Güncelleme Tarihi:
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Aslan, karadutun çok özel bir yemiş ağacı türü olduğunu söyledi.
Aslan, karadutun zor büyüyen bir ağaç olduğunu bu nedenle de çiftçilerin 2-3 yılda meyve vermeye başlayan diğer dut çeşitlerini tercih ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Biz çiftçilerimize karadutun çok özel bir dut çeşidi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda ilçe tarım müdürlüğü ile karadut fidanı üretilmesi çiftçilere dağıtılması konusunda bir proje hazırlıyoruz. Bu projemiz tamamlanma aşamasında. Karadut üretimi büyük sabır istiyor, ama karadut meyve olarak kilosu 10 liradan, pekmezi ise 120 liradan alıcı buluyor. Bir çok hastalığın şifa kaynağı olan karadut pekmezinin fiyatının yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımız 50 gram gibi düşük miktarı talep ederek bu pekmezi almaya çalışıyor.”
Karadut pekmezinin meyve verimine göre yörede yılda 200 ile 250 kilo arasında üretildiğini ifade eden Aslan, karadut üretiminin artması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
İlçede Salı günlerinde kurulan halk pazarında karadut pekmezi satışı yapan Burhan Saatçi ise bu yıl 15 kilo karadut pekmezi yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Karadut pekmezinin yapımı diğerlerin farklı. Biz karadutu tek tek topluyoruz. Kaynatıp şırasını çıkarıyoruz. Daha sonra ise topraktan yapılan kaplara koyarak evimizde çıkardığımız üstü kapalı bölümlerde güneşle birlikle en az bir ay dinlenmesi bekliyoruz. Burada pekmez kıvamına geliyor. Ardından da pazara getirip satıyoruz. Bu oldukça zahmetli bir iş. Pekmezi bir kilo ve yarım kiloluk kavanozlarda pazara getiriyorum. Ama çoğu zamanlar fiyatı yüksek olduğundan dolayı talep üzerine 50,100 ve 250 gramlık kavanozlara bölerek de satıyorum.”