Yükseköğretimde kalite dünya gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Yükseköğretimde kalite dünya gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 09:37

Tayland, bir denetim araştırması sonucunda yükseköğretim programlarının yüzde 20’sinde eğitim kalitesinin düşük olduğunu tespit edince bunun için harekete geçti. ABD ve Meksika’da üniversiteler, Başkan Trump’ın söylemlerine rağmen yükseköğretimde işbirliğinin artması ve gelişmesi için uğraşıyor. 240 bin uluslararası öğrencinin eğitim aldığı Japonya ise, her yıl bu sayıyı artırmayı planlarken, 2020’de hedef ülke dışından gelen 300 bin öğrenciye ulaşmak. İşte dünyada yükseköğretim için yapılan bazı çalışmalar.

Haberin Devamı

HEDEF 300 BİN ÖĞRENCİ

JAPONYA: Asya’da yükseköğretimin güçlü oyuncularından Japonya, her yıl daha fazla uluslararası öğrenciyi kendine çekiyor. Japonya Öğrenci Hizmetleri Organizasyonu’nun (JASSO) verilerine göre lisans düzeyinde öğrenci oranı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 7.1 arttı. Japonya’da lisans ve lisansüstü düzeylerde yaklaşık 240 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Ülke 2020’ye kadar 300 bin uluslararası öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

YÜZDE 20’SİNDE KALİTE DÜŞÜK

TAYLAND: Yeni bir denetim raporu üniversitelerdeki lisans ve lisansüstü programların yüzde 20’sinin düşük kalitede eğitim verdiğini ortaya koydu. Buna göre ülkedeki toplamda 8 bin 949 programın 2 bin 30’u dünya standartlarının altında. Tayland Genel Denetçi Ofisi’nin analizine göre düşük eğitim kalitesinin ardında yeterli donanıma sahip olmayan öğretim üyeleri ve kalabalık sınıflar yer alıyor. Tayland Yükseköğretim Komisyonu yeni bir inceleme başlatarak ortaya konulacak eylem planları üzerine çalışmaya başlandığını duyurdu.

Haberin Devamı

İŞBİRLİKLERİNİ GÜÇLENDİRİN

ABD: ABD ve Meksika ilişkileri Başkan Trump’ın açıklamaları ardından gerginleşti. Amerikan Eğitim Konseyi’nin raporunda yükseköğretimde uzun süredir devam eden işbirliğinin ‘kritik bir dönemeçte’  olduğu vurgulandı. Güncel siyasikrizlere rağmen ABD ve Meksika üniversitelerinin güvenlik, eğitime katılım ve araştırma gibi konularda yeni işbirlikleri kurması gerekliliğinin altı çizildi. Konsey, fakülte ve araştırma merkezlerine de ortak çalışmaların güçlendirilmesi için çağrı yaptı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!