YÖK'ten Ortadoğu bilimsel mirasını korumak için adım

Güncelleme Tarihi:

YÖKten Ortadoğu bilimsel mirasını korumak için adım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 15:43

 Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi’ tanıtım toplantısı Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay toplantıda, “Uluslararası toplumu Ortadoğu’da kaybolmaya yüz tutan ortak bilimsel mirası korumak için iş birliğine davet ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da savaşlar ve çatışmalar nedeniyle zarar gören akademik mirasın korunması için YÖK tarafından başlatılan proje ile bölgedeki akademisyen, öğrenci ile bilim merkezlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Bu sayede Irak, Suriye, Kuveyt, Afganistan, Filistin ve Yemen başta olmak üzere, birçok ülkede projeler yürütülecek. Ayrıca ABD, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İngiltere ve Rusya Federasyonu’na gidilerek farkındalığın artırılması için paneller düzenlenecek.

ORTADOĞU TAHRİP EDİLİYOR
25 Ekim’de projenin tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay, birkaç yüzyıl önce medreseleri, kütüphaneleri ve rasathaneleriyle dünyanın bilim merkezinin Ortadoğu coğrafyası olduğunu hatırlattı. Oktay, bilim dünyasını ortak mirası korumaya davet ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

 ”Ne yazık ki sayısız tarihi değere ve kültürel mirasa sahip Ortadoğu coğrafyası savaşlar sebebiyle tahrip ediliyor. Projenin hedefi, uluslararası toplumu, bölgede yaşanan savaşlar sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bilim merkezleri, tarihi külliyeler ve kütüphanelerin korunması konusunda sorumluluk almaya davet etmek. Bu projeyle sivil toplum ve düşünce kuruluşlarını, insan hakları organizasyonlarını, yani dünyanın vicdan gözünü, bölgede kaybolmaya yüz tutmuş ortak bilimsel mirasa çevirmeye çağırıyoruz. Bu davetin yanı sıra proje kapsamında ABD, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İngiltere ve Rusya Federasyonu’na gidilerek yerinde farkındalık oluşturacak paneller düzenlenecek. Oluşacak farkındalığı sürdürülebilir kılmak için Avrupa Parlamentosu gibi uluslar üstü yapıların gündemine bu konunun dahil edilmesi sağlanacak ve Akademisyen Destek Platformu kurulacak. Uluslararası toplumu Ortadoğu’da kaybolmaya yüz tutan ortak bilimsel mirası korumak için iş birliğine davet ediyorum.”

BAKMADAN GEÇME!