Zeytin Dalı Neyi Simgeler Ve Temsil Eder? Zeytin Dalının Anlamı Nedir?

Güncelleme Tarihi:

Zeytin Dalı Neyi Simgeler Ve Temsil Eder Zeytin Dalının Anlamı Nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 17:47

Zeytin ağacı, tarih boyunca insanlık için pek çok farklı anlam ifade eder. Sadece umudun ve barışın değil, kutsallığın, bereketin, bolluğun, adaletin, bilgeliğin ve sağlığın da sembolü olmuştur. Bu sembollerin kökenleri ise, efsanelere ve kutsal kitaplara dayanır. Zeytin dalı neyi simgeler ve temsil eder sizler için derledik.

Haberin Devamı

Zeytin dalı, kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan semboller arasında yer alır. Zeytin dalı, genellikle barışı simgeler.

Zeytin Dalı Neyi Simgeler ve Temsil Eder?

Gılgamış destanından üç büyük dinin kutsal kitaplarına kadar kutsal ve antik kitaplarda yer alan Büyük Tufan’da yer alan bir rivayete göre Nuh Peygamber ise, Tufan’ın şiddeti azaldığı zaman dünyada hayatın başlayıp başlamadığını öğrenmek için de beyaz bir güvercin gönderir. Konmak için bir kara parçası ya da ağaç bulamayan güvercin ise, gemiye geri döner. Nuh Peygamber ise, bir süre daha bekler ve yeniden gönderdiği güvercin bu defa gemiye taze koparılmış olan bir zeytin dalı ile suların çekildiğini ve tufanın bittiğini anlar. Bu nedenle de, ağzında zeytin bulunan beyaz güvercin, çağlar boyu barışın sembolü olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Zeytin Dalının Anlamı Nedir?

Zeytin dalı, Gılgamış Destanı'ndan üç büyük semavî dinin kutsal kitaplarına kadar kutsal ve antik metinlerde bulunan Büyük Tufan'da geçen bir rivayete göre Nuh Peygam­ber tufan biraz durulduğu zaman geminin güvertesinden bir beyaz güvercin uçurur. Bu beyaz güvercin bir süre sonra da gemiye ağzında bir zeytin dalı ile geri döner. Bu sayede Nuh Peygamber tufanın bittiğini ve aynı zamanda da suların çekil­diğini anlar. Bu nedenle de ağzında zeytin dalı ile beyaz güvercin tüm çağlar boyunca barışın sembolü olarak da bilinir. Bu arada Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda mı yoksa Cudi Dağı’nda mı olduğu konusu Yıllardan beri araştırmacıları ve tarihçileri bölen bir tartışma da vardır.

TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Sorunlarını Araştırma Komisyonu da gerçekleşen bu tartışmaya katılarak ve 2007 yılında kurulan araştırma komisyonunun raporunda geçen tarihi tartışmayı şu işlemiştir: "Beyaz bir güvercinin Nuh’un gemisine tufan sonrasında canlılık belirtisi olarak, ağzında bir zeytin dalı ile dönmesi nedeni ile, zeytin yüzyıllardan beridir barışın simgesi olarak kabul edilir.

BAKMADAN GEÇME!