1.5 trilyon dolarlık Körfez fonu İstanbul’da ’proje turu’ atacak

Güncelleme Tarihi:

1.5 trilyon dolarlık Körfez fonu İstanbul’da ’proje turu’ atacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2009 00:00

ULI ve Finans Dünyası, dünyada yatırımlarının toplamı 1.5 trilyon doları aşan 30 Körfez yatırımcısını 13 Nisan’da Türkiye’ye getirecek. Suudi Prensi Tala Abdul Aziz’in fonu, İstanbul’da 8 milyar dolarlık proje gerçekleştirmek isteyen Tameer ve Abu Dabi yatırım fonlarının da katılacağı organizasyonda temsilciler ortak arayan projeleri tur otobüsü ile tek tek gezecek.

URBAN Land Institute ve Finans Dünyası Dergisi, Körfez yatırımcılarını Türk gayrimenkul sektörüyle bir araya getirmek için kolları sıvadı. Dünyadaki toplam yatırımları 1.5 trilyon doları bulan bu fonlar 13-14 Nisan tarihlerinde İstanbul’da Türk gayrimenkulcüler ile bir araya gelecek. Yarım gün sürecek konferansın ardından ikili görüşmeler ile yatırım olanaklarını değerlendirecek olan katılımcılar ilgilendikleri projeleri sadece kağıt üzerinden incelemeyecek. Bİr tur otobüsü içinden Bahçeşehir ve Ataşehir aksındaki tüm projeler tek tek gezilecek. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur Türkiye’ye büyük ilgi gösteren bu Körfez Fonları’nın yaptıkları görüşmelerden sonra Türkiye’ye 10 milyar dolar yatırım kararı almasını bekliyor.

400 fon var

400’e yakın gayrimenkul yatırım fonunu katılacağı konferanslara katılan yabancı firma sayısının 35’i aşmayacak. Sadece Türkiye pazarına ilgili olan fonların çağrılacağı buluşmalar kapsamında davetiye usulüyle çağırılan yabancı fonların sayısı ile Türk şirketlerin sayısı neredeyse eşit tutulacak. Bu yolla özellikle ikili görüşmelerden daha büyük verim alınması sağlanacak.

Kimler katılacak

Buluşmaya Körfez’den katılacağı şimdiden onaylanan şirketleri şunlar oluşturacak: Abu Dhabi Investment Authority, Abu Dhabi Investment Company, Abu Dhabi Investment House Al A’Ayan, Al Qudra, AlDar, ARC Global, Deyaar, ENSHAA, Gulf Inveastment House, Great Properties, Injazzat RE, Knowledge Fund, Kuwait Investment Authority, Olivant, PTA, Qinvest, Siraj Capita, Sorouh/Goodman, TAID, Tameer, TNI, Unicorn, Zabeel, Limitless, Bright Start Holdings. Türkiye’den şimdiden katılımı belli olan şirketleri ise Regnum, Multi Turkmall, Ağaoğlu, Dumankaya, Emlak Konut’un da dahil olduğu TOKİ’ye bağlı 8 firma, Sinpaş ve Soyak’tan oluşacak.

Petrol geliri etkilemez

Petrol gelirleri düşen bu fonların yatırımlarının bu durumdan etkilenmeyeceğini ifade eden Haluk Sur bu fonların bütçelerini pwetrolün 40 dolar olacağı beklentisiyle oluşturduklarını ifade ederek şunları söyledi: "Parası olup bu parayı yatırım talebine dönüştürecek nüfusu bulamayan Körfez dfonları türkiye’ye büyük ilgi duyuyor. Arabistan gelişmekte olan ülkelerde kentler kurmak için her yıl 100 milyar dolar harcayacak. Bu fonlar elleridneki hazır sermayeyi yatırıma dönüştürmek istiyor. Dubai ile ilgili olumsuz eleştirilere karşın ortaya konulan vizyon açısından bakıldığında ortada bir başarısızlık görmüyorum. Ciddi bir marka üretim felsefesi var. Şimdi hedef ilginin buraya kayması."

