Güncelleme Tarihi:
Benim de mezun olduğum Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Tezcan’ın yaptığı bir araştırma var. Bu araştırma daha sonra Türk Kişiliği, Kültür Kişilik İlişkileri adıyla Kültür Bakanlığı tarafından kitap haline de getirildi.
Araştırmaya göre Türkler’in özelliklerinden bazıları şunlar;
Plansızlık bizde ağır basıyor. Genellikle uzak geleceğe ait planlar yapamayız. “Hele o gün bir gelsin” deriz.
İhmalciyiz. Hastalık iyice ilerledikten sonra doktora gideriz.
Türk halkı kadercidir.
İddiasızlık ve kanaatkarlık, alçak gönüllü olmayı da beraberinde getirir.
Araştırmaya göre ayrıca aşırı derecede meraklıyız.
Yukarıdaki maddeleri çoğaltmak mümkün. Örneğin, benim öğrencilerde gözlemlediğim bazı davranış kalıpları da bu özelliklere eklenebilir. Öğretim yılının başında motivasyon çok üst düzeydeyken artık ne oluyorsa yılın sonu yaklaştıkça bu motivasyonun sürekli düşmesi. Sanıyorum, “Bir işe Türk gibi başla, Alman gibi bitir” sözü durumumuzu çok iyi özetliyor.
Yine işin uzmanları dururken (yani bizler) çevredekilerin yalan yanlış dediklerine göre iş yapıyor olmak bizim diğer bir özelliğimiz olsa gerek. Başkalarının iyi sonuç aldıkları bir planı, kendimize uygun olup olmadığına bakmadan uygulamaya kalkmak, olmayınca da üzülüp hedeften vazgeçmek de böyle bir durumdur.
Zamanı durdurmak mümkün değil. Ancak iyi bir planlama ile zamandan en verimli biçimde yararlanabilirsiniz.
Şu anda,
Üniversite sınavına kaç gün kaldığını biliyor musunuz ?
Sınava kadar kaç gün resmi tatil biliyor musunuz?
Üniversite sınavına kadar kaç hafta var biliyor musunuz?
Eğer bu sorulara yaklaşık da olsa bir cevap verebiliyorsanız zaman planlamanız var demektir.
“Hayır” demeyi öğrenin
Zamanı planlamak aslında yaşamı planlamaktır. Bu anlamda hazırladığınız ders çalışma programlarına vazgeçemediğiniz etkinlikleri de (abartmamak koşulu ile) mutlaka yazın. Örneğin, her hafta (her gün değil) izlediğiniz bir diziniz varsa mutlaka programa alın. Bunun dışında zamanınızı planlarken,
• En verimli olduğunuz zamanları belirleyin ve zorlandığınız dersleri bu zamanlarda çalışın,
• Süreyi kontrol edin,
• Gereksiz işlerle boşa geçirdiğiniz zamanın farkına varın,
• Sevdiğiniz etkinliklere zaman ayırabilmek için planlı olun,
• “Hayır” demeyi öğrenin.
Özellikle son maddeyi çok önemsiyorum. Bence üniversite sınavlarında başarıyı yakalamanız yeri ve zamanında “HAYIR” kelimesini kullanmanızdan geçiyor.
Bu, “HAYIR” kelimesi televizyon, internet, cep telefonuna karşı olabileceği gibi arkadaş çevresine karşı da olmalı. Biliyorum, farkındayım. Bir arkadaşınız telefon ettiğinde ya da sinemaya davet edildiğinizde “HAYIR” demek çok zor. Üniversite sınavlarında başarıyı yakalamanız yeri ve zamanı geldiğinde “HAYIR” kelimesini kullanabilmenizden geçiyor.