Güncelleme Tarihi:
Bir milyondan fazla adayın başvurduğu Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkan soruların, bir yayınevinin deneme kitapçıklarında ve eğitim videolarında yer alan sorularla benzer olması iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve davet ettiğini, bu kapsamda soruşturmaların sürdüğünü, savcılığa intikal eden hususların bulunduğunu ifade eden Özvar, “Yükseköğretim Kurulu da incelemelerini tamamlamış olup önümüzdeki günlerde Genel Kurulumuzdan bu inceleme sonucu geçecektir. Bir haftaya veya 15 güne kadar sizlerle de bu incelemenin sonuçlarını paylaşmış olacağız.” diye konuştu.
2022-KPSS Lisans oturumuna yönelik iddiaların ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınmış, yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy görevlendirilmişti. ÖSYM Başkanı Ersoy, göreve gelişiyle birlikte sınavın iptal edildiğini ve 17 Eylül haftasının KPSS Sınav haftası olacağını duyurmuştu.
ÖZLÜK HAKLARIYLA İLGİLİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite hastanelerinde çalışan personelin özlük haklarında iyileştirme yapılmasına dair de açıklama yaptı. Özvar, özlük haklarıyla ilgili yönetmeliğin bugün yürürlüğe girdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Yükseköğretim kurumlarında döner sermaye gelirlerinde yapılacak ek ödemenin dağıtılmasında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yayımlanan düzenlemeyle birlikte üniversite hastanelerimizde görev yapan sağlık çalışanlarımızda döner sermaye ek ödemelerinde önemli iyileştirmeler yapıldı. Türkiye genelinde üniversitelerimizin vermiş olduğu tıp eğitimi ve sağlığıyla alakalı bazı istatistiki bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Türkiye’de 208 üniversite içerisinde 42 üniversitemiz kendi tıp fakültesi ve hastanesi ile ülkemize sağlık eğitimi ve hizmeti sunuyor. Bu 42 üniversitenin dışında ayrıca Sağlık Bakanlığı ile sağlık hizmeti birlikte sunan 38 üniversitemiz daha var. Toplamda 80’i bulan üniversitemiz ya doğrudan kendi hastanesi ile yahut Sağlık Bakanlığıyla afiliasyon yapmak suretiyle sağlık hizmeti sunuyor.
ÜNİVERSİTELERİMİZ FEVKALEDE BİR SORUMLULUK ÜSTLENİYOR
Toplamda bu üniversitelerde çalışan, sağlık hizmeti sunan, personelimizin dışında öğretim elemanı olarak toplamda 25 bin 143 personelimiz bulunuyor. Bunlar profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisidir. Toplamda 25 bini aşkın sağlık hizmeti sunan öğretim elemanlarımız bulunuyor. Dolayısıyla üniversitelerimiz Türkiye’de sağlık hizmeti sunmak bakımından fevkalade önemli bir sorumluluğu üstlendi ve bu sorumluluğu yerine getiriyor. Sağlık Bakanlığı ile birlikte sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırma noktasında üniversitelerimiz fevkalade önemli işlemler yerine getiriyor.
ÖZLÜK HAKLARINDA CİDDİ İYİLEŞTİRME YAPILDI
Bu çapta bir düzenlemeyle birlikte hocalarımızın ve diğer personellerimizin özlük haklarında ciddi bir iyileştirme sağlandı. Buna göre üniversite hastanelerimizde de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olduğu gibi ek ödeme, sabit ek ödeme, taban ödeme ve teşvik ek ödemesinin toplamından oluşacak. YÖK olarak yaptığımız bu yönetmelik değişikliği ile Sağlık Bakanlığında yapılan iyileştirmenin tam bir karşılığı, eş değerlilik karşılığı sağlandı. Yani Sağlık Bakanlığında yapılan iyileştirmeler ne ise üniversitelerde de aynı iyileştirmeler hayata geçirildi.
EN ÖNEMLİ İYİLEŞTİRME TABAN ÖDEMENİN YAPILACAK OLMASI
Resmi Gazete’de yayımlanan ek ödeme yönetmelik değişikliği ile sağlanan en önemli iyileştirme taban ödemenin yapılacak olması. Bu ödeme personelin ödüllendirilerek, motivasyonunun arttırılması amacıyla her ay yapılacak ve çalışanın mesleki faaliyetlerinden bağımsız olarak gerçekleştirilecektir. Sabit ek ödeme ve taban ödemeye ilave olarak teşvik ek ödemesi gerçekleştirilecek. Bu ödeme personelin görev yaptığı tesiste hizmete katkısı ve verimliliği göz önüne alınarak çalışmalarına karşılık olarak döner sermayeden yapılacak. Teşvik ek ödemede, sabit ödeme ve taban ödeme gibi sağlık çalışanlarını kapsayacak.
ÇALIŞILAMAYAN GÜN İÇİN EK ÖDEMELER KESİLMEYECEK
Yeni düzenleme ile resmî tatil günleri, idari ve nöbet izinleri, yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli hastalık sağlık rapor süreleri, hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri, görev sırasında veya görevinden dolayı Sağlık Bakanlığınca ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirilmesi halinde kullandıkları hastalık izin süreleri aktif çalışılmış gün olarak kabul edilecek. Bu sayede çalışanlarımızın Sağlık Bakanlığınca ilan edilmiş, bulaşıcı ve salgından kaynaklı hastalık, kaza, yaralanma veya saldırı gibi nedenlerden dolayı çalışamadıkları gün için ek ödemeleri kesilmeyecek.”