Abraaj’ın ortağı tek başına geliyor

DUBAİ
Şeyhi El Maktum ile birlikte Liverpool’u almak için teklifte bulunan, Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince ile de ZSML adlı bir şirket kuranj Zabeel İnvestments da foruma kartılan firmalar arasında yer alıyor. Zabeel Investments Acıbadem ve Numarine’de ortaklığı bulunan Abraaj Capital’e de ortak konumunda bulunuyor. Foruma katılacak Abu Dabi merkezli Al Qudra Holdings de yine gayrimenkul yatırımlarını incelemek için İstranbul’a gelen firmalar arasında yer alıyor.

El Maktum’un Deyaar’ı yatırımlık proje bakacak

DUBAİLİ
emlak geliştirme şirketi Deyaar Real Estate de forum kapsamında yatırım potansiyellerini inceleyecek şirketler arasında bulunuyor. Dubai’nin en büyük gayrimenkul yatırım ve geliştiricisi firmalar arasında yer alan Deyaar Real Estate, zaten bünyesindeki emlak bankasını genişletmek amacıyla Türkiye ve Hindistan`da zor durumdaki varlıkları almak için yeni bir birim kurnmuştu. Deyaar CEO`su Markus Giebel kurulan bu fon ile ilgili olarak olası pazarların Hindistan ve Türkiye olacağını açıklamıştı.

21 milyar dolarlık servetiyle Prens Talal’ın fonu katılıyor

20
milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin müslümanı ve zenginlikte sekizinci sıradaki Prens Alwaleed Bin Talal Türkiye’ye geliyor. Four Seasons otellerinin ortağı olan Kral Abdullah’ın yeğeni Talal, yabancı yatırımlara olan ilgisiyle tanınıyor. Dünyanın en zenginlerinden Prens Talal’in İstanbul’daki son yatırımı Dolmabahçe Sarayı ile Ortaköy şeridinin arasında yer alan ve inşaatı devam eden Four Seasons oteli olmuştu.

Samandıra’da bozuldu Türkiye’den caymıyor

DAHA
önce 1 milyar dolar büyüklüğündeki Samandıra’da 20 bin kişilik bir KOBİ şehri kurmaya çalışan ancak imar sorunuyla karlşılaşan Suudi Tanmiyat Grubu proje ve yatırım arayışları için yine geliyor. Tanmiyat Group daha önce Aslan Grubu’yla da arsa için ortaklığa gitmişti.

Uygun arsayı bulursa 8 milyar dolar hazır

İSTANBUL
’a 8 milyar dolara uydu kent yapmak isteyen ancak uygun arsa bulamayan Tameer Diyarbakır’da yatırım arayışına soyunmuş vetürkiye’den vazgeçmediğinin ilk sinyallerini vermişti. Dubai ve Ürdün’de dev gayrimenkul projeleri gerçekleştiren Tameer Grubu, Diyarbakır’da içinde konutun da yer alacağı dev eğlence merkezi kurmak istiyor. Bir yandan da ziyaret ettiği İstanbul’da yeni yatırım olanaklarını incelemeye hazırlanıyor. Tameer daha önce bu gibi fırsatları araştırmak için Gazi Mısırlı ile birlikte proje arayışına girmişti.

Türkiye için 6 milyar dolarlık fonu var

ABU
Dabi Investment House daha önce Gulf Finance House işbirliğiyle Türkiye’de yatırım için 6 milyar dolarlık bir Vision 3 adında bir fon kurmuştu. Temelinde tarım ve hayvancılık yatırımları olan Abu Dabi Investment House 2009’un ilk aylarında Türkiye’de bazı anlaşmalar yapmak istediklerine dikkat çekmişti. Türkiye’ye enerji alanında da önemli bir partner olarak baktıklarını dile getire Abu Dhabi Investment Huse’un yanısırsa yönettiği fonların toplamı 1 trilyon doları bulan Abu Dabi Investment Authorities ile bölgenin en büyük üç yatırımcısı arasında olan Abu Dabi Investment Authorities de yeralıyor. Citigroup’un büyük ortakları arasındaki Abu Dabi Investment Authority’nin yanısıra Abu Dabi Investment Company de Türkiye’de yatırım fırsatı arayışı için geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!