1.5 milyon memur 15 Ağustos'u bekliyor

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyon memur 15 Ağustosu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 09:48

Kamu personeli sendikaları, 1.5 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için 15 Ağustos'ta hükümetle masaya oturuyor. Görüşmeleri kamu sendikaları adına Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen yapacak.

Memur sendikaları 15 Ağustos’ta hükümetle yapacağı toplu görüşmeler için hazırlıklarına başladı. En fazla üyesi bulunan konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde KESK ve Memur-Sen temsilcileri de masada olacak. Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan ve yetkili olan sendikalar toplu görüşmelere katılacak. Toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalar 8 hizmet kolunda, Memur-Sen’e bağlı sendikalar 2 hizmet kolunda, KESK’e bağlı sendikalar ise 1 hizmet kolunda yetkili olarak toplu görüşmelere katılacak.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı olan Türk Büro-Sen Büro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri kolunda; Türk Enerji-Sen, Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri kolunda; Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmetler kolunda; Türk Tarım Orman-Sen, Tarım ve Ormancılık Hizmetleri kolunda; Türk Ulaşım-Sen, Ulaştırma Hizmetleri kolunda; Türk Haber-Sen, Basın, Yayın ve İletişim Hizmetleri kolunda; Türk İmar-Sen, Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmetleri kolunda; Türk Eğitim-Sen ise Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetler kolunda yetkili olarak görüşmelere katılacak. Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen, Diyanet ve Vakıf Hizmetleri kolunda; Bem-Bir-Sen Yerel Yönetim Hizmetleri kolunda, KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen ise Kültür ve Sanat Hizmetleri kolunda yetkili olacak.

TOPLU GÖRÜŞMELER 15 GÜN SÜRECEK

Toplu görüşmeleri hükümet adına Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü’nden oluşan Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Uzlaştırma Kurulu'nun yaptırımı olmazken nihai karar Bakanlar Kurulu tarafından verilecek.

Sendikalar, toplu görüşmelerde memurlar için aylık oranlarında artışın yanı sıra grev hakkı elde etmeye çalışacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!