Güncelleme Tarihi:
Geçiş hakkı arttı
Eve Kadar Fiber Konseyi (FTTH) tarafından Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen konferansta konuşan Erkan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yatırımcının ne için yatırım yaptığına bakılması gerek. Fiber altyapıda üç yıl önceye göre geçiş hakkı bedeli 11 kat arttı. Hangi ürünün fiyatı üç yılda bu kadar artar. Yeni yerleşim birimlerinde fiber döşemek daha kolay. Şehirlerin kalabalık yerlerine girmekte daha çok zorlanıyoruz.”
1.2 milyar TL yatırım
Son üç yılda fiber interneti 1 milyon eve ulaştırdıklarını belirten Murat Erkan, şunları söyledi: “1.2 milyar TL yatırım yaptık. 30 bin kilometre fiber ağ döşedik. Bu yıl 1.3 milyon haneye fiber götüreceğiz. Bizimki miras değil alınteri. Özel sektör koşullarında çok çabalayarak bu noktaya geldik. Son üç yılda her yıl ortalama yüzde 40 büyüdük. 2012’de de bu oranda büyüme kaydetmeyi hedefliyoruz.”
Dijital uçurumu kapatıyor
Erkan, fiber yatırımların avantajını şöyle anlattı: “Doğru yatırımları yapmak istiyoruz. Fibere yapılan yatırım tüketiciye gidiyor. Ülkenin büyümesine de katkı sağlıyor. Fiber dijital uçurumu kapatıyor. Eşit koşullarda başlama imkanı sağlıyor. Şu anda 10 ilde eve kadar fiber hizmeti sağlıyoruz. 2012’de beş ilde daha bu hizmeti vereceğiz.”
Almanya’dan bile daha hızlıyız
FİBER internet hızlarına ve fiyatlarına değinen Murat Erkan, şu bilgileri sıraladı:
Müşterilerimizi dinlediğimizde daha hızlı internet istediklerini görüyoruz.
20 megabit hızla başladık. Bu yetmiyor artık 1000 megabiti duyurduk.
En düşük hızımız 20 megabit 4 GB kotalı, fiyatı ise 24 TL. Sınırsızlar 44 TL’den başlıyor.
1000 megabiti de 499 TL olarak fiyatlandırıyoruz.
Bu hıza çok talep gösteren var. Normalda bir günde internetten indirilebilecek Blu-ray bir filmi, 1000 megabit hızla indirmek birkaç dakika alıyor.
Fiberde servis sağlayan olmalıyız
MURAT Erkan, fiber internette Türkiye’nin altyapı yanında servis sağlayıcı olmaya odaklanması gerektiğinin de altını çizerek, şöyle konuştu: “Önceden seyirci olduğumuz konularda şimdi önemli oyuncu olduk. Otoyolda transit geçişleri bekleyip gişe memuru olmamak gerekir. Bizim yapmamız gereken gişe memurluğu değil, servis sağlayıcısı olmak. Fiberle yapılabilecekler hayal gücüyle sınırlı. İlk etapta sağlık, eğitim gibi konularda hizmetler geliştirilebilir.” Erkan, Fatih Projesi’nde ihtiyaç olduğunda fiber internet konusunda hizmet vermeye de hazır olduklarını vurguladı.
Sabit hatlarda, 10 numaradan 8’ini taşıdık
SABİT ses hizmeti de verdiklerini dile getiren Murat Erkan, “Sabitte numara taşımada sorunları aşıp sabitte her on numaradan sekizini biz taşıdık. Ses abone sayımız 125 bin oldu. Abonelerimizin yüzde 40’ı hem ses hem de internet hizmetimizi kullanıyor” dedi.
FTT: Altyapı paylaşımı için strateji belirleyin
EVE Kadar Fiber Konseyi (FTTH) Başkanı Chris Holden, fiberde altyapı paylaşımının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Avrupa’da 27 milyon eve kadar fiber götürüldü. Şu anda 5.1 milyon aktif abone var. Avrupa’nın 2020 yılı ajandasında fiber için 280 milyar Euro’luk yatırım maliyeti bulunuyor. Bu maliyet altyapı paylaşımıyla 192 milyar Euro’ya düşürüldü. İyi bir şebeke için her ülke kendi altyapısını paylaşıma açmalı. Her ülkenin altyapı paylaşımı için ulusal bir stratejisi olmalı.”