Güncelleme Tarihi:
Vural “Toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğüm ihlal ediliyor” diyerek Taksim’in kutlamaya açılmasını istedi.
1 MAYIS kutlamalarını Taksim’de yapmak isteyen DİSK ve KESK’in çabaları devam ederken Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, Taksim yasağının “toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. Avukat Vural bireysel başvurusunda, hukukun üstünlüğünün esas olduğunu belirterek, “Toplantı, gösteri ve ifade temel hak ve özgürlüğümün ihlalinin önlenmesi hukuksal ve toplumsal zorunluluktur” dedi. Gözler AYM’ye çevrildi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, “Taksim miting alanı değildir. İstese de kamu otoritesi ‘İzin veriyorum, vermiyorum’ diye bir cümle kuramaz çünkü orası bir miting alanı değil” dedi.
Avukat Vural, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurusunda, Taksim’deki 1 Mayıs yasağının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Vural’ın dilekçesinde özetle şöyle dedi: “Anayasa’nın 34. maddesi gereğince herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesine göre, herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahiptir. Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına göre, temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır. Hukuka aykırı hatta yasal dayanağı bulunmayan, keyfi, Başbakan ve İstanbul Valisi’nin emir ve talimatı ile sözleşme ve anayasaca güvence altına alınan toplantı, gösteri ve ifade temel hak ve özgürlüğümün ihlalinin önlenmesi hukuksal ve toplumsal zorunluluktur. Başbakan ve İstanbul Valisi’nin temel görevi; yurttaşlarının anayasal haklarını kullanımını kolaylaştırmaktır.”
Mevlit önerisi
1 Mayıs’ı kutlama alanıyla ilgili Taksim gerilimi Meclis Genel Kurulu’nda sürdü. AKP Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak için ısrar eden sendikalara “mevlit okutmaları”nı önerdi. Ersoy “Acı hatıraları vardır, onları da anmak istiyorsanız temsilcileriniz gelsin, sendika temsilcileri isterlerse orada mevlit okutabilirler. Meydanlar herkese açıktır” dedi.
TOMA’ların 1 Mayıs provası
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs öncesi Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) kullanacak polisleri Kazlıçeşme Meydanı’nda eğitime aldı. Sendikalar, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararı alırken, İstanbul Valiliği ise kutlamalara izin verilmeyeceğini belirtmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de TOMA’ları yeni kullanacak polisleri eğitime aldı. Polisler, özel alanlarda telsizden verilen talimatlar doğrultusunda araçları kullanma tatbikatı yaptı. Polisler, alana yerleştirilen dubaları su, boyalı su ve köpüklü suyla devirmeye çalıştı. Taksim Meydanı’na da dün kamyonlarla polis bariyerleri getirildi. Bariyerler, Divan kavşağı, Mete Caddesi ve Taşkışla Caddesi’ne bırakıldı.
Türk-İş: Bize her yer Taksim
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bizim yapımız, tabanımız müsaade alınmayan bir yerde 1 Mayıs’ı kutlamak istemiyor” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı makamında kabul etti. Basına kapalı kabulün ardından Atalay, konfederasyon olarak 2000’den beri 1 Mayıs’ı 3 kez Kadıköy’de, 4 kez Çağlayan’da, 1’er kez ise Bursa ve Tandoğan’da kutladıklarını belirterek, tartışmalardan ötürü 5 yıl 1 Mayıs’ı kutlama imkânlarının olmadığını söyledi. Türk-İş’in bu yıl 1 Mayıs’ı İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldığını anımsatan Atalay, Türkiye’nin her yerinin kendileri için Taksim Meydanı gibi olduğunu dile getirdi. Atalay, şöyle konuştu: “Dağlar kadar sıkıntımız, derdimiz ve problemimiz var. 1 Mayıs’ta Türkiye’nin alanlarından çalışanların, çalışmayanların, öğrencilerin, tarımda çalışanların sıkıntılarını, sorunlarını alanlarda haykıralım.” Atalay, 1 Mayıs’ın önüne hiçbir şeyin geçmemesini arzu ettiklerini belirterek, “Hiçbir yerde gerginlik olmasın, herkes istediği yerde kutlasın” dedi.