Yurtdışında Yüksek Öğrenim Hedefleri

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında Yüksek Öğrenim Hedefleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 16:20

ÖSS sınavı sonuçlarına göre yerleşim sonuçlarını bekleyen öğrenciler belki de gelen sonuçları beğenmeyip , üniversite eğitimini yurtdışında almak isteyeceklerdir.

Haberin Devamı

Her yıl bu stresli bekleyiş öğrenci ve velilerin kaderi gibi görünüyor.

Devlet üniversitelerinde istedikleri bölümü tutturamayan gençler ya Türkiye’deki Özel Üniversiteleri ya da Yurtdışındaki Üniversiteleri hedefleyecekler.

Ailenin bütçesine, vizyonuna bağlı olarak ve de bazen daha ekonomik, bazen daha iddialı olduğunu gözlemlediğimiz Yurtdışındaki Üniversiteler, Türk öğrencileri için önemli bir fırsat.

Yurtdışı Yüksek Öğrenim Eğitim Danışmanları özellikle Üniversite yerleşimlerinde uzmanlık gerektiren, gerçekten danışılması gereken kurumlar bu işlemleri doğru takip edebilmek için.

Kayıt işlemleri süreci ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğinden öğrencilerin önceliklerini belirlemeleri elbette çok önemlidir.

Haberin Devamı

Üniversite programları iki tür öğrenci için sınıflandırılabilir . Başarılı ve başarısı daha düşük olan öğrenciler için hemen her ülkede seçenekler mevcut.

En iyi üniversitelerin ilk 20 sindeki okullara başvuracak öğrencilerde başarı ve dil yeterliliği aranması kaçınılmaz olmakta. Ancak bazı okullarda ise başarısı daha düşük öğrencilere şans verilmekte.

Yabancı bir ülkede yüksek öğrenim bedeli yıllık 10 bin ila 60 bin dolar arasında bir harcama gerektirebilir.

Kanada’da yüksek öğrenim bedeli göreceli olarak ABD’de ki birçok okuldan daha ekonomik ise de başarı (5’lik sistemde not ortalaması en az 3.00)ve dil yeterliliği (TOEFL 550) aradıklarını  unutmamak gerek.

Aynı not ortalaması ABD için de geçerli. TOEFL için istenen puanlar , üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. Ama hemen  hepsinin önceliği öğrencilerin iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmaları.

İngiltere’de Üniversite yerleşimleri için söz konusu dil yeterlik puanı ise IELTS’den en az 5,5 puan almaları yönünde.
Almanya için ön koşul hangi bölümde okumak isteniyorsa , öğrencinin Türkiye’de o bölümü okuyacak puanı alması gerekiyor. Tabii sınavlar TESTDAF, SPRACHDIPLOM ve DSH diye adlandırılan dil yeterliliği bu ülke üniversiteleri için de geçerli.

Haberin Devamı

Almanya’nın en büyük cazibesi yıllık alınan harç miktarları örneğin 2007 yılı için alınacak harç 500.-€. Yaşam giderleri çok ucuz olmasa da   Almanya’da birçok öğrencinin akrabalık ilişkilerinin olduğunu düşünürsek, birçok aile için oldukça ekonomik bir maliyet oluşturabilir.
Örneğin Fransa'da da , Türkiye dışında birçok ülkede olduğu gibi her üniversiteye özel olarak başvuru yapmak gerekiyor. Yıllık harç miktarı Almanya’da ki gibi 400-500.-Euro civarında. Ama özellikle başkent Paris’te yaşam çok pahalı.
Tabii bütçe ve aranan şartlara uyumun dışında YÖK denkliği de en önemli kriter Yurtdışındaki Üniversite programları için.
Bildiğiniz gibi; Yurtdışındaki yükseköğretim Kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak, denklik belgesi verilmesi gerekmektedir. Lütfen aşağıdaki konulara dikkat edin.
* Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkından tanınmama kararı alınabilmektedir.Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Birimine dilekçe ile başvurarak, ya da yurtdışı eğitim danışmanınızdan  gideceğiniz üniversite ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.
* . 2007-2008 öğretim yılında kendi imkanlarıyla yurtdışında öğrenim görmek isteyenlerin 2007- ÖSS’ye girmeleri ve ön lisans programları için ilgili alan türünde 160,000 veya daha fazla, lisans programları için ilgili alan türünde 185,000 veya daha fazla puan almaları şartı aranmaktadır. Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı’nın (AOBP) ÖSS puanına ilave edilmesiyle elde edilen ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanının bu amaçla kullanılması kesinlikle söz konusu değildir.
Adaylar SAT 1 (minimum 1000 puan) , ACT (minimum 21 puan ); Abitur, Fransız Bakaloryası , GCE A Level Sertifikası (minimum 2 ders), Uluslararası Bakalorya (İnternational Bacclaurat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis) , İtalya Maturita Diploması ( Diploma di Maturita) belgelerinden herhangi birini sağlamaları halinde ÖSS’den minimum 185,000 puan alma koşulunu yerine getirmiş sayılırlar, ancak bu uygulama söz konusu öğrenciler için Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına seçme ve yerleştirmede bir hak sağlamamaktadır.
* Yurtdışındaki üniversitelerden açık, gıyabi eğitim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir uzaktan eğitim-öğretim programından alınan diplomalara denklik verilmemektedir.

Haberin Devamı

Ülkemizde 3-4 saatlik tek bir sınavla öğrencinin başarısının sorgulandığı bu yersiz  üniversite yerleştirme sınavının en kısa zamanda kaldırılmasını dilemek ve istemek galiba en doğrusu olacak. Bu sınav sonuçlarına katlanmak zorunda olan gençlerimize hedeflerine ulaşmada başarılar dilerim aynı zamanda…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!