Yörük nedir, ne demek, kime denir? TDK'ya göre 'Yörük' kelimesinin anlamı

Güncelleme Tarihi:

Yörük nedir, ne demek, kime denir TDKya göre Yörük kelimesinin anlamı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2021 11:57

Günümüzde yeniden sıklıkla karşılaştığımız Yörük kelimesi anlamı ve kime dendiği araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Yörük nedir, ne demek? Göçebe milletlerden olduğu bilinen yörükler ve tarihteki yeri ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yörük son günlerde sık sık karşılaştığımız terimler arasında yer alıyor. Yörük sözcüğünün anlamı kişiler tarafından araştırılabiliyor. Yörük kelimesinin ne anlama geldiği ve kime dendiği merak edilenler arasında yer alıyor. Peki yörük nedir, kime denir? İşte yörük kelimesinin TDK'ya göre anlamı...

TDK'YA GÖRE YÖRÜK NEDİR, NE DEMEK? 

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde yer alan bilgilere göre yörük, Hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslarda yaşayan göçebe Türk oymağı, Türkmen anlamına geliyor.

YÖRÜK KİME DENİR

Yörük, göçebe yaşam tarzını seçmiş Türk Halklarına denir. Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. Anadolu halkının çok önemli nüfus çoğunluğunu oluştururlar. Balkanlardaki Türkler arasında da yüksek miktarda Yörük bulunmaktadır. Rumeli Yörükleri: Kocacık Yörükleri, Naldöken Yörükleri, Vize Yörükleri vb gruplara ayrılmaktadır. Bugün Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya'nın dağ köylerinde yaşamaktadırlar.

Haberin Devamı

TARİHTE YÖRÜKLER

Osmanlı İmparatorluğu tüm Balkanlarda elde ettiği topraklara sahip olunması için sadece Türkmen/Yörükleri göndermiş ve görevlendirmiştir. Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır.

11. yüzyılda Orta Asya’dan göç eden ve göçebe hayat yaşayan Oğuzlar, İran’dan geçerek Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu’ya geldiler. Burada da eski hayat tarzlarını aynen devam ettirdiler. İlk zamanlar Türkmen adıyla anılan Oğuzların bir kısmı yerleşik hayata geçti. Anadolu’nun İslamlaştırılıp Türkleştirilmesi sırasında Oğuz boyları, Anadolu’nun her tarafına yayıldı.

Yörükler'in başlıca geçim kaynakları koyun ve keçi idi çünkü göç sırasında küçükbaş hayvanlarla yer değiştirmek daha kolaydır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!