1 katılımcıya 4 görevli

Güncelleme Tarihi:

1 katılımcıya 4 görevli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 20:36

Antalya’da gerçekleşen G-20 liderler zirvesi dün sonuç bildirgesinin dünya kamuoyu ile paylaşılmasının ardından sona erdi. 26 ülke liderinin ağırlandığı zirvede 13 bine yakın katılımcı yer alırken, 40 bin kişinin görev alması dikkat çekti. Kayda değer pek bir aksaklığın yaşanmadığı organizasyon ‘her bir katılımcıya neredeyse 4 görevli’ düştü esprilerine yol açtı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin geçen aralık ayından bu yana üstlendiği G-20 dönem başkanlığı dünkü liderler zirvesinde açıklanan G-20 Sonuç Bildirgesi’yle birlikte sona erdi. Bir yıllık hummalı çalışma döneminin ardından Türkiye dönem başkanlığını Çin’e devretti. Paris’e yönelik terör saldırılarının gölgesinde gerçekleşse de hem Türkiye’nin dönem başkanlığındaki başarısı, hem de organizasyondaki başarılı performansı zirveye damga vuran bir diğer konu oldu.  G-20 dönem başkanlığının en büyük ve son organizasyonu olan liderler zirvesine konuk ülkelerle birlikte toplam 26 ülke lideri ve 7 uluslararası örgütün başkanı katıldı. 

YARISI İÇERİDE KALDI

Business20 (B-20), Civil20 (C-20), Think20 (T-20) gibi açılım gruplarının da geçen hafta çarşamba gününden bu yana çeşitli etkinliklerle yer aldığı Antalya Belek’teki zirveye toplam 13 bin kişi katıldı. Günlerdir Türkiye’nin gündeminde olan zirveye yönelik hazırlıklar ve kaç kişinin görev aldığı gibi konular merak konusu oldu. Hürriyet’in ulaştığı detaylara göre sadece organizasyonun yapıldığı ve yüksek güvenlikli alan ilan edilen Kırmızı Bölge içinde toplam 40 bin kişi görev aldı. Bu bir katılımcıya 3.7 yani neredeyse 4 görevlinin düştüğü anlamına geliyor. Bunların 12 bini güvenlik görevlilerinden oluşurken geri kalanlar temizlik görevlileri, şoförler, sağlık personeli, aşçı ve garsonlar ile diğer idari personelden oluştu. 40 bin görevlinin yarısı bir hafta boyunca Kırmızı Bölge’den çıkmayarak otellerde konakladı.

23 OTEL KATILDI


Dışişleri Bakanlığı G-20 Dairesi Başkanı Mustafa Osman Turan, zirveye 13 bine yakın katılımcının akredite olduğunu belirterek, bunların 7 bine yakının ülke heyetlerinden, 3 bine yakının medya mensuplarından ve geri kalanının da açılım grubu katılımcılarından oluştuğunu söyledi. Zirve devam ederken konuştuğumuz Turan, “Zirve için Belek’te 20 otel özel olarak güvenlikli bölge olarak organize edildi.  Buraya Kırmızı Bölge adını verdik. Ayrıca 3 otel de hemen Kırmızı Bölge’nin yanında bitişik alan olarak organizasyonda kullanıldı. B-20, C-20 ve T-20 gibi açılım gruplarının konaklamaları daha çok buralarda oldu” dedi. 

Senkronize servis 

G-20 zirvesi ilginç görüntülere de sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında “Küresel Isınma ve Mülteci Krizi” konulu çalışma yemeği verdi. Toplantının başında dikkat çeken noktalardan biri her liderin yanı başında bulunan garsonlar oldu. Aynı anda servis için liderlere hizmet eden 41 garsonun sıradışı görüntüsü dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görev yapan garsonlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara verdiği yemekteki görüntüleri hatırlattı. Saray’daki yemek sırasında da görevli garsonlar servisleri, gelen talimata göre aynı anda yapıyor. Çin’in dönem başkanlığıyla ilgili sunum yaptığı yemekte liderlere yine senkronize bir şekilde servis yapıldı. Yemekte konuklara nar ekşili ızgara hellim peynirli Akdeniz salatası ile deniz mahsülleri üçlemesi, kalamar, karides, lüfer, lor peynirli ıspanak, deniz börülcesi ikram edildi. Liderlere dondurma ve taze meyve eşliğinde kestane ezmesi de sunuldu. Yemeğin sonunda ise çay ve kahve ikramı yapıldı. 

Bütçe Maliye Bakanlığı’ndan

G-20 Liderler Zirvesi ve Türkiye’nin dönem başkanlığı konusunda merak edilen bir diğer konu da, etkinlikleri bütçesinin büyüklüğüydü. Mustafa Osman Turan’a özellikle liderler zirvesine ne kadar bütçe ayrıldığını da sorduk. Turan, G-20 dönem başkanlığı için Maliye Bakanlığı’dan tahsis edilmiş bir bütçe bulunduğunu belirterek, “Bu bütçe liderler zirvesi dahil tüm yıl yapılan çalışmalar için ayrılmış bir bütçe. Ama bu toplam bütçenin büyüklüğünü ve liderler zirvesi için ayrılan bütçenin ne olduğunu şu an benim paylaşma yetkim yok” diye konuştu. 
63 bin yumurta 3 ton muz 
TÜRK çadırının bulunduğu ve basın mensuplarının zirveyi takip ettiği Kaya Palazzo Otel’de G-20 boyunca 2 ton mandalina, 1.5 ton elma, 3 ton muz, 10 kilo orkinos, 350 kilo ton balığı, 500 kilo bütün piliç, 450 kilo kuzu gerdan, 350 kilo somon, 150 kilo ahtapot, 3 bin litre süt, 850 kilo antrikot, 63 bin yumurta tüketildi.

Kapsayıcılık için 4 film çekildi 

Haberin Devamı

TÜRKİYE dönem başkanlığı boyunca önemli iletişim çalışmaları da yürüttü. İletişim kampanyasında ‘G-20 kapsayıcı ve sağlam büyüme için hep birlikte sloganını kullandı’. Bu mesaj kadınlar, gençler ve KOBİ’ler etrafında kurgulanan 30 saniyelik 4 farklı tanıtım filmi ile anlatıldı. Eylül ayında birçok ülkede gazete ve televizyonlarda yürütülen iletişim kampanyası ile Türkiye’nin dönem başkanlığı anlatıldı. Türkiye’deki G-20 bakanları toplantılarına 19 ülkeden 44 gazeteci davet edildi. Türkiye’nin dönem başkanlığı hakkında 113 makale ve haber yayınlandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!