Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 00:00
Mısır, ABD ile kotasız ticaret ve özel teşvikleri ile Türk yatırımcıları da çekiyor. Türkiye ve Mısır arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından çoğunluğu tekstil, konfeksiyon, otomotiv ve otomotiv yan sanayi olmak üzere 70’ten fazla Türk şirketi üretimini Mısır’a kaydırmanın peşinde.
ÇİN başta olmak üzere ucuz üretici ülkelerinin dünya ticaret dengesini değiştirmesinin ardından, enerji maliyetleri ile işçilik giderlerinin düşük olduğu, önemli teşvikler veren ve ABD ile kotasız ihracat imkanına sahip Mısır, Türkiye’den gelecek 1.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. 2005’in sonunda Türkiye ve Mısır arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından Mısır’a giden yatırımlar artarken çoğunluğu tekstil, konfeksiyon, otomotiv ve otomotiv yan sanayi olmak üzere 70’ten fazla Türk şirketi üretimini Mısır’a kaydırmanın peşinde.
1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM: Mısır’a yatırıma hazırlanan Türk şirketlerinin yatırım miktarları 5-30 milyon
dolar arasında değişiyor. Bazı şirketler yeni yatırım yaparken bazıları da Türkiye’deki mevcut makine ve ekipmanlarını Mısır’a taşımayı planlıyor. 70’ten fazla şirketin Mısır’da yapacağı yatırımların toplamının ise 1,5 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.
YATIRIMA BAŞLAYACAKLAR:
Mısır’a yatırım kararı alıp, yatırıma başlamak üzere olan 12 Türk şirketi şöyle: "Sanko Holding, Şahinler (kapasite artırımı), Hilteks (kapasite artırımı), Abalıoğlu, Ekoteks, Ayfar Otomotiv (otomotiv yedek parçaları), Atateks, Roteks, GAP Güney Doğu Tekstil (Çalık Grubu), DEN Tekstil,
Denge Tekstil (Denizli bölgesinden 12 firma için showroom ve üretim imkanı), Öztay (Abbate)."
YATIRIM AJANLARI:
Mısır’ı yatırım açısından değerlendiren şirketlerin 5’te 4’lük kısmını tekstil ve konfeksiyon şirketleri oluşturuyor. Mısırlı yetkililer yatırım ajanlarıyla da ülkeye gelecek yabancı sermayeyi artırmaya çalışıyor. Mısır hükümeti Türkiye’den daha çok yatırım çekmek için
Koç, Sabancı, Zorlu gibi holdinglere birer görevli göndererek yatırıma ikna etmeye çalışıyor.
SERBEST BÖLGELER: Mısır’da devlete ait serbest bölgelerde yatırım yapmanın yanında belli büyüklükteki yatırımlar serbest bölgelere de dönüştürülebiliyor. Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Holding, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile İskenderiye’de ’International Textile City’ adlı bir tekstil endüstri bölgesi kurmak için protokol imzaladı. Çalık Grubu da Mısır’da serbest bölge oluşturmaya başladı. Öte yandan Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), Ege Bölgesi’nden 24 firma için Mısır’da üretim imkánlarını araştırıyor.
TÜRK PERAKENDECİLER: Mısır
perakendecilerin de dikkatini çekiyor. Mısır’da İstikbal’in üç, Beymen ve Sarar’ın birer mağazası var. Motor Jeans ve Madoc Jeans’in de ülkede mağazası bulunuyor. Damat Tween ADV İskenderiye’de geçen hafta sonu açtığı mağazanın ardından Eylül’de Kahire’de ikinci mağazasını açacak. Ayrıca Alfa Elektrik’in de Mısır’da mağazası bulunuyor.
Mısır neden cazipDÜNYADA ilk medeniyetlerin kurulduğu üç akarsudan biri olan Nil’in etrafında yatırımlar artarken Mısır’ı cazip kılan etmenler arasında bir litre benzinin 15 sent, enerji maliyetlerinin Türkiye’dekinin üçte biri kadar olması, işçilik maliyetlerinin 60-100 dolar arasında değişmesi, taşıma giderlerinin düşüklüğü ve ABD’ye gümrüksüz, kotasız ihracat imkanı sağlaması sıralanıyor. Öte yandan Mısır Yatırım ve Serbest Bölgeler İdaresi yatırımcıyı havalimanında eskortla alarak tüm imkanları sunuyor. Özel ekonomik bölgelerde yatırım yapanlardan yüzde 10 vergi alınıyor. Yönetimi özel sektörde olan bu bölgelerde yatırım yapacak şirketin tüm bürokratik işlemleri 3 günde tamamlanıyor.
4 banka gidiyorMISIR’da Türk şirketleri şu ana kadar 600 milyon doları bulan müteahhitlik işlerine de imza attı. Mısır’da faaliyet gösteren Türk şirketler arasında STFA, Makimsan, MNG, Tepe İnşaat ve Aleaddin Middle East bulunuyor. Mur, Mövenpick Hotel, TAV’ın yapımına başladığı Kahire Havalimanı önemli projeler arasında. Türk şirketlerinin Mısır’da yatırımlarını artırmasının ardından, Türk bankalarının da ülkeye ilgisi arttı. Mısır’da büyük potansiyel gören dört Türk bankası da Mısır’a gitmeye hazırlanıyor.
Mısır’ı araştıran şirketlerEvyap (kapasite arttırımı)
Taha Grup/LCW
ETF Tekstil
Küçükçalık Şirketler Grubu
Eriş Giyim
Zorlu Grubu (tekstil ve beyaz eşya)
Orkum Örme Boya
BosSA
TemSA (otobüs ve minibüs)
Barla Tekstil
MIL-May Tekstil
Denizli Basma
Denge Kimya
Ermiş Tekstil
Zümrüt Tekstil
Gülle Tekstil
Santeks
Retro Tekstil
Tureks
Kipaş
İtalteks
Sagun Grup (balıkçılık ürünleri)
DYO (yatırım geliştirilmesi)
Bericap (yatırım geliştirilmesi)
Nitromak
Mega Dış Ticaret (mobilyacılık)
Kimteks
Menderes Tekstil
Alper Dokuma
Ormay Tekstil
Oto Yaman Yedek Parça
GAP Inc. Sourcing Türkiye Bölümü
Atac Group
Fashion Point
Vero Tekstil
Lescon (spor giyim, ayakkabı)
Urfalıoğlu Tekstil Nakış
Karina
Anıl Giyim
Metemteks
Akkanat Holding (turizm & tekstil)
Akyiğit
Ekmekçioğlu
Beta Kimya (tekstil kimyasalları)
EGSD (Ege bölgesinden 24 firma için)
Yünsa ve bir grup şirketi
Bursa’dan bir tekstil firması