YÖK’ten sahte diplomaya önlem: Diploma Sorgulama Sistemi

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten sahte diplomaya önlem: Diploma Sorgulama Sistemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 11:39

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), sahte diplomaların önüne geçmek için ‘Diploma Sorgulama Sistemi’ oluşturacak. Tüm diplomalar YÖK’ün oluşturacağı bu sistemde toplanacak.

Haberin Devamı

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK,) yaşanan sahte diploma skandallarını engellemek için harekete geçti. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, ‘Diploma Sorgulama Sistemi’ni oluşturma çalışmalarını başlattı. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, “Sistem, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığındaki yeni yönetimin oluşturmak istediği ‘büyük veri tabanının’ parçası olarak planlanmıştır. Bu sistemin oluşturulmasının, yükseköğretimin planlanmasına katkısının yanı sıra diploma sahteciliğini önlemede de yararı olacaktır” denildi. Çalışma sonlandığında Türk yükseköğretim sisteminde alınan tüm diplomalar YÖK’ün oluşturacağı bu sistemde toplanmış olacak. Diploma Sorgulama Sistemi’ne yurtdışında alınan tüm denklikler de dahil edilecek. Yükseköğretim kurumlarının geçmişe yönelik vermiş olduğu diplomaların da sisteme girilmesiyle, bu konuda geriye yönelik sorgulamaların da yapılabilmesi mümkün olacak. Sahte diplomaların önüne geçmek için oluşturulacak sistem, diploma sorgulaması yapmak isteyen devlet kurumlarına açık olacak.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ta sahte diplomalı

Geçtiğimiz günlerde Hasan Başaran’ın ODTÜ’den alınmış gibi düzenlenen sahte diplomayla TÜBİTAK’ta işe girdiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; ‘paralel yapılanma’yla ilişkisi olduğu öne sürülen Başaran’ın TÜBİTAK Gebze’de tüm kamu kurumlarında kullanılan e-imzaların hazırlandığı Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin başında görev yaptığı öğrenildi. Başaran, Temmuz 2012’de Kamu Sertifikasyon Merkezi bünyesinde işe başlayıp 4 ay sonra aynı birimin başına geçti. Başaran’ın o dönem BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ın önerisi ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altınbaşak’ın onayıyla Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin başına getirildiği öğrenildi. Kurumdan 7 bin TL maaş aldığı belirtilen Başaran’ın sorgusunda, “Diplomamın sahte olduğunu anlayan olmadığı için askerliğimi de kısa dönem yaptım. İşe giriş esnasında sunduğum diplomayı da 2005’te bilgisayarımda photoshop’la kendim yaptım. Ailem de gerçek sandı. İşe girişte, bana genellikle kriptografi üzerine sorular sordular. Sürekli makaleler okuduğum için rahatlıkla cevapladım” dediği iddia edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!