1 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı Çin’de 5 kişilik yemeğe 12 dolar ödedi

Güncelleme Tarihi:

1 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı Çin’de 5 kişilik yemeğe 12 dolar ödedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2011 00:00

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, 5 günlük Çin gezisi sırasında beraberindeki işadamı heyetiyle birlikte 1 milyar dolarlık iş anlaşması imzaladığı açıklandı. ABD heyeti tarafından yapılan açıklamada, anlaşmaların her iki ülkenin karşılıklı olarak yatırım yapmalarını kapsadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Borç krizi içindeki ABD’nin notunun düşürülmesi ile ilgili “ABD’nin ekonomik geleceğinden endişeliyiz” yönünde açıklamalar yapan Çin ile ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. Biden, ziyaretinin 5’inci gününde bir araya geldiği Çin Başbakan Yardımcısı Xi Jinping ile resmi olmayan bir öğle yemeği yedi. Biden’in torunun da katıldığ 5 kişilik yemek için 12 dolar (79 yuan) ödemesi Çin’deki blog yazarlarının gündemine girdi.  ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çin’in güney eyaleti Sichuan’ı ziyareti sırasında, küçük bir restoranda yemek yemeyi tercih etti. Kızarmış ciğeri ile ünlü restoranda Biden’in sadece Çin makarnası olarak bilinen Noodles ile çorba içmeyi tercih etmesi çeşitli blog yazarlarınca, “ABD’lilerin paralarını ne kadar akıllı harcadıklarını görüyorsunuz. Hayran olmamak mümkün değil” şeklinde yorumlandı. Biden’in 1 milyar dolarlık iş anlaşması yapmasına rağmen fazla harcama yapmamasına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Bizim işimiz Çin

Biden’in Fortune 500 listesinde yer alan en az 200 şirketin yatırımının bulunduğu Sichuan’a ziyaret, ev sahibi Çin Başbakan Yardımcısı Xi ile aralarındaki şakalaşmalarla oldukça dost bir ortamda geçti. Biden’i ağırlayan Xi, “Sizi görmek çok güzel. Kendi iç meselelerinizle çok meşgul olduğunuzu biliyorum” dedi. Biden ise, elinde ençok ABD tahvili olan Çin’in Başbakan Yardımcı’sının bu sözlerini “Bizim işimiz sissiniz” şeklinde yanıtladı.

Yatırımcıya mesaj

Başkan Yardımcısı olduğundan bu yana ilk kez Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Biden, Çin Başbakanı Wen Jiabo ile görüşmesinde ise, yatırımcıları ABD’nin ekonomi yönetiminde bir sorun olmadığı yönündek ikna edici açıklamalarda bulunmuştu. ABD’nin şu anda yüz yüze olduğu sıkıntılara rağmen, tüm dünyadaki yatırımcıların rahat olmaları gerektiğini kaydeden Biden, Başbakan Wen’e “ABD sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edecek. Sizin yatırımcılarınıza ABD’nin sözünde duracağı, borçlarını ödeme konusunda yapması gerekeni zamanı geldiğinde yapacağına ilişkin net bir mesaj vermelisiniz” çağrısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!