Zorunlu eğitimin 8 yıl olması okul terk oranlarını arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu eğitimin 8 yıl olması okul terk oranlarını arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 14:29

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Başta kız çocuklarımız ve engelli çocuklarımız olmak üzere herkesin hayata eşit fırsatlarla başlamasını sağlamayı bir görev olarak görüyoruz" dedi. 18-24 yaş arası okul terk oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Avcı, bunun nedeninin zorunlu eğitim 8 yıl olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde, "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi Uluslararası Konferansı’nda, toplantının Avrupa Birliği'nin kuruluş yıl dönümüne denk gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin eğitim alanında yıllardır biriken ve kronikleşen sorunların çözümü yolunda önemli mesafeler katettiğini söyledi.

AB'nin finanse ettiği projenin, kız çocuklarının eğitime erişimleri konusunda ortak bir çabayı ve kararlılığı görünür kıldığına işaret eden Avcı, herkesin ortak arzusunun kız erkek bütün çocukların ama özellikle de kızların sadece okur yazar değil aynı zamanda eğitim düzeylerinin yükselmesi, bilgi ve beceri sahibi bireyler olarak toplumsal hayatın her alanında yer alması olduğunu ifade etti.

Avcı, "Başta kız çocuklarımız ve engelli çocuklarımız olmak üzere herkesin hayata eşit fırsatlarla başlamasını sağlamayı bir görev olarak görüyoruz. Zira, bilgi, beceri ve deneyimden yoksun kalmak özellikle kız çocuklarımızı düşük statülü, güvenceden uzak işlere ve yoksulluğa mahkum kılmakta, başta şiddet olmak üzere her türlü istismara açık hale getirmektedir" dedi.

Haberin Devamı

18-24 yaş arası gençlerin okul terk oranlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Avcı, bu durumun zorunlu eğitimin geçen yıla kadar 8 yıl olmasından kaynaklandığını vurguladı.

AK Parti hükümetinin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardığını anımsatan Avcı, 2012 yılı verilerine göre yüzde 40 civarında olan okul terk oranlarının, eğitim reformuyla AB'nin 2020 yılı için koyduğu yüzde 10 hedefine oldukça yaklaşacağını düşündüğünü dile getirdi.
Ortaöğretimde okullaşma oranındaki bu artışın kısa zamanda yükseköğretimdeki okullaşma oranını da etkilemesini beklediklerini aktaran Avcı, "Hükümetimiz son 5 yılda ülkemizdeki üniversite sayısını ikiye katlayarak yükseköğretim kurumlarının kapasitesini önemli ölçüde artırmış bulunmaktadır. Daha önceki 8+4 şeklindeki temel eğitim ve orta öğretim uygulamasını, 4+4+4 şekline dönüştürerek, çocuklarımız değişik eğitim kademelerinde istek ve kabiliyetlerine göre yatay ve dikey geçiş mekanizmalarının açık olduğu daha demokratik bir eğitim sistemi oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu uygulamayı gerçekleştirirken zorunlu eğitimdeki zorunluluk uygulamasını 2012 yılında kaldırdıklarını ama bunun yanında zorunlu temel eğitim yaşını 66 aya indirerek okul öncesi eğitimin önemli bir kısmına ilköğretim kademesinde yer açtıklarını anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm bu değişim ve dönüşümlerle amacımız, her düzeyde okullaşma oranlarının düzeylerinin yükseltilmesi, eğitim süresinin uzatılması, eğitim müfredatı ve yöntemlerin bilgi toplumunun, bilgi ve becerilerini kazandıracak şekilde yeniden düzenlenmesi, katı ve merkeziyetçi yapıdan uzaklaşıp daha esnek bir yapıya geçilmesi ve eğitimin niteliğini geliştirme konusunda çabalara yeni bir ivme kazandırılmasıydı. Bu yoldaki çalışmalarımız artarak sürüyor. Buna rağmen ortaöğretime kaydolup devam etmemiş veya e-okul sistemi tarafından bir okula yönlendirildiği halde okula kaydolmamış çocuklarımız ne yazık ki mevcut. Dolayısıyla bundan sonra üzerinde önemle durmamız gereken husus, çocuklarımızın eğitime erişimi kadar devamlarının da önündeki her türlü engelin kaldırılması olacaktır."

Haberin Devamı

Türkiye'nin çok kısa zaman diliminde eğitimde birçok alanda çok önemli ve topyekün bir sıçrama gerçekleştirdiğine dikkati çeken Avcı, bunun yeterli olmadığını, hedeflerinin eğitimin her alanında yüzde 100 okullaşma ve daha kaliteli bir eğitim olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin eğitim ve kültür alanlarında AB, hedef ve önceliklerini paylaştığını, bu doğrultuda ilgili fasılda, müzakere pozisyon belgesini hazırlanmasına rağmen halen müzakerelere başlanmadığına dikkati çeken Avcı, kültürlerin ayrıştırıcı değil bütünleştirici niteliklerinin öne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de Türkiye'de son 10 yılda yaşanan değişimin eğitim alanında da gerçekleştiğini ifade ederek, Türkiye'nin AB ülkelerindeki okullaşma oranlarını yakaladığını, okul öncesindeki yüzde 100 olan okullaşma hedefine 2016'ya kadar ulaşmayı öngördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, etkinlikte ALO 147 hattının kamu spotunda rol alan Van Gürpınar Akbulut köyünden gelen çocuklarla fotoğraf çektirdi.
Konferansa, Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Sosyal İçerme Komiseri Laszlo Andor, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz ile diğer ilgililer katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!