1 milyon liraya oyuncak müzesi kurdu, 1860 yılına kadar uzandı

Güncelleme Tarihi:

1 milyon liraya oyuncak müzesi kurdu, 1860 yılına kadar uzandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2009 00:00

Türkiye’nin ikinci Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni Konak Belediyesi açıyor. 1000 oyuncağın sergileneceği müze için, bina hariç 1 milyon lira yatırım yapıldı.

KONAK Belediyesi, İzmir’i kültür başkenti yapma projeleri kapsamında butik müze projeleri planlarken, Hürriyet Gazetesi’nde gördüğü bir oyuncak haberi Belediye Başkanı Hakan Tartan’a ilham verdi. Bir oyun ve oyuncak müzesi kurmak için kolları sıvadı. İstanbul’da Türkiye’nin ilk oyuncak müzesini kuran Sunay Akın’ın konsept danışmanlığını yaptığı Oyun ve Oyuncak Müzesi, seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın bağışladığı Varyant’taki müstakil binada ocak ayının ikinci yarısından sonra açılıyor. Çok önemli özelllikleri bulunan, kimi 1860’larda yapılmış bin tane oyuncağın yer aldığı müzenin Konak Belediyesi’ne bina hariç maliyeti 1 milyon lira. Tartan’a ilham veren haberi kaleme aldığım için şu sıralar açılması için içinde harıl harıl çalışmaların yürütüldüğü Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Güngör eşliğinde, ilk görenlerden biri oldum.

Gelişmişlik göstergesi

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, müzelerin, özellikle oyuncak müzesinin önemli bir gelişmişlik göstergesi olduğunu belirtirken, oyuncakların bir kısmını aldıklarını, bir kısmını da Sunay Akın’ın bağışladığını söylüyor. Tartan, dünyada bazı şehirlerin oyuncak müzeleriyle anıldığını da hatırlatarak, “İzmir için bizim de böyle bir hedefimiz var. Orada meddah anlatılacak. Hacivat-Karagöz’ün nasıl yapıldığı da anlatılacak gösterileri de olacak. Çocuklara ve ailelerine bir pencere açacağız. Çağdaş İzmir müzecilikte biraz geri kalmıştı. Bunu tamamlayacaız” diye konuşuyor. Kıymetinin bilinmesi için müze ziyareti için sembolik bir ücret alınacağını anlatan tartan, müzenin sadece İZmir’den değil çevre şehirlerden de ziyaretçiler çekeceğini, hatta turistlerin de ilgisi beklediklerini vurguladı.

Duvarda geleneksek oyunlar
/images/100/0x0/55ea36b9f018fbb8f871c417

İzmir Varyant’taki müzenin girişi, çizgi film kahramanlarının heykelleriyle dolu. Duvarları saklambaç, birdir, misket, seksek oynayan; cebinde sapan taşıyan ip atlayan ve uçurtma uçuran çocukların rölyefleri bulunan müzede ABD, İngiltere, Almanya, İtalya gibi pekçok ülkede üretilmiş oyuncaklar sergileniyor.

Oyuncak tarihinden önemli eserler

1860’ta ABD’de yapılan oyuncak bebek arabası.
1880’li yıllarda Victoria dönemi evlerden oluşan karton kasaba.
1920’de Almanya’da yapılan Teddy Bear
ABD’de 1930’da üretilen oyuncak çamaşır manikası.
İtalya’da 1920’de yapılan dans eden genç kız figürü.
1920’lerde Alanya’da üretilen oyuncak bebek evi.
1920’lerden uçak ve gemiler.
100 yaşında tahta oyuncaklar.
1920’li yıllarda ABD, Almanya ve İngiltere’den teneke arabalar.

Mask ve Kostüm Müzesi geliyor

KONAK Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın ilçenin çeşitli yerlerinde açılacak butik müzelerle ilgili şu bilgileri aktardı: “İstanbul’da Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi’ni kuran Sunay Akın’ın danışmanlığında Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni açıyoruz. Ege Medeniyet, Folklor Müzesi planlıyoruz. Mask ve Kostüm Müzesi ve ardından Şiir Müzesi, Çalgı ve Karikatür Müzesi, Asker Atatürk Kıyafetleri Müzesi de yapacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!