10 bin dolarlık şirkete 20 milyon dolar kredi

Güncelleme Tarihi:

10 bin dolarlık şirkete 20 milyon dolar kredi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan Vakıflar Bankası'nda skandal giderek büyüyor. Vakıfbank'ın 10 bin dolar sermayeyle Cayman Adaları'nda kurulan Black Diamond ile Sumo şirketlerine, herhangi bir teminat almadan, şahsi kefaletle 20 milyon dolarlık kredi kullandırdığı ortaya çıktı.

Vakıflar Bankası'nda Fehmi Gültekin'in Genel Müdürlüğü döneminde gerçekleşen skandallar giderek büyüyor. Maliye Bakanlığı tarafından soruşturulmaya başlayan Vakıfbank'ın 10 bin dolar sermayeyle Cayman Adaları'nda kurulan Black Diamond ile Sumo şirketlerine, herhangi bir teminat almadan, şahsi kefaletle 20 milyon dolarlık kredi kullandırdığı ortaya çıktı. Vakıfbank soruşturması konusunda Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı'ndan bilgi istemişti.

Garantisiz verilen kredilerde, teminatı güçlendirmek adına da ‘telefon talimatıyla’ 20 milyon dolarlık rehin kurulduğu, ancak şirket hisseleri borsada alınıp satılmadığı için piyasa değerinin olmadığı ortaya çıktı.

Bankacılık teamüllerinde sık rastlanmayan bu olay, Vakıfbank New York Şubesi'nin, 25 Haziran 1997 tarihinde yazdığı yazıyla günışığına çıktı. Coşkun Arık ve Atalay Arslan imzasıyla düzenlenen yazıda, Vakıfbank New York şubesinin, Sumo Colliery ve Black Diamond için ‘Şahsi taahhüde istinaden kredi tespit edilmiş ve kullandırılmıştır’ ifadesi yer aldı.

Yazıda, New York Şubesi'nin aynı tarih itibariyle Black Diamond ve Sumo Colliery'ye kullandırdığı kredilerin dökümü şöyle yapıldı:

Şube, Black Diamond'a 7 milyon doları nakit, 2 milyon doları gayrınakdi olmak üzere toplam 9 milyon dolar kredi tesbit etti. Bu kredinin ‘risk miktarı’ ise 5 milyon 57 bin doları olarak belirlendi. New York Şubesi Sumo Colliery için ise 4 milyon dolarlık gayrınakdi kredi kullandırırken, bunun 2 milyon 421 bin dolarının ‘risk miktarı’ olduğu belirtildi.

TELEFON TALİMATI

Vakıfbank Genel Müdürlüğü, sözkonusu krediden sonra, New York Şubesi'ne ‘telefonla talimat vererek’ teminat durumunun kuvvetlendirilmesi amacıyla, hisse senetlerine 20 milyon dolarlık ‘birinci derecede rehin tesis edilmesini’ istedi. Şirketlere şahsi taahhüde dayanarak kredi kullandıran New York şubesi ‘telefon talimatı’ üzerine, hisse senetlerinin tamamı üzerine 20 milyon dolarlık birinci derecede rehin tesis etti.

DENETİMDE NE OLACAK

New York Şubesi, ABD yasalarına göre Federal Reserve Bank ile New York State Banking Department denetimine tabi olduğu için hisse senetlerinin piyasa değeri konusunda araştırma yaptı. Ancak, 10 bin dolarlık Black Diamond'un, kote olmadığı için borsada alım satımının yapılmadığı, bu nedenle hisse senetlerinin piyasa değeri konusunda bir değerlendirme yapılamadığı öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!