin başlatılmasını isteyen Yalçıntaş, sağlık kontrolünden geçirildi ve Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
‘Evrakları kaybetme’ yöntemi uygulanmış
YARGITAY’daki rüşvet iddialarına adı karışan hakim ve diğer memurların, lehte karar vermek dışında, davalara konu olan dosya içindeki evrakları kaybettikleri, yerel mahkemeye dosyada eksik olduğunu bildirerek karar sürecini uzattıkları belirlendi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve rüşvete aracılık ettiği iddia edilen avukatların, özellikle Yargıtay 12’nci Hukuk Dairesi eski Başkanı M.O. aracılığıyla diğer hakimlere ulaştıkları, telefon dinlemelerine yansıdı. M.O.’nun rüşvet verilen her dosya için ayrı ayrı komisyon aldığı iddia edilirken, İstanbul’da yerel mahkemenin yine değerli bir araziye ilişkin verdiği kararın bozulması için halen görevde olan bir hakime 1.2 milyon TL rüşvet verildiği ileri sürüldü.