0.5’lik mart rekoru

Güncelleme Tarihi:

0.5’lik mart rekoru
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2019 08:30

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, genel ticaret sistemine göre martta ihracatın yüzde 0.5 artışla 16.3 milyar dolara çıktığını ve bunun en yüksek mart ayı verisi olduğunu söyledi. Pekcan, martta dış ticaret açığının da 1.9 milyar dolara gerileyerek Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını 4 milyar dolar aşağı yönlü çektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, genel ticaret sistemine (GTS) göre martta ihracatın yüzde 0.5 artışla 16 milyar 334 milyon dolar olduğunu ve bu rakamın mart ayı ihracat rekoru olduğunu söyledi. Pekcan, özel ticaret sistemine göre de ihracatın 15 milyar 488 milyon dolar olduğunu bildirdi.

0.5’lik mart rekoru

Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile dün düzenlediği basın toplantısında ithalatın mart ayında yüzde 17.81 azalarak 18 milyar 299 milyon dolara gerilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bu yılın ilk 3 ayında ihracatımız yüzde 3.34 artmış, ithalatımız yüzde 21.46 azalmıştır. 2019’un ilk çeyreğinde, tarihimizin en yüksek ihracat rakamı olan 44 milyar 567 milyon doları yakaladık.

Haberin Devamı

0.5’lik mart rekoru

İhracatın ithalatı karşılama oranı da dış finansman ihtiyacımızı azaltmaktadır. 2018 Mart’ında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 73 iken Mart 2019’da yüzde 89.3. Geçen yılın ilk 3 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 67.1, bu yılın ilk 3 ayında bu rakam yüzde 88.2 oldu. Geçen yıl 6 milyar dolar olan dış ticaret açığı 1 milyar 966 milyon dolar olup, sadece martta dış finansman ihtiyacımız 4 milyar dolar aşağı yönlü geldi. İlk çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı ve dış ticaret açığımız 15.2 milyar dolar gerileyerek, bu rakam kadar dış finansman ihtiyacımız azalmıştır. Bu, ihracat ailesinin büyük bir başarısıdır.”

0.5’lik mart rekoru

2019 İCRAAT YILI

Pekcan, Türkiye’nin dış ticaretinin ülke için büyük bir değer olması amacıyla devamlı çalıştıklarını belirterek, “2019 yılı bizim icraat yılımız olacaktır” dedi. Pekcan, bakanlık olarak aylık verileri gün gün, saat saat takip ettiklerini ve değerlendirdiklerini vurgulayarak, “Küresel ticaretin küresel ekonomiye oranı azalıyor. Korumacılık önlemleri artarak devam ediyor. Maalesef son bir ayda, küresel ekonomide belirsizlik olarak saydığımız hiçbir faktörde olumlu bir gelişme yaşanmadı. ABD-Çin ticaret uyuşmazlığı, yavaşlayan Avrupa ekonomisi ve Brexit belirsizliği küresel ticareti olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kısacası, küresel ekonomideki rüzgarlar hız kesti, ihracatçı ülkelerin yelkenlerini artık eskisi gibi şişirmiyor ama biz yolumuza hızla devam etmek zorundayız ve ediyoruz” dedi. Analiz: Şebnem TURHAN

Haberin Devamı

ALMANYA SIKINTISI

TÜRKİYE’nin ihracatı için tek günde üç ayrı rakam görüyoruz. Ticaret Bakanlığı hem özel ticaret sistemi (ÖTS) hem genel ticaret sistemi (GTS) ile dış ticaret verilerini açıklıyor. Genel ticaret sistemi yani antrepo ve serbest bölgelerin de dahil edilmesiyle martta ihracat geçen yıl mart ayına göre yüzde 0.5 artarak 16.3 milyar dolara çıktı. Bu iki kalem farklı hesaplanan özel ticaret sistemine göre ise yüzde 0.4 düşüşle 15.4 milyar dolar oldu. Külçe altın ile antrepo ve serbest bölgeler hariç ihracatçı birlikleri verileriyle ise mart ayı ihracatı yüzde 0.5 gerileyerek 14.9 milyar dolar oldu. Ay sonunda ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun ihracat verileri açıklanacak, o da tüm bu verilerden farklı çıkıyor.

Haberin Devamı

Üç farklı yöntemde tek ortak olan Almanya’ya olan ihracattaki gerileme. Türkiye’nin en büyük pazarı Avrupa’nın lokomotifi ekonomisi Almanya’ya genel ticaret sistemine göre ihracatımız yüzde 7.1, özel ticaret sistemine göre yüzde 7.7, TİM verilerine göre ise yüzde 9.5 azaldı. Almanya’da hem sanayi üretimi, hem tüketim hem de ekonomik aktivitedeki yavaşlama Türkiye ihracatını da etkilemeye başladı. İhracatçı 27 sektörün sadece 3’ü hariç hepsinin en büyük pazarı olan Almanya’daki sıkıntıya ihracatçı çareyi dümeni Arabistan’a kırmakta buldu. Mart verileri Türkiye ihracatının yükselen ülkesinin Suudi Arabistan olduğunu ortaya koyuyor. Suudi Arabistan’a geçen yıl mart ayına göre TİM hesabıyla ihracatımız yüzde 36.5 arttı. Ve geçen yıl Türkiye ihracatının 15’inci büyük pazarı iken bu yıl 11’inciliğe sıçradı. Diğer dikkat çeken ülke ise İsrail. İsrail’e de ihracat yüzde 15.9 arttı, ülke 9’unculuktan 8’inciliğe yükseldi. İhracat verilerinde en ayrıntılı bilgi TİM rakamlarında olduğu için ülke ve sektör analizinde TİM verilerini kullandık. TİM’e göre yüzde 9.5 azalsa da martta en çok ihracat yapılan ülke 1.3 milyar dolar ile yine Almanya. Almanya’yı yüzde 17.5’lik kayıpla 849.1 milyon dolarla İngiltere izledi. İspanya, İsrail, Romanya kayıp yaşanmayan ülkeler arasında.

 

Haberin Devamı

OTOMOTİV KAYBA RAĞMEN BİRİNCİ

MART ayında sektörlerde de yüzde 8.2 azalış göstermesine rağmen 2.8 milyar dolarlık ihracatla otomotiv yine birinci. 1.8 milyar dolar ve yüzde 17.4 ihracat artışıyla kimya sektörü ikinci sırada yer alırken, en fazla ihracat yapılan sektörler arasında çift haneli büyüyen makine 700.3 milyon dolar ihracatla 8’inci sırada. Sektörlerin ayrıntısına bakıldığında Almanya’daki kayıp çok daha net ortaya çıkıyor. ABD ile ek vergi nedeniyle sıkıntı yaşayan çelik sektörünün bu ülkedeki mart kaybı yüzde 72.9. Ama en büyük pazarlarından Almanya’daki kayıp ise yüzde 17.8 oldu. Sektör Etiyopya’ya yaptığı 34.6 milyon dolarlık mart ayı ihracatı ve bu ülkeye yüzde 1442.2’lik artışıyla dikkat çekti. Yükselen pazarlardan İsrail’e de çelik sektörü ihracatını yüzde 16.1 arttırdı. Çimentoda ise ABD’ye yüzde 114’lük ihracat artışı dikkat çekiyor. Suudi Arabistan’a ihracatta çimento sektöründe yüzde 29.8’lik artış bulunuyor. Almanya’da kayıp yüzde 11.1, demir ve demir dışı metallerde Almanya’ya ihracat yüzde 8.08 azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!