Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 00:00
Porsche Ahmet lakaplı Ahmet Sandıkçı 4 yaşından beri hobisi olan eski para koleksiyonerliğini ABD’de mesleğe dönüştürdü ve 10 milyar dolarlık servet yaptı.
Bu yıl ABD’de Ulusal Cumhuriyetçi Senato Üyeleri Komitesi tarafından yılın işadamı seçilen Sandıkçı, ’sattığı banknotlara çok yüksek getiri vaat eden Ponzi Ahmet’ suçlamaları için "Beni çekemiyorlar" diyor.
ABD’de 10 milyar
dolar değerindeki eski kağıt para koleksiyonunu sergilediği ve sattığı bir dükkanlar zinciri olan ’Porsche Ahmet’ lakaplı Ahmet Sandıkçı, Ulusal Cumhuriyetçi Senato Üyeleri Komitesi (NRCC) tarafından yılın iş adamı seçildi. Ödülünü 8 Haziran’da Washington’da almaya hazırlanan Sandıkçı, bir yandan da hakkında çıkartılan ve internet üzerinden yayılan ’Ponzi Ahmet’ temalı karalama kampanyasını alt etmeye çalışıyor. Internet bloglarında sahte eski para satmak ve bu paralar üzerinden yüksek getiri vaad etmekle suçlanan Sandıkçı, "Amerikalılar’ın tarihi paralarına onlardan da iyi sahip çıktım, yılın iş adamı oldum. Beni çekemiyorlar" diyor. 43 yaşındaki Ahmet Sandıkçı, 4 yaşından bu yana eski para topluyor. Genel eğilim olan demir paralardan çok, kağıt paralara yoğunlaşıyor. Eski para merakı babasından geçen bir miras olduğunu ifade eden Sandıkçı kendisine ’Porsche’ lakabının takılmasıyla başlayan hikayesini şöyle anlattı: "Uzun yıllar Almanya’da yaşadım. Aslında makine mühendisiyim. Almanya’da yıllarca eski arabaları modifiye ettim. İlk modifiye ettiğim araç da Porsche’du. O gün bugündür bana Porsche Ahmet derler. Ardından 1990’larda Rusya’ya gittim ve modifiye ettiğim araçları Ruslar’a pazarladım. 1997’de dönüp ABD’de de benzer bir dükkan açtım. Bu işten çok iyi para kazandım. Kazandığım paraları da eski para alımına yatırdım."
İlk kağıt para müzesi
Ahmet Sandıkçı eski para koleksiyonerliğine başlamasını da şöyle anlattı: "Babam müteahhitti ve eski evlerde bulduğu eski paraları bana getirirdi. Bu banknotları yıllarca sakladım. 2001 yılında Türkiye’de sigara satan bir dükkana girdim. Dükkanın camında eski paralar asılıydı. Az miktarda bir bedel ödeyerek sigaracıdan bu paraları satın aldım. Sonra İstanbul’da eski para satan başka bir dükkandan yine çok sayıda para aldım. Bu işe ilk yatırımım böyle oldu. Çok araştırdım ve doğru insanlara ulaştım. Ara ara aldatıldığım yüksek bedeller ödediğim de oldu. Ama sonunda mükemmel bir hazineye sahip oldum. 2005 yılında Florida’da Amerika’nın ilk kağıt para Showroom’unu kurdum."
FBI’ın ’kara para’ sorgusundan geçti İNTERNET bloglarında hakkında çok sayıda suçlama bulunan Porsche Ahmet’e bu iddiaları sorduk:
Sattığınız eski banknotların sahte olduğu söyleniyor. Bu doğru mu?
- Sergilediğim ve satışa sunduğum paraların tamamı sertifikalı. Yani kimseyi aldatmam mümkün değil. Elimdeki banknotların tamamını CGA adlı eski paraların değerini belirleyen bir kuruluşa gönderiyorum. Paranın değerini CGA’in verdiği sertifika belirliyor. Burada birilerini aldatmama imkan yok.
Yüksek getiri vaadiyle Charles Ponzi benzeri bir yapıda çalıştığınızı iddia ediyorlar. 5 yılda yüzde 2 bin getiri vaad ettiğiniz doğru mu?- Evet doğru. Ama tabi bu her banknot için geçerli değil. Şöyle düşünelim. Ben bu paralar için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptım. Ancak, şu an elimdeki banknotların değeri 10 milyar dolara yakın. Özellikle son 2 yılda çok ciddi değer kazandılar.
ABD’de FBI tarafından sorgulandığınız, kara para akladığınız iddia ediliyor? Bu konuda herhangi bir sorgudan geçtiniz mi?- Evet geçtim. Bir gün birkaç görevli dükkanıma geldi. Resimler gösterip, bu resimlerdeki insanları tanıyıp tanımadığımı sordular. Hepsini tanıyordum. Biri eşim, diğeri de muhasebecimdi. Türkiye’de de Denizli’de bir iş yerim var. FBI’a da işlerin yürümesi için zaman zaman onlara para gönderdiğimi anlattım. Bana inandılar ve şu açıklamayı yaptılar: "ABD’de yaşayan biri hakkında teröre yardım ettiği konusunda ihbar alırsak, araştırmak zorunda kalırız. Sizi de bu nedenle rahatsız ettik." Yani birileri benimle uğraşmak için teröre yardım ettiğim iddiasını bile ortaya atmıştı.
Kim neden uğraşıyor sizinle?- Amerika’ya geldiğim dönemde ofiste benimle çalışan bir dostum vardı. Ama çeklerimi çalıp sahte imza ile hesabımdan 150 bin dolar çekti. Ben de şikayetçi oldum. Mahkeme sürüyor. Saldırılar bu olaydan sonra başladı. Irkçı olanlar bana tepki bile duyuyor. Bizim tarihimiz Türk ve Müslüman bir adamın elinde diye düşünüyorlar. İnternette büyük bir karalama kampanyası var. Bu beni başta çok üzdü. Ama artık umursamıyorum. Nasılsa müşterilerim beni tanıyor. Benimle uğraşan kişi de mahkeme kararıyla yanıma yaklaşamıyor.
Canım gibi koruyorumAhmet Sandıkçı, "1891’de ABD Başkanı Benjamin Harrison’ın hibe ettiği 1 dolar, koleksiyonda yer alıyor. 1 Doların üzerinde de Martha Washington’ın yüzü var. Koleksiyonda 38-40 milyon dolar teklifler geliyor" dedi.
ABD’de TL’ye de büyük ilgi varDÜNYADA 150 milyon koleksiyoner olduğunu ifade eden Ahmet Sandıkçı, ABD’de asıl ilginin dolara olduğuna, buna karşın Amerika’da basılan TL’nin de ilgi gördüğünü dile getirdi ve şöyle devam etti: "Türkiye’nin parasını 1940’lı yıllarda ABD basıyordu. Amerikalılar da özellikle ABD basımı Türk paralarına ilgi duyuyor. Türkiye’de beşinci emisyonda basılmış temiz bir 1000 TL’lik banknota 5-10 bin dolar veriyorlar. Yakında İstanbul’da da dükkan açacağım."