Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesini 1 milyar 610 milyon dolar ile Global Yatırım-Energaz ortaklığı kazandı. Global-Energaz’ın en yüksek teklifi 1 milyar 601 milyon dolar oldu. Bunun üzerine İhale Komisyonu ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Arslan yalvarırcasına ’artırım’ istedi. Böylece fiyat 9 milyon dolar artarak 1 milyar 610 milyon dolara çıktı.
ANKARA Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen Başkent Doğalgaz Dağıtım işinin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon
dolar ile Global Yatırım Energaz verdi. Komisyon Başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Zübeyir Arık’ın yaptığı ihalede, verilen aradan sonra kapalı teklifler alındı. İhaleye katılan 6 firmadan yazılı tekliflerin alınması sonucunda en yüksek teklif 1 milyar 601 milyon dolar oldu.
3 FİRMA ELENDİ: Daha sonra komisyon kararı uyarınca yazılı teklif veren 6 firmadan en düşük teklif veren 3 firma elendi. Kapalı tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde elenen firmalar Akfen Holding, Gaznaturel-Nurol Holding ve Limak Holding oldu. İhalede, daha sonra açık artırmaya geçilirken, kapalı teklifte verilen en yüksek tutar olan 1 milyar 606 milyon dolarlık rakam ihale başlangıç tutarı olarak belirlenirken, artırım aralığı da 1 milyon dolar olarak belirlendi. Daha sonra sözlü turlara geçildi. Sözlü turda Çalık Enerji ve Elektromed A.Ş. ilk turda çekilirken, Global Yatırım Energaz da teklifini artırmayarak, sözlü turdaki teklifinin 1 milyar 606 milyon dolar olduğunu açıkladı.
ARAP ATLARINI GÖRELİM: İhale Komisyonu ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Arslan şirketlerle yapılan görüşmelerde arap atları gibi yarışılacağının vaad edildiğini belirterek, açık arttırma sırasında şirketlere, "Arap atlarını görmek istiyoruz, bakalım hangileriniz hızlı çıkacak" dedi.
YALVARIR GİBİ PAZARLIK: Buna karşın açık arttırmada üç şirketten ikisi hemen çekilip kalap tek şirkette teklifini arttırmayınca Arslan, yoğun ısrarıyla dikkat çekti. Global-Energaz’ın fiyatı yükseltmemesi üzerine Arslan’ın ısrarla Ankaralılar için yalvarırcasına para istemesi de dikkati çekti. Global Yatırım Sahibi Mehmet Kutman’ın Arslan’ın tavrı üzerine yüzü asılırken, "İhaleyi sabaha kadar uzatabiliriz" çıkışı üzerine teklifi önce 1 sonra 4 milyar dolar arttırmak zorunda kaldı. Global Yatırım Energaz teklifini 1 milyar 610 milyon dolara çıkardı. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.
ŞİMDİKİ SÜREÇ: İhale sonucu Komisyon tarafından görüşülecek, daha sonra Rekabet Kurulu ve EPDK’dan görüş alınacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından onaylanmasının ardından ihalede en yüksek teklifi veren firma sözleşmeyi imzalamak üzere davet edilecek.
PROTESTOLU İHALE: Bu arada ihale sırasında bir protesto yaşandı. Halk Evleri’nden olduğu belirtilen iki kişi, "Yanlış yapıyorsunuz başkan. Başkent Doğalgaz sermayeye peşkeş çekilemez, halkın enerji hakkı engellenemez" diye bağırarak ihaleyi protesto ettiler. İki kişi görevliler tarafından salon dışına çıkarıldı.
Ankara’nın doğalgaz tüketimi yüzde 10 arttı ANKARA Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, 3 milyar 153 milyon metreküp olan yıllık gaz tüketiminin, 1 milyar 730 milyon metreküplük kısmını aboneler, 1 milyar 428 milyon metreküpü serbest tüketiciler oluşturuyor. Ankara’daki doğalgaz tüketimi geçen yıla göre yüzde 10’luk bir büyüme gösterirken, ihaleye ilk çıkılan tarih olan geçen Eylül ayında 985 bin olan abone sayısının 1 milyon 39 bine çıktığı bildiriliyor. İhaleyi alan firma 3 milyar metreküpün tamamını satacak. Yetkililer, Ankara hane halklarındaki büyüme hızı düşünüldüğünde 10 yılın sonunda tüketimin 6 milyar metreküpe, 30 yıl sonunda da ihtiyacın 7.5 milyar metreküp civarında olacağını tahmin ediyor.
KDV ile ödenecek miktar 1.9 milyar dolara çıkacak BAŞKENT Doğalgaz dağıtım ihalesinde 1 milyar 610 milyon teklif eden Global Yatırım- Ener Gaz ortaklığı yüzde 18 KDV ile birlikte 1.9 milyar dolar ödeyecek. İhale Komisyonu Başkanı Zübeyir Arık ihale bedeline KDV dahil olmadığını söyledi. Yüzde 18 KDV ile toplam 1 milyar 899 milyon 800 dolar ödeme yapılacak. Ener Gaz Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Gültekin Çınar ihale sonrası yaptığı açıklamada konsorsiyumda Global-Ener gazın dışında STFA, Okyanus, Tefirom’un bulunduğunu söyledi. Ödemeni nasıl yapılacağı konusunda daha sonra karar vereceklerin belirten Çınar mevcut konsorsiyum dışında yabancı ortak almak için görüşmelerin bulunduğunu ifade etti. Ankara’nın doğalgaz kullanım oranın en yüksek il olduğunu kaydeden Çınar, 1 milyon üzerinde abonenin 3 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini işaret etti. 10 yıl içinde abone sayısının 2 milyonun, tüketim miktarının da 5 miyar metreküpü geçmesini öngördükleri söyleyen Çınar, devirden sonra önceliklerini arz güvenliği olacağını ve uzun vadeli doğalgaz temini için üreticilerle görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Şebekenin eskiyen kısımlarını yenileyeceklerini ve ayrıca yeni yatırımlar yapacaklarını vurgulayan Çınar, Ener Gaz’ın Türkiye’de 11 dağıtım bölgesinde 1 milyar metreküp gaz dağıttığını ifade etti.
10 kişilik ihale komisyonu üyeleri
ZÜBEYİR Arık başkanlığındaki İhale Komisyonu, şu üyelerden oluştu: Ahmet Arslan (Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi) Hacı Satılmış Akgeyik (Meclis üyesi) Sadık Karakol (Meclis üyesi) Yusuf Yalçınkaya (Meclis üyesi, Süleyman Yumurtacı (Meclis üyesi) Nazlı Ergül (ABB 1. Hukuk Müşaviri), Neriman Erbahçeci (Yazıişleri ve Kararlar Dairesi Başkanı, Hasan Uçar (Mali Hizmetler Dairesi Başkanı) Ömer Faruk Erciyes (İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı)
Global, ’Gazprom ile ortak olacak’ iddiası
RUS doğal gaz devi Gazprom’un Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesine son anda girme kararı almasının ardından ihaleyi kazanan Global Yatırım-Energaz konsorsiyumunun Gazprom ile ortaklık görüşmesi yaptığı bildirildi. Beş şirketli Global-Energaz konsorsiyumundan bir yetkili Gazprom şirketi ile ortaklık ve gaz tedariki için görüşme yaptıklarını bildirdi. İhaleye girmeyen Gazprom’un katılımcılardan bir grup ile gizli görüşmeler yaptığı iddia edilmiş ancak görüşme yapılan grup açıklanmamıştı.