Güncelleme Tarihi:
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine, yıllardır gerçek arıcının emeğinin farklı yollarla sömürüldüğünü söyledi. Bunlardan birisinin de televizyon reklamları aracılığıyla satılan ballar olduğunu vurgulayan Yılmaz, buna artık "dur" denildiğini ifade ederek, "Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli'ye bütün arıcılarımız adına teşekkür ediyorum. Ayrıca kendisine teşekkür mektubu yazarak gönderdim. Bu yaptığını arıcılar olarak unutamazdık" dedi. "İmrendiren reklamlarla insanlara satılan glikozlu balların yasaklanması çok memnuniyet verici" diyen Yılmaz, "Televizyon reklamları aracılığıyla satılan balların yasaklanması sektörümüzü oldukça rahatlatacak. Türkiye'deki binlere arıcı, alınan bu karara sonuna kadar alkış tutuyor ve bunu destekliyor" ifadesini kullandı.
1 LİRA MALİYET
Glikozlu ürünle gerçek balın rekabet etme şansının olmadığını anlatan Yılmaz, "Çünkü glikozun maliyeti 1 lira, gerçek balın toptan maliyeti ise 15 lira" diye konuştu. Bahri Yılmaz, televizyon reklamlarında satılan balların yasaklanmasının arıcılar için yeni bir umut ve ışık olduğunun altını çizerek, şöyle dedi:
"Çünkü yıllardır masum vatandaşlar kandırılıyordu. Gerçek arıcının emeği sömürülüyordu adeta. Burada çok ciddi rant olduğu ortada. Türkiye'de milyonlarca insan var. Türkiye nüfusunun yüzde 5'ine bile bu ballardan satılmış
olsa ortaya ciddi rakamlar çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında televizyon reklamları aracılığıyla satılan balların yasaklanmasından çok memnunuz" ifadesini kullandı. En başından bu yana takip ettikleri ve sürekli ilgili makamlara şikayette bulundukları bir konunun gerçek arıcının lehine sonuçlanmasının çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, bundan sonra da takibi bırakmayacaklarını ve gerçek arıcının haklarını savunmayı sürdüreceklerini belirtti.
GERÇEK ARICI İTİBAR KAZANACAK
Yılmaz, alınan kararın ardından gerçek arıcının yeniden itibar kazanacağını dile getirerek, şunları kaydetti: "Aynı zamanda gerçek bala hak ettiği değeri ve imajı yeniden kazandıracağız. Çünkü bu tür sebeplerden dolayı insanların gerçek arıcıya bakışı değişmiş, gerçek balla sahte balın hangisi olduğu konusunda tereddüt yaşamaya başlamıştı. Bu da sektöre çok ciddi zarar vermekteydi. Gerçek üretici, ürününü doğru dürüst satamıyordu, sürekli zarar ediyordu. Artık gerçek arıcı emeğinin ve alın terinin karşılığını daha iyi alacak. Türkiye'de 56 bin profesyonel arıcı ve 104 bin arıcılık işletmesi var. Bunlar artık emeklerinin karşılığını görecek. Dolayısıyla hepimizi çok güzel bir gelecek bekliyor. İnşallah bu sorun kökten halledilmiş olacak."
BAKAN YARAYA PARMAK BASTI
Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkanı Fahri Saylak ise alınan "yasak" kararının sektörün yüzünü güldürdüğünü aktararak, "Sayın Bakanımız Nurettin Canikli kanayan bu yaraya bir parmak bastı. Kendisine çok teşekkür ederiz. Yıllardır biz bunu söylememize rağmen sesimizi duyuramadık fakat Sayın Bakanımız bu açıklamasıyla Türkiye'deki 56 bin arıcının yüreğine su serpmiş, hepimizi çok sevindirmiştir" dedi. Bakan Canikli'nin sonuna kadar destekçisi olduklarına değinen Saylak, Ankara'ya giderek kendisine ayrıca teşekkür ziyaretinde bulunacaklarını bildirdi. Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın da bugüne kadar televizyon reklamları aracılığıyla satılan balların yasaklanmasına kimsenin cesaret edemediğini ancak Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bu işi bir çırpıda çözdüğünü söyledi. Bakan Canikli'ye çok teşekkür ettiklerini dile getiren Aydın, "Bu karardan çok mutlu olduk. Artık gerçek arıcı emeğinin karşılığını daha iyi alabilecek" diye konuştu. Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ise yıllarca insanlara "sahte bal" yedirildiğini belirterek, reklam yasağını çok olumlu bulduklarını söyledi.