Güncelleme Tarihi:
Deprem vergilerinin süresini 31 Aralık 2002'ye kadar uzatan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan jet hızıyla geçti. Tasarı Meclis sınavını da atlatırsa, hükümet 1.8 katrilyonluk ek vergi gelirine kavuşacak.
Hükümetin 1.8 katrilyon lira gelir beklediği deprem vergilerinin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan hızlı geçti. Deprem vergilerinin bazılarını, 31 Aralık 2002'ye kadar uzatan tasarı, özel iletişim vergisinden 600, özel işlem vergisinden 350, özel kurumlardan alınan paylardan 350, eğitime katı payından da 550 trilyon lira gelir hedefliyor.
Komisyondaki görüşmeler, DSP'li Necdet Tekin'in konuşmasıyla çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Tekin, GSM operatörlerince çıkarılan hazır telefon kartlarının deprem bölgesinde bu vergiden muaf olması nedeniyle kötüye kullanıldığını belirterek, deprem bölgesinden alınan ‘vergisiz’ hazır kartların, Türkiye'nin diğer bölgelerinde satıldığını açıkladı.
FP'li Metin Kalkan da taşıt alım ve LPG vergilerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. DYP'li Oğuz Tezmen, ‘enflasyonu düşüreceğim’ diyen hükümetin yeniden değerleme oranını niçin 20 kat artırma yetkisi istediğini sordu. Tezmen, enflasyonun düşürülmesi konusunda toplumun hükümete tanıdığı avansın bittiğini söyledi. DSP'li Masum Türker ise LPG zammının haklı olduğunu savunarak, ‘‘Taksi esnafını savunanlar, taksimetre ücretlerinin LPG mi yoksa benzin üzerinden mi belirlendiğini de sorsunlar bakalım’’ dedi. Maliye Bakanı Sümer Oral, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ‘‘Kimse vergiyi (oh ne iyi) diye alkışlamaz. Sempatik olmadığını biz de biliyoruz. Ama mecburuz’’ dedi.
Tasarının tümü üzerinde görümeler bittikten sonra, maddelere geçmek üzere 10 dakika ara veren Komisyon Başkanı Metin Şahin, ara bittiğinde, salonda futbol meraklılarının çok olduğu gerekçesiyle Galatasaray'ın grubundaki takımları tek tek anons etti. Şahin, vergi yasa tasarısı görüşmelerini ise Fenerbahçe maçından önce bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tasarı ne getiriyor?
Bakanlar Kurulu Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Taşıt Alım Vergileri'ni yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek üzere artırabilecek, mevcut miktarın yüzde 50'sinden fazla olmamak üzere azaltabilecek.
Hükümet, kanunda yazılı vergi miktarları ile yeniden değerleme oranı veya belirlenmiş olan vergi miktarlarını, taşıtların teknik özellikleri ve kullandıkları yakıt türleri veya kullanım amaçları itibariyle ayrı ayrı veya topluca 20 katına kadar artırabilecek.
Euro normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilen taşıtlarda, belirlenen oran veya miktar yüzde 50'ye kadar indirebilecek.
Bakanlar Kurulu yüzde 12 olan Ek Taşıt Alım Vergisi'ni 3 katına kadar artırabilecek.
8 yıllık kesintisiz eğitime katkı payı uygulaması 31 Aralık 2002'ye kadar uzatılıyor.
Eğitime katkı payı tutarları konusunda Bakanlar Kurulu'na verilen 5 katına kadar artırma yetkisi de 10 katına çıkarılıyor.