1.2 trilyon dolar az Suudi Arabistan’la ‘özde işbirliği’ isteriz

Güncelleme Tarihi:

1.2 trilyon dolar az Suudi Arabistan’la ‘özde işbirliği’ isteriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın daha azgın bir rekabet dönemine girdiğini, bu nedenle uluslararası işbirliğinin öneminin çok arttığını belirterek, Suudi Arabistan yönetimi ile işadamlarına, “Artık sözde değil özde işbirliği yapalım” çağrısında bulundu.

Cidde’deki Bölgesel İşadamları Forumu’nda konuşan Çağlayan, Avrupa’nın birçok ülkesinin “yoğun bakım çadırında” devam ettiği bir ortamda küresel işbirliğinin fazlasıyla önem arz ettiğini vurguladı. 57 İslam ülkesinde 1.5 milyar insanın yaşadığını, bu ülkelerin dünya milli gelirlerinden ancak yüzde 7-8 gibi bir paya sahip olmalarının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

1.2 trilyon dolar az

57 islam ülkesinin dünya ihracatına katkısı 1.2 trilyon dolar. Bunun yüzde 10’unu sadece Türkiye yapıyor. Kendi ülkelerimiz arasında dahi maalesef işbirliğini tesis edememişiz.

Çıkış kapısı

Gelin gücümüzü, bilgi ve birikimlerimizi beraber paylaşalım. Türkiye nüfusu yaşlanmış, işgücü maliyetinin yüksek olduğu Avrupa’nın en önemli çıkış kapısı, enerji geçiş yolu olmuştur.

500 milyon dolarlık bağlantı

Bölgesel İşadamları Forumu’nda yapılan ticaret ve müteahhaitlik görüşmelerinde 1000’i aşkın ikili görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelere 300 Suudi Arabistanlı firma katılırken, ilk etapta 500 milyon doları geçen iş bağlantısı yapıldı.

Alternatif İslam dünyasından çıkmalı

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan, Arap Baharı sürecine işaret ederek, dünyadaki mevcut gidişe “dur” demek, yeni bir anlayışı imar etme zamanı geldiğini, İslam dünyasının bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Vardan, şöyle konuştu: “İslam dünyası yeni oluşturacağı yapı ile kendi içinde finansta, ticarette ortak değerler oluşturabilsin, bir entegrasyona gidebilsin; böylece nimetleri de ortak paylaşsın. İslami ülkeleri dünyanın bugün ihtiyaç duyduğu alternatif iktisadi model üzerine çalışmalara odaklanmalı, dünyanın ham madde deposu ve lüks malların nihai tüketim merkezi olmaktan kurtulmalı, yatırım ve üretim odaklı hale gelmeli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!