Güncelleme Tarihi:
YÖK tarafından geçen sene Quacquarelli Symonds (QS) yetkililerinden, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası düzeyde rekabet edebildiği alanların tespiti için bir çalışma istendi. QS Türkiye Ülke Direktörlüğü yetkilileri, bu kapsamda 46 alanda Türkiye'deki üniversitelerin çıktılarını değerlendirdi ve uluslararası düzeyde rekabet edebildiği alanları tespit etti. Buna göre, Türkiye'deki üniversitelerin 24 alanda küresel rekabet gücü olduğu belirlendi. Bu kapsamda başarılı olduğu belirlenen üniversitelere, "Küresel Rekabet Ortamında Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı"nda, "Alan Odaklı Başarı Ödülleri" verildi.
‘RÖNTGEN FİLMİ GİBİ OLDU’
YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Türkiye yükseköğretim sisteminin uluslararası arenada mevcut durumunun değerlendirildiği ‘Küresel Rekabet Ortamında Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Bu çalışmayla üniversitelerimizin dünyadaki konumunu da görmüş olduk. Üniversitelerimizin dünya üniversiteleri ile rekabet ettiği alanlardaki başarılarını gösteren bir röntgen filmi gibi oldu. Bizlerin üniversitelerimizin durumuyla ilgili tespitleri tabii ki önemli. Bu konularda tecrübesi olan bir dış gözün tespitlerde bulunmasının ayrı bir önemi var. Bu açıdan QS’in YÖK iş birliğiyle gerçekleştirdiği bu çalışmanın sonuçlarının YÖK için, yükseköğretim sisteminin bütünü için, üniversitelerimiz için tabii ki bir sonuç üretmesi lazım. Bu gibi başarı hikayelerini de görmüş olmayı gerektiriyor. Yeni YÖK olarak, tüm sistemde kurumsal bazda, akademisyen düzleminde ve öğrenci düzleminde başarıyı da ödüllendirmek istiyoruz.
EĞİTİMDE ÖNE ÇIKAN ÜNİVERSİTELERE DESTEK
QS’in araştırmasında belirlenen üniversitelere sadece plaket sunumuyla kalınmaması gerekiyor. Hem kadro hem de kaynak aktarımlarıyla taçlanması lazım bu başarıların. Bu üniversiteleri belirli alanlarda ilave ek projeler, ek bir programla desteklemek istiyoruz. Bu hafta bölgesel kalkınma odaklı projesiyle ilgili belirlenen 5 üniversiteye kadro takviyesinde bulunduk. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı’nca kaynak aktarımı yapıldı. Eğitim alanında öne çıkan üniversitelerimizle de ilgili böyle bir süreç (kadro ve kaynak) başlatacağız çok yakında.
Bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşma sürecini 5 üniversite ile sınırlandırmak istemiyoruz. 2006’dan sonra kurulan bütün üniversitelerle ilgili yeni bir faza geçeceğiz, bu konuda Kalkınma Bakanı ile de bir görüşme yaptık. Her üniversite rektörü sıralamalarda üstte yer alabilmek için çaba harcadı. Bu durum bazı şartlarla da yakından ilişkili bir süreç. Bu süreçte tüm üniversite rektörlerine, başarılı olma yolunda öğrencilerini iyi yetiştirme yolunda topluma katkı sağlama yolunda, üst düzey araştırmalar yapma yolunda çalışmaları için her birine teşekkür ediyorum.”
İŞTE 'ALAN ODAKLI BAŞARI ÖDÜLÜ' ALAN ÜNİVERSİTELER
1- İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ - MADEN MÜHENDİSLİĞİ ALANI (31. SIRADA)
2- ODTÜ - MADEN MÜHENDİSLİĞİ ALANI (45. SIRADA)
3- BİLKENT ÜNİVERSİTESİ - SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ALANI (151-200 BANDI)
4- BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ALANI (201-250 BANDI)
5- KOÇ ÜNİVERSİTESİ - SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE ARKEOLOJİ ALANLARI (151-200 BANDI)
6- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - TIP, ECZACILIK, EĞİTİM BİLİMLERİ, TARIM VE ORMANCILIK ALANLARI (251-300 BANDI)
7- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ - EĞİTİM BİLİMLERİ, TIP VE ECZACILIK VE FARMAKOLOJİ ALANLARI (251-300 BANDI)
9- EGE ÜNİVERSİTESİ - TIP ALANI (451-500 BANDI)
10- ANKARA ÜNİVERSİTESİ - TIP ALANI (401-450 BANDI)