Güncelleme Tarihi:
Bakan Özer, MEB tarafından yayınlanan değerlendirmesinde dünyada Omicron vakalarının artmasının Türkiye’de de okulların yüz yüze eğitime devam etmesiyle ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdiğini belirtti. Göreve geldiği günden itibaren okulların yüz yüze eğitime açılması yönünde kararlı bir duruş sergilediğini ifade eden Özer, 6 Eylül tarihi itibarıyla tüm kademe ve sınıf seviyelerinde haftada 5 gün yüz yüze eğitime başarılı bir şekilde devam ettiklerinin altını çizdi.
BİN 524 SINIFTA EĞİTİME ARA VERİLDİ
Özer, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun destekleriyle artık okulların nasıl açık ve güvenli tutulacağını bildiklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Geliştirdiğimiz sistemde süreci sınıf bazlı yönettik. Yaklaşık 4 aydan beri kesintisiz haftada 5 gün eğitime devam edebildik. Bu süreçte okullarda kapatılan sınıf sayısı, toplamda yüzde 1’in çok çok altında seyretti. Bugün sadece 1524 sınıfımızda yüz yüze eğitime ara verildi. 850 bin sınıfımızın olduğu göz önüne alındığında bu rakam oldukça düşük.
ANTİKORLU ÖĞRETMEN ORANI YÜZDE 94
Bu süreçte en büyük avantajımız öğretmenlerin aşılanma oranlarının yüksekliği. En az bir doz aşı olan öğretmen oranımız yüzde 93, en az iki doz aşı olan öğretmen oranımız ise bugün itibarıyla yüzde 89. Aşı olmayıp hastalığı geçirerek antikor oluşturan öğretmen oranımız ise yaklaşık yüzde 5. Dolayısıyla en az iki doz aşı olan ve antikor oluşturan öğretmen oranımız yüzde 94’e ulaştı. Bugün itibarıyla en az 3 doz aşı olan öğretmen oranımız da yüzde 36’ya yükseldi. Öğretmenlerimizin aşılanma oranları ülkemiz ortalamasının çok üzerinde olduğu gibi çoğu gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerin aşılanma oranlarının da üzerinde.
OKULLAR, EN SON KAPATILACAK YERLER
Okullar ilk açılması ve son kapatılması gereken yerler. Yeni varyantlar ortaya çıktığında hemen okulların yüz yüze eğitime ara vermesinin gündeme gelmesini yersiz buluyorum. Tüm ülkeler, okul dışı ortamlarda önlemleri sıkılaştırarak okulları açık tutmak için her türlü önlemi almaya çalışırken biz de aynı kararlılıktayız. Ancak okul dışı ortamlardaki önlemlere daha fazla ağırlık vermeliyiz. Dolayısıyla şu an itibarıyla yüz yüze eğitime ara verme gündemimizde değil. Elbette süreci yakından takip ediyoruz. Okullarda maske, mesafe ve hijyene daha fazla önem veriyoruz.”
VARYANT İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER NELER?
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, Omicron varyantı nedeniyle, yüz yüze eğitime ara verilmesinin gündemlerinde olmadığını ifade etmesi üzerine Ankara Eğitim Platformu, Bakanlığın bu iradesini ve yüz yüze eğitimin devamı konusunda çabasını desteklediğini açıkladı.
Ankara Eğitim Platformu Başkanı Mirkan Aydın, “Okullarda alınacak tedbirlerden ziyade, toplumun salgın konusundaki hassasiyeti, yüz yüze eğitimin devamı konusunda belirleyici olmaktadır” diyerek toplumdaki salgın tedbirlerine dikkat çekti. Ülkemizde, Eylül ayından beri kesintisiz bir şekilde devam eden yüz yüze eğitimin Omicron varyantı nedeniyle aksamaması için Ankara Eğitim Platformu tedbir önerilerini şu şekilde sıraladı:
* Yılbaşı tatili nedeniyle, kutlama ve ziyaretlerin küçük gruplar halinde ve kısa süreli yapılması önem arz ediyor. Kapalı ve kalabalık ortamlarda, maske-mesafe kurallarına uyulmadan yapılacak kutlamalardan özellikle kaçınılmalı.
* Aşılanmamış kişilerin hızla tam doz aşılanmaları, birincil aşılanma takvimini tamamlamış kişilerin de hatırlatma dozlarını hızla olmaları sağlanmalı. 12 yaş üstü öğrencilerimizin, tam doz aşılarını yaptırmaları öneriliyor.
* 12 yaş altı çocuklara, ailenin tercihi halinde aşı imkânı sağlanmalıdır.
* Belirti gösteren öğrenci, öğretmen ya da diğer personelin okula gelmeden ilgili sağlık kuruluşuna başvurmalı.
* Tüm öğrenci ve eğitim personelinin okul içinde ve servislerde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları sıkı bir şekilde takip edilmeli.
* Personel, aile ya da öğrencide vaka olması ya da temaslı olması halinde, Sağlık Bakanlığı ve MEB’in karantina süreçleri takip edilmeli.
* Okul içinde ateş ölçümü, semptom takibi ve ziyaretçilerde HES kodu sorgusu titizlikle uygulanmaya devam etmeli.
* Her ders bitiminde, sınıfların taze hava ile havalandırılması sağlanmalı.
* Özellikle, gün içinde çok sayıda temas gerçekleşen kapı kolları gibi özellikli alanlar başta olmak üzere, temizlik ve dezenfeksiyon sıklığı artırılmalı.
* Giriş ve çıkış saatleri başta olacak şekilde, tüm okul binalarında kalabalıkların önüne geçecek tedbirler daha sıkı uygulanmalı.
* En büyük kümenin sınıf şubesi olacağı şekilde, kümeleme çalışmasına dikkat edilmeli.
* Okul içinde semptom gösteren kişilere, Vakaya Müdahale Şeması okul idaresi tarafından uygulanmalı ve ilgili kişi sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli.
* Okul binalarına, randevusu bulunmayan velilerin ya da 3. şahısların girişine izin verilmemeli.
* Yemek seanslarının, bölünmüş olarak, sessiz ve hızlı bir şekilde uygulanmalı.
* Servis, yemek, atölye, kütüphane vb. derslik dışı alanlarda öğrencinin sürekli aynı yere oturması sağlanmalı.
* Diğer hususlarda Sağlık Bakanlığı ile MEB’in yönergeleri dikkatle uygulanmalı.