Güncelleme Tarihi:
Saraç, Bartın Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ‘Kültür-Sanat Söyleşileri’ndeki konuşmasında, üniversite öğreniminde akademik bilginin yanında ruha hitap edecek, fikir dünyasını geliştirecek konuların yer almasının önemini bildiklerini söyledi.
Bu kapsamda "yeni YÖK" anlayışıyla kültür ve sanat faaliyetlerinin yaşamı daha zenginleştireceğini düşünerek üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelme kararı aldıklarını belirten Saraç, şöyle devam etti:
"Her ay, bir üniversitede gerçekleştirmeyi planladığımız programlarda edebiyat, tarih, görsel sanatlar, müzik, sosyoloji, felsefe gibi konularda alanında seçkin isimlerin katılacağı söyleşiler düzenleyeceğiz. YÖK'ün temel varlık sebebi üniversitelerimiz ve öğrencilerimizle global dünyanın güçlü unsurları yüksek teknoloji, inovasyon, sibernetik, dijital dünya, bilginin ticarileşmesi gibi kavramlar dışında kültür hayatımızı da zenginleştirecek konularla birlikte olmayı amaçlıyoruz."
Saraç, Anadolu'nun uzun yıllar çeşitli medeniyetlere ve devletlere ev sahipliği yaptığını, her medeniyetin yaptığı katkının katmanlaşarak bir birikim meydana getirdiğini dile getirerek şunları söyledi:
"Medeniyetimiz, siz değerli gençlerimizin gayretleriyle mesafe kat edecektir. Bunun için tarihimizi, geçmişimizi çok iyi bilmeliyiz. Tarih, bir milletin geleceği yolunda kılavuzluk eden unsurlardan en önemlisidir. Son yıllarda tarihimize karşı gösterilen ilgi ve alaka, sevindiricidir. Yayınlanan kitaplar, düzenlenen bilimsel etkinlikler, televizyon programlarıyla tarihimiz, artık daha geniş kesimlere ulaşmaktadır. Bizler de tarihimizle ilgili konularda yetkin isimlerle sizlerle birlikte olacağız. Bugünkü söyleşi konumuz olan 'Ümmü Gülsüm ve Feyruz' sadece kendi ülkeleri olan Mısır ve Lübnan'da değil başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere bütün dünyada beğeniyle takip edilen sanatçılar olmuşlardır. Kültürleri, milletleri birbirlerine bağlayan görünmez bağlar olmuşlardır."
Edebiyat, sinema, tarih, felsefe, tasavvufi düşünceler sistemi ve gelenekli sanatların sadece bir uzmanlık alanı olarak değil düşünce hayatını zenginleştirecek birer katkı olarak ele alınmasının önemine işaret eden Saraç, "YÖK olarak asli görevlerimizi yaparken sosyal ve kültürel etkinliklerle de farkındalık oluşturmak için bir irade koymak istiyoruz" dedi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Sinan Turan da "İki Ses Bir Dünya: Ümmü Gülsüm ve Feyruz, Ortadoğu'da Müzik ve Toplum" başlıklı bir söyleşi yaptı.
Etkinliğe, bazı YÖK üyeleri ve üniversite rektörlerinin yanı sıra akademisyenler ile öğrenciler katıldı.