Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretimin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını, bu süreçte bilgi ve tecrübe kadar dirayet, cesaret ve kararlılığa da ihtiyaçlarının bulunduğunu belirten Saraç, sorunların çözümü için paydaşların fikirlerine de başvurduklarını dile getirdi. 16 üniversiteden akademisyenlerle bazı sendikalardan temsilcilerin katıldığı toplantıda Saraç, sorunları ve çözüm önerilerini dinledi.
Üç ayrı gruba ayrılıyor
Saraç, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Araştırma görevlilerinin tabi oldukları maddelere göre 33/a, 50/d ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) olmak üzere 3 gruba ayrılıyor. Bu çeşitlilik diğer eğitim kadrolarında görülmüyor. Diğer kadrolardakilerin aralarında özlük hakları bakımından bir farklılık bulunmuyor. 50/d maddesine bağlı çalışanlar dezavantajlı. 50/d’li araştırma görevlileri sadece tezleri bittikten sonra kadroya geçememe sıkıntısıyla karşı karşıya kalmıyorlar, aynı zamanda bazı desteklerden de faydalanamıyorlar.
Araştırma görevlileri fedakarlıkla çalışıyorlar. Türkiye’de akademisyenliğe giden yönde adımını atan bir genç, maalesef belli zaman dahilinde, elbette bütün akademik camia için söylemiyorum ama yürüyen merdivenin ilk basamağına adımını atan birisi gibi fazla bir gayret göstermeden sonunda yukarı çıkıp profesör olabiliyor. Bugün burada meselenin bu iki ucu arasında bir denge kurarak konuyu ele almak, popülizme düşmeