Güncelleme Tarihi:
ABD’li efsane ayakkabı markası Converse’nin 24 yıldır Türkiye Distribütörü olan Conteks İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin (Conteks) kurucusu Kerim Gözalan’ın maceralı hayatı Elazığ’dan Münih’e uzandı ve İstanbul’un gücüyle 80 milyon lira cirolu 240 kişilik istihdama sahip şirket yarattı. Converse ve Columbia’nın tekstil ve aksesuarlarını da Türkiye’de üreterek cirosunu hızla büyüten Kerim Gözalan’ın oğlu Furkan Gözalan, yakında Monobrand Converse mağazası da açmaya başlayacaklarını söylüyor ve 2010’da 1 milyon 248 bin çift Converse sattıklarını belirtiyor. Furkan Gözalan şöyle başlıyor Conteks’in öyküsünü anlatmaya:
Almancı babanın ticari zekası
“Babam (Kerim Gözalan) Elazığ’dan okumak için önce Diyarbakır’a sonra da lisedeyken Almanya’ya (Münih’e) gitmiş. Orada okurken çalışmaya başlamış. Okul bitince de kendi işini kurmuş. Türkiye’ye araba getirip (Ford kamyonlar) satmaya başlamış. İş zamanla büyümüş ve ardından da elektronik ticaretine kaymış. Türkiye’ye geldiğinde annemle tanışmış ve evlenip Almanya’da yaşamaya devam etmişler. Annem memleket özlemiyle babamdan Türk filmleri isteyince de babam çok sayıda Türk filminin Almanya lisansını alıp Almanya’ya pazarlamaya başlamış. Bu ticaret de başarılı olmuş. Hatta kendisi de yapımcı şirketi kurmuş ve film işine girmiş. Sonra Güllük’te bir otel yatırımı yapmış. O oteli daha sonra Maltalılara sattı.”
Ayakkabı ve Converse
Furkan Gözalan, babası Kerim Gözalan’ın ayakkabı ticaretine 1986’da başladığını, Türkiye’de marka merakının çok yükseldiği o dönemlerde Almanya’dan markaları getirip Türkiye’de satarak işi büyüttüğünü anlatıyor. Gözalan, “Converse de çok satıyordu. Converse Türkiye’den bir distribütörlük arayışına geçince onunla da görüşmüşler. 1987’de distribütörlük verdiler. Converse distribütörü olduktan sonra lisansör de olduk ve 1989’dan itibaren tekstil ve aksesuar koleksiyonlarını Türkiye’de fason ürettirerek, ayakkabıyı ise ithal ederek ticaretimizi büyüttük” diyor. Converse çoraplarının üretimini Türkiye’de yaptıklarını belirten Furkan Gözalan, “2010’da 142 bin çift çorap sattık. Bazı aksesuarları Uzakdoğu’da ürettiriyoruz. 2000 yılında ayakkabı satışımız 17 bin çiftti. 2010’da 1 milyon 248 bin çifte ulaştı. 2011 sonunda 1 milyon 600 bini aşacağız” diye konuşuyor.
Efsanenin kısa tarihi
Converse 1908’de Marquis M. Converse tarafından kurulduğundan beri her dönemin gençliği tarafından bir ayakkabıdan daha fazla anlam yüklenerek günümüze geldi. Marka, dünyanın ilk ‘basketbol kesi’ Converse All Star’ı yarattı ve bu yolda ilerledi. 2002’de yeni jenerasyon basketbol efsaneleri ile anlaşarak 750 milyon çift satış rakamına ulaştı.
35 milyon liraya lojistik merkezi kuruyoruz
CONTEKS’in Gaziosmanpaşa’daki binasında depo ve operasyonlara yetişmekte zorlandıklarını anlatan ve Hadımköy’de dev bir lojistik merkezyatırımı yaptıklarını söyleyen Furkan Gözalan, şöyle konuşuyor: “35 milyon liralık bir yatırım oluyor. Temmuzdan itibaren hizmete alabileceğiz. Tamamen lojistik hizmetimiz için bir yatırım oluyor. Converse ile lisansımızı bu yıl yeniledik ve çevre ülkeler de bize bağlandı. Bu nedenle lojistik çok daha önemli bir konu oldu.”
Baba işin başında
Furkan Gözalan, 2004’ten itibaren şirkette aktif olmaya başladığını söylüyor ve “Babam ticaretin işleyişini zamanla çok iyi öğretti. Şu anda babamız yönetim kurulu başkanımız, kardeşim Kerem Gözalan ve ben yönetim kurulu üyeleri olarak işimizi yönetiyoruz. Ben üretim organizasyonuna odaklandım” diyor.
Motosikletle Avrupa’da 50 bin kilometre gitti
CONTEKS Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Gözalan, “Motosiklet tutkunuyum. Motosikletimle Avrupa’da yaklaşık 50 bin kilometre yaptım. Sırada başka maceralar var. Otomobil yarışlarına da katılıyorum. İddialıyım ve derecelerim var” diye konuşuyor.
Mutfak atıklarını biyogaza çevirdiler
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi (YEKARUM) tarafından geliştirilen reaktör sayesinde üniversitenin yemekhane atıkları biyogaza çevrilerek elde edilen gaz atölye çalışmalarında kullanılmaya başlandı. SDÜ YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, merkez bünyesinde her türlü atığı termal filtre şartlarında biyogaza çeviren reaktör geliştirdiklerini hatırlatarak üniversitenin yemekhanesindeki yemek atıklarını biyogaza çevirmek için de deneme çalışmaları yaptıklarını ve olumlu sonuç elde ettiklerini aktardı. Üçgül, biyogazın metandan oluşan bir gaz olduğunu, atıkları biyogaza çevrildikten sonra sıvı ve gaz kısımları ayrılarak gübre de elde ettiklerini vurguladı. Üçgül, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli teşvikler sunulduğunu bildirdi ve yatırımcıların bu teşvikleri değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Madenciliğe 25 milyon dolarlık yatırım yapacak
ERKANLI Şirketler Grubu Başkanı Hüseyin Erkanlı, madenciliğin, yeni yasayla ciddi yatırım çekeceğini belirterek, “Sanayici müşterilerimizin ihtiyacını karşılamak için biz de madenci oluyoruz. Güneydoğu Anadolu’da 4 saha aldık. Kadenciliğe 25 milyon dolarlık yatırım yapacağız” dedi. Hüseyin Erkanlı, kurşun, çinko ve metalik madenler konusunda yatırım yaptıklarını belirterek, 3 yıl içinde çevre ve atık sektörüne de ayrıca 10 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini söyledi. Erkanlı, şöyle devam etti: “4 çalışma alanımız birbirine entegre. Çevre ve atık yönetiminde tüm atık cinslerinin yanında hurda çinko, kurşun, bakır gibi metalleri de işlemekte ve ihraç etmekteyiz. Madencilikte de metalik cevherlere yönelmemizin sebebi budur. Hurda gönderdiğimiz tesislere cevher satışı da yapmaktayız. Enerji firmamız atıktan enerji üzerinde çalışıyor. Kimya firmamız sülfürik asitlerin ve sülfürün uluslararası ticaretini yapıyor.”