Güncelleme Tarihi:
SON yıllarda hızlı büyüme yakalayan elektrik, elektronik ve hizmet ihracatı 2016 yılında 10.2 milyar dolara ulaştı. Sektörün 2023 yılı için önemine dikkat çeken Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “2017’de yurtdışı pazarlarda daha da güçlenmek için çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.
YÜZDE 7 PAY ALIYOR
Elektrik, elektronik ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ihracat şampiyonlarının ödüllendirildiği ‘2016 TET İhracat Başarı Ödül Töreni’nde konuşan Ebiçlioğlu, şunları söyledi: “2016 yılında 10.2 milyar dolar olarak gerçekleşen sektör ihracatı Türkiye ihracatında yüzde 7’nin üzerinde pay alıyor. Sektör, Türkiye’nin 2023 hedefine önemli katkı sağlıyor. 2016 yılında birlik olarak sektörümüzün yurtdışı pazarlarda güçlü bir konuma gelmesi için birçok faaliyet gerçekleştirdik. 2014 yılında bünyemize katılan hizmet sektörlerimizin de ihracat potansiyelinin artırılması için yoğun çalışmalarda bulunduk. İhracatta atılım yılı olan 2017’nin ülkemiz adına önemli bir yıl olmasını hedefliyoruz.”
ATILIM YILI İLAN ETTİK
Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında ihracatta sıçrama yapacağımız bir döneme gireceğiz. Bu sıçrama sadece ihracatımızla da sınırlı kalmayacak. 2017 Türkiye’nin her alanda büyük atılım gerçekleştireceği bir yıl olacak. Güven ve istikrar piyasalara hakim olacak. Üretim, istihdam ve yatırımlar yeniden canlanacak” şeklinde konuştu.
VESTEL İLK SIRADA
ELEKTRİK, elektronik sektöründe 2016 yılında en çok ihracat yapan firma Vestel oldu. Sektörde en çok ihracat gerçekleştiren 2’nci firma Arçelik olurken, 3’üncülüğü BSH Ev Aletleri aldı.
Sektörün alt kategorilerinden olan beyaz eşyada en çok ihracat yapan firmalar sırasıyla Arçelik, Vestel ve BSH Ev Aletleri oldu. Diğer bir alt kategori olan elektronik sektöründe en çok ihracat yapan firmalar sırasıyla Vestel, Arçelik ve E.G.O Aletler oldu.
Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları kategorisinde en çok ihracat gerçekleştiren firma Grid Solutions oldu. Aynı kategoride Siemens 2’nci, Balıkesir Elektromekanik ise 3’üncülük ödülünü aldı.
Kablo sektörünün ihracat şampiyonu Nexans Türkiye oldu. Kablo sektöründe en çok ihracata imza atan 2’nci firma Pamukkale Kablo, 3’üncü firma ise Atom Kablo oldu.
Hizmet sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren firma Türk Hava Yolları (THY) oldu. 2’ncilik Pegasus Hava Taşımacılığı’na; 3’üncülük ödülü ise Çalık Enerji’ye gitti.
Hizmet sektörünün önemli ihracat kalemlerinden dizi, sinema ve kitap gibi hizmetler bu yıl üçüncü kez ödüllendirildi. Geçtiğimiz yılın ihracat şampiyonu dizisi Paramparça oldu. Dizi ihracatında 2’nci sırada Güllerin Savaşı, 3’üncü sırada ise Kara Sevda yer aldı.
‘GÜLLERİN SAVAŞI’ EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN DİZİLER ARASINDA
ELEKTRİK Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) bünyesinde bulunan hizmet sektörünün önemli ihracat kalemlerinden dizi, sinema ve kitap gibi kültürel hizmetler bu yıl üçüncü kez ödüllendirildi. Tüm ülkelere ihraç edilen, Kanal D’de iki sezon yayınlanan Güllerin Savaşı, 2016 yılında en çok ihraç edilen ikinci dizi ödülüne layık görüldü. Törene katılan Doğan TV Kurumsal Strateji ve Uluslararası Satış Grup Başkanı Özge Bulut Maraşlı ödülü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun elinden MED Yapım Genel Müdürü Fatih Aksoy ile birlikte kabul etti. Özge Bulut Maraşlı, “Dizi ihracatımız yakın tarihlere dayanıyor. Pazarımızı hızlı büyüttük. Simdi Türk dizilerinin kalitesi ve fiyatlarıyla lig atlama zamanı” dedi. Törene Doğan TV Yurtdışı İçerik Satış ve İş Geliştirme Direktörleri Ezgi Ural ve Emrah Turna’nın yanı sıra Güllerin Savaşı dizisinin oyuncuları Canan Ergüder, Kenan Ece ve Barış Kılıç da katıldı.