Güncelleme Tarihi:
Amerikan devi General Electric’in (GE) CEO’su Jeffrey Immelt, gelecekte yükselen piyasa tüketicilerinin gücüne fazlasıyla inandığını belirterek, “Önümüzdeki on yılda Türkiye, Meksika, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde, orta sınıfa yaklaşık bir milyar yeni tüketici katılıyor olacak” dedi.
160 ülkede faaliyet gösteren Amerikan devi GE’nin dümenindeki isim Jeffrey Immelt, geleceğe yönelik beklentilerini anlattı. Uzun bir süre daha dünyayı bugün yaşadığımız haliyle görmeye devam edeceğimizi dile getiren Immelt, “Hem büyüme olacak, hem oynaklık, hem risk. Bir gün uyanıp da herkesin birbirini sevdiği, her ülkenin büyüdüğü, herkesin mutlu olduğu bir dünya göreceğimizi sanmıyorum. Bir süre daha volatilite (oynaklık) ve toplumsal huzursuzluk ile yaşayacağız” dedi.
YERLİ TÜRBİN NİYETİ
Türkiye’de 900 milyon dolarlık yatırım taahhüdü bulunan GE, rüzgâr türbininin kule ve kanat gibi çeşitli parçalarını burada üretiyor. Türkiye’de tamamen yerli rüzgâr türbini sektörü oluşturmak istendiğini anımsattığımız Immelt, burada türbinin tamamını üretip üretmeyecekleri konusunda şunları söyledi: “Bu pazara bağlı. Eğer her yıl 500 megavatlık (MW) tedarik yapabilirsek olabilir. Pazarın tümüne sahip olmayı beklemiyoruz ama makul bir beklenti ile ürünün tamamını düşünebiliriz. Böylece rüzgâr türbini, kuleleri, kontrolleri, herzeyi üretiriz. Türbin üretimi, Türkiye’deki imal edilen birçok şeyden daha komplike; ama yapılabilir.”
TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ MESELE
Türkiye’nin son 10 yılda fevkalade iyi durumda olduğunu kaydeden Immelt, GE’nin faaliyet gösterdiği tüm sektörlerin Türkiye’de var olduğunu dile getirdi. Immelt, “Altyapı alanında varız, çok iyi bir enerji varlığımız var, havacılık, lokomotif, şirketin tüm bileşenleri burada faaliyet gösteriyor. Önemli olan daha fazla nasıl yerelleşebileceğimiz. Türkiye ülke olarak mı kalacak, yoksa bölgesel, küresel bir merkez (hub) mi olacak? Bunun aynı zamanda Türkiye’nin de gündeminde olduğuna inanıyorum.”
Dış finansman kaygısı var
TÜRKİYE’de cari açıkla mücadele etmek için hem daha fazla yatırım, hem daha fazla tasarruf olması gerektiğini vurgulayan GE CEO’su, “Türkiye ile ilgili insanların kaygı duyduğu nokta, çok fazla dış finansman olması. Bunu dengelemenin bir yöntemi de doğrudan yabancı yatırımlar. GE, Türkiye’de bulunan tüm uluslararası şirketler gibi çözümün bir parçası. Buradaki yatırımların, hem yatırımcılarımız için iyi olduğunu, hem de şirketi iyi konumlandırdığını düşünüyoruz” dedi.
Dikkat edilecek iki nokta
GELECEĞE yönelik internetin buluşu gibi çığır açan beklentileri olup olmadığını sorduğumuz Immelt, inovasyon ve değişime her zaman inandığını kaydederek, “Benim yaşadığım dünyada, yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlayan bir jet motoru oldukça heyecan verici” yanıtını verdi. Immelt, gülümseyerek, birçok kişinin bunu oldukça sıkıcı bulduğunu da ekledi. Immelt’e göre gelecekte dikkat edilmesi gereken iki nokta:
1- Enerjinin geleceği müthiş dinamik olacak.
2- İmalatta yeni teknolojilerle, ürünlerin daha ucuz ve daha hızlı olması sağlanacak.