Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin, rekor ekmek tüketimiyle dünyada dikkati çeken ülke olduğunu aktaran Sağmanlı, “Türk halkı günlük enerjisinin ortalama yüzde 44’ünü, yani neredeyse yarısını, sadece ekmekten alıyor. Bu noktada ekmeğin kaliteli, besleyici, hijyenik olması ve değerinin bilinmesi çok önemli.” diye konuştu.
Ekmek konusunda herkesi hassas olmaya davet eden Sağmanlı, ürünün hem üretim safhasında hem satış sürecinde de hijyen koşullarının sağlanmasının önemine temas etti. Murat Sertan Sağmanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekmek, yapısı gereği bakterilere karşı savunmasız bir ürün. Türk insanı olarak ekmeği elleyerek seçmek gibi bir alışkanlığımız var. Bu durum da sağlığımız açısından tehdit oluşturuyor. Paketli ekmek tercih ettiğimizde bu tehditleri de ortadan kaldırmış oluyoruz. Paketli ekmek demek, ekmeğin el değmeden hijyenik şartlarda üretilmesi ve yine el değmeden sofranıza kadar ulaşması demek.”
Yaklaşık 7 aylık zorlu üretim süreci sonunda sofraya gelen ekmeğin sadece 1 saniyede çöpe atıldığını vurgulayan Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin günlük ekmek israfı verisinden yola çıkarak yaptığımız hesaplamalara göre, yılda ortalama 1.4 milyar lira değerinde ekmeği israf ediyoruz ve bu durum Türkiye ekonomisine önemli bir maliyet yüklenmesine sebep oluyor. Bir yıllık ekmek israfı karşılığında örnek olarak; yaklaşık 1 milyon 430 bin asgari ücret ödenebilir, 24 derslikli 191 ilkokul ya da 954 spor salonu veya 100 yataklı 84 hastane yapılabilir, 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin bir aylık okul gideri veya 35 bin 770 kişinin evlilik masrafları karşılanabilir.” şeklinde konuştu.
16 Ekim Dünya Ekmek Günü ile aynı tarihte olan Dünya Gıda Günü dolayısıyla dünyadaki açlık sorununa da dikkat çeken Sağmanlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Tüm rakamlar, ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar satın almak ve aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamak büyük önem taşıyor.”