1.6 milyar dolarlık ihale komediye dönüştü, Talih Kuşu ’yuva’da kaldı

Güncelleme Tarihi:

1.6 milyar dolarlık ihale komediye dönüştü, Talih Kuşu ’yuva’da kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 00:00

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ait piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar gibi şans oyunlarının 10 yıl süreyle, lisans devri yoluyla özelleştirilmesi ihalesi dün yapıldı. Ancak kriz dönemine karşın satışta ısrar edilmesi, Milli Piyango ihalesinde fiyasko yarattı. Sonuç iptal oldu.

Sadece iki şirket katıldı

Özelleştirme İdaresi toplantı salonunda, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Osman İlter başkanlığında, gerçekleştirilen ihalede gerek yapılış tarzı, gerekse ne olduğu anlaşılamadan sonlandırılması ile dikkat çekti. Zaten yarattığı kaynak nedeniyle büyük ilgi görmesi beklenirken sadece 2 şirketin ilgi göstermesi hem Özelleştirme İdaresi’nde hem de piyasada büyük bir hayal kırıklığı yaratmış olan bu ihalede, beklendiği gibi bir yarış yaşanmadı. Avrupa’nın en büyük şans oyunları şirketi Yunan OPAP ile Doğu-Alarko-Fina gruplarının oluşturduğu DAF’ın birlikte hareket ettiği ve Turkcell’in şirketi Şans Oyunları Yatırım Holding’in katıldığı ihalede, tarafların da çok istekli olmadığı görüldü.

En yüksek teklif komisyondan

Bu yılın en büyük özelleştirmesi olması beklenen Milli Piyango’nun 10 yıllık lisans ihalesinde, ilk şaşırtan durum tarafların, kapalı zarfla verdikleri tekliflerin üzerine çıkmaması oldu. İhale komisyonu, 1 milyar 622 milyon doların üzerine 3’er milyon liralık artırımlarla pazarlığa geçmek istedi ancak buna da şirketler yanaşmadı. "Ara istiyoruz", "Teklifimiz zarfta yazan" "Hayırlı olsun" derken, 10 dakikada sona eren ihalede, konuşulan tek rakam 1 milyar 622 milyon dolar oldu. Bu rakamı hangi şirketin verdiği anlaşımadan ihalenin ’teknik olarak" bittiği açıklandı. Ancak kısa bir süre sonra Başkan Osman İlter, bu teklifi komisyon olarak kendilerinin belirlediklerini açıklayınca durum anlaşıldı. Kısacası Milli Piyango ihalesinde, en yüksek teklif komisyon tarafından verildi.

İptalden başka çare kalmadı

Bu aşamadan sonra merak edilen konu ise, Milli Piyango’nun zarfla en yüksek teklifi sunan şirkete mi verileceği yoksa iptal edilip edilmeyeceği mi oldu. Gelinen aşamada, ihalenin iptal edilmesi bekleniyordu. Çünkü, ihale 10 yıl süreyle şans oyunları işletme ve yeni oyun oynatma hakkını elde etmeyi kapsıyordu. Ancak 1.6 milyar lira, 10 yılda elde edilecek gelire göre yüksek kalınca özel sektör bu parayı beğenmedi. Bu durumda, komisyon da yazılı bir açıklama yaparak, ihalenin iptal edildiğini duyurdu. Böylece, 10 dakika süren ancak ne olduğu anlaşılamayan Milli Piyango ihalesi iptal edildi.

Özel sektör 10 yılda 4-5 milyar TL’lik geliri beğenmedi

MİLLİ
Piyango gibi, kendi kaynaklarını kendi yaratan bir şirketin özelleştirme ihalesinin fiyasko ile sonuçlanmasında, kamunun beklentisi ile özel sektörün yaptığı hesapların örtüşmemesi etkili fiyat oldu. İhale komisyonun belirlediği 1.6 milyar dolarlık piyasada da çok yüksek bulunurken, zaflardaki tekliflerin 1 milyar doların altında kaldığı tahmin ediliyor. ’Bakkal hesabı’ ile yaptığımız hesaplama da özel sektörün, 1.6 milyar dolara karşılık 10 yılda 4-5 milyar lira olacak geliri beğenmediğini ortaya koyuyor. Türkiye’de şans oyunlarına yatırılan para yılda 1 milyar 16 milyon dolar hesaplanıyor. Biz ise hesabımızda Milli Piyango’nun 1 milyar 465 milyon lira olan 2007 hasılatını baz aldık. Bu hasılatı 1.5 milyar lira kabul etsek, yıl da ortalama yüzde 10’luk bir artış öngörsek, 10 yılda elde edilecek hasılat 15 milyar lira ediyor. Ancak Milli Piyango’nun müstakbel alıcı, bu hasılatın ancak sınırlı bir kısmını alabiliyor. Çünkü koşullara göre, Milli Piyango elde ettiği hasılatın en az yüzde 40’ını en çok da yüzde 59’unu ikramiye olarak dağıtmak zorunda. Milli Piyango’yu alan şirket, elde edilen hasalatın yüzde 20’sini yatırıma ayırmak, yüzde 3’ünü de devlete vermek durumunda. Özel sektör, 1.6 milyar dolar karşılığında elde edilecek bu geliri beğenmedi.

Opap: Rakam makul değil, şaşırdık

İHALEYE Türk gruplarla birlikte katılan Opap’ın CEO’su Christos Hadjeamanuil, "İstenen rakam makul değildi, şaşırdık" açıklaması yaptı. Hadjeamanuil, Milli Piyango Şans Oyunları’nın Türkiye için önemli bir yatırım olduğunu bildiklerini, bu nedenle Türk ortaklarıyla birlikte ihale için büyük bir titizlikle çalıştıklarını söyledi.

Oturum 10 dakika sürdü, kafalar karıştı

14.00: Milli Piyango ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter’in komisyon başkanlığında başladı.

14.02:
İhaleye katılan DAF Araştırma Geliştirme A.Ş. (Doğuş Holding/Alarko Holding/Fina Holding) ileOPAP S.A. Ortak Girişim Grubu ve diğer şirket Turkcell’in bu ihale için kurduğu Şans Oyunları Yatırım Holding A.Ş’nin kapalı zarf içinde teklifi aldı.

14.04: Teklifler açıklanmaksızın açık artırma aşamasına geçildi. Açık artırma başlangıç fiyatı 1 milyar 622 milyon dolar, artırım aralığı 3 milyon dolar olarak belirlendi.

14.05: Başkan İlter ilk teklifi Şans Oyunları’ndan istedi. Şirket temsilcileri ise önce ara istedi, ardından "En yüksek teklifimiz ise ilettiğimiz rakamdı" diyerek, artırıma gitmedi.

14.06: Bunun üzerine İlter, DAF-OPAP’tan teklif istedi. Şirket yetkilisi ise "Kazanan tarafa hayırlı olmasını diliyorum" diyerek, çekildiklerini beyan etti.

4.07: İlter, ihalenin teknik olarak sona erdiğini ilan etti. Ancak, kimin kimin kaybedip, kimin kazandığı anlaşılamadı.

14.10: Taraflar masalarından kalktı, gözler ihale komisyonuna çevrildi. Ancak onlar da herhangi bir açıklama yapmadan toparlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!