Güncelleme Tarihi:
Asya kıtası elektrik ve altyapı alanında özel sektörden 2020'ye kadar yılda 250 milyar olmak üzere yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırım bekliyor.
AA muhabirinin, Asya Kalkınma Bankasının "Asya'nın Altyapı İhtiyaçlarını Karşılamak" raporundan derlediği bilgilere göre, bölgede altyapı yetersizliğinden dolayı 400 milyondan fazla insan elektrikten, yaklaşık 300 milyonu ise içme suyundan yoksun yaşıyor.
Asya Pasifik Bölgesi'nde yer alan 45 ülkenin iklim değişikliği ve yoksullukla mücadelesini kazanabilmesi için, halen bölgede yıllık yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapan özel sektörün, her yıl 250 milyar dolar olmak üzere orta vadede yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırım yapması gerekiyor.
Asya'daki altyapı yatırımlarının yüzde 90'ı halen ağırlıklı kamu tarafından gerçekleştirilirken, özel sektör yatırımları daha çok telekomünikasyon alanında yoğunlaşıyor.
"ALTYAPI İHTİYACI MEVCUT ARZIN ÖTESİNDE"
Asya Kalkınma Bankası Başkanı Takehiko Nakao, Asya Pasifik'teki altyapı talebinin mevcut arzın çok ötesinde olduğunu kaydetti.
Nakao, Asya kıtasındaki ülkelerin kalite standardını belirleyecek, ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve iklim değişikliğiyle mücadele eden küresel zorluğa cevap verecek yeni ve iyileştirilmiş altyapıya ihtiyaç duyduğunu aktararak, "Altyapı boşluklarını doldurmak için özel sektör yatırımları hayati öneme sahip. Banka olarak kamu-özel ortaklıkları ve yatırım dostu politikalarla kurumsal reformları daha çok teşvik edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Son yıllarda, Asya ve Pasifik bölgesinin altyapısı gelişmesine karşın, yeterli kapasite ve altyapı bulunmadığı için sürekli yaşanan elektrik kesintileri ekonomik kalkınmayı da güçleştiriyor.