“Yükseköğretimde sıçrama yapacağız”

Güncelleme Tarihi:

“Yükseköğretimde sıçrama yapacağız”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 12:23

Ekonomide gelişim yapmak için hazırlanan Üretim Reformu Paketi, 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlandı. YÖK'ün önerdiği değişikliklerin kabul edilmesinden dolayı sosyal medyada bir teşekkür mesajı yayınlayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, haklı bir gurur yaşadıklarını ve yükseköğretimde sessiz bir devrimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Twitter hesabından yayınladığı mesajda 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanan Üretim Reformu Paketi'ndeki kararlarla birlikte YÖK’ün bazı yetkilerini devredeceği ve dış paydaşlarla daha katılımcı kararların alınabileceğini belirtti. Yeni düzenlemelerde iş ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin gelişeceğinin altını çizen Saraç, bilgi üretimi ve araştırmacı insan kaynağı yetiştirme süreçlerinin teşvik edileceğini vurguladı. YÖK’ün yasalaşan önerileriyle birlikte yükseköğretimde bir sıçrama meydana geleceğini de sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, haklı bir gurur yaşadıklarını ve bir sessiz devrim gerçekleştirdiklerini söyledi.

NELER DEĞİŞTİ?

Resmi Gazete'de yayınlanan ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ yükseköğretimle ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre idari ve mali açıdan özerk Kalite Kurulu oluşturulacak. YÖK’e üniversiteleri ülke ve bölge doğrultusunda ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalar yapması ve bu süreci koordine etmesi görevi verilecek. Ayrıca meslek yüksekokullarının Organize Sanayi Bölgeleri'nde açılması teşvik edilecek. Fen ve mühendislik alanlarında öğrenim gören öğrencilerin beceri odaklı yetkinlikler kazanması amacıyla 1 yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapması desteklenecek. Emekli öğretim üyelerinin ilgili bölümün ihtiyacı ve üniversitenin talebi üzerine 75 yaşına kadar yıllık uzatımlarla sözleşmeli olarak çalışabilmesi mümkün olabilecek. Üniversiteler sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilecek. Üniversiteler bilim insanlarına projeye dayalı maaşlı araştırma izni verebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!