Güncelleme Tarihi:
Bireysel kredi ve kart borcunu ödeyememe riskine karşı sigorta yaptıranların sayısı 1.4 milyona ulaşırken, sigorta şirketlerinin bu konuda ödediği hasar da her geçen gün artıyor. Türkiye’de kredi kartı sayısı 56 milyonu, toplam banka kartı sayısı da 95 milyona yaklaştı. Bu yılın ilk yarısında Bireysel kredi kartı harcama tutarı ise, 78 milyar lira oldu. Son verilere göre, bankaların verdikleri tüketici kredileri de 230 milyar lirayı geçti. Tüketici kredilerinin 104 milyar lirası konut, 8.3 milyar lirası taşıt, 80 milyar lirası ihtiyaç, 37.4 milyar lirası da diğer kredilerden oluştu.
Buna karşın, hem takipteki kredilerin hem de kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısı da sürekli artıyor. Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, haziran ayı itibariyle 680 bini geçerken, takipteki kredi kartı sayısı 2,6 milyonu buldu. Sadece kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı, 120 bini geçti.
KART BORCU ÖDENİYOR
Gerek bireysel kredilerde gerekse de kredi kartlarındaki bu durum, sigorta sektörünü de etkiledi ve kredi kartı ile bireysel kredi sigortasına talep arttı. 2013’ün ilk yarısında 1.4 milyon kişi, bireysel kredi ve kartı borcunu ödeyememe riskine karşı sigorta yaptırdı. Sigorta şirketleri özellikle son yıllarda işsizlik sigortası altında kredi sigortası ve kredi kartı sigortası da sunuyorlar. Kredi koruma sigortasında, bireysel kredi alıp da işsiz kalındığında, bankaya kredi taksitlerini sigorta şirketi ödüyor. Kredi kartı sigortasında da işsiz kalındığında, kart bakiyesinin tümü sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.
Sigorta şirketlerinin sundukları bu iki ürüne de son dönemde ciddi talep olduğu gözleniyor. Genelde de sigortalılar, işsizlik sigortası altında hem kredi kartı sigortasını hem de bireysel kredi koruma sigortasını birlikte almayı tercih ediyor. Bugüne kadar da 1,4 milyon kişi sigorta yaptırırken, 2012 yılında sigortalılardan toplam 125 milyon liralık prim toplandı. Toplam primin 57 milyon lirası kredi kart sigortasından kaynaklandı. 2013 yılının ilk yarısında sigortaya olan talep nedeniyle prim üretimi 2012 yılının tamamını geçerek, 200 milyon lira oldu. Yılın ilk yarısında toplam primin 85 milyon TL’si de kredi kartı sigortalarından kaynaklandı.
Sigortaya finanstan talep yoğun
ÖZELLİK 2008 ve 2009’da, kriz yıllarında, kredi kartı ve bireysel kredi sigortalarına ilgi gösteren ve sigortacıların da en fazla hasar ödedikleri sektörlerin başında; tekstil, makine ve inşaat sektörleri gelirken, şimdi ise başta finans ve otomotiv sektörlerinden işsizlik sigortasına yoğun talep geliyor. Sigortacılar, sigortayı yaptıranların dağılımı hakkında da şu bilgileri veriyor: “Sigorta sahiplerinin dağılımına baktığımızda ise çoğunlukla büyük şehirlerden ilgi var ve işsizlik teminatının doğası gereği bordrolu olarak çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Dolayısıyla katılımcıların daha çok beyaz yakalı çalışanlar olduğu söyleyebiliriz.”
Konut ve otomobil kredisi ağırlıkta
SİGORTACILAR, son dönemde işsizlik sigortasına talebin arttığını hem de ödenen hasarlarda ciddi artış olduğunu belirterek, şu açıklamaları yapıyor: “İşsizlik sigortası, bireylerin bir finansal enstrümana olan borçlarını güvence altına alıyor; bu kredi kartı olabileceği gibi bireysel kredi ya da tüketici finansman kredisi de olabilir. Özellikle tüketicilerin bankalardan kullandıkları bireysel, oto ve konut kredileri daha orta ve uzun vadeli borçlanmalara konu olduğu için, bu ürünlerle birlikte sunulan işsizlik teminatlı kredi koruma sigortalarına talep daha yoğun. Kredi koruma sigortalarını ise Türkiye’de, önemli bir ödeme aracı olması itibarıyla kredi kartı ile sunulan koruma sigortaları takip ediyor. Günlük yaşamda karşılaşılabilecek istem dışı işsizlik gibi risklere karşı kredi kartı ekstrelerinin güvence altında olması tüketicilere güven veriyor.” Sigortacılar, 1.4 milyon kişinin sigortalanmasını ise yetersiz bularak, “Bu rakam yüksek gibi görünse de Türkiye’de 2013 Mart sonu itibariyle 18 milyonu aşkın sigortalı çalışan olduğu göz önünde bulundurulduğunda, işsizlik sigortasında sigortalanma oranının düşük olduğu ortaya çıkıyor” diyor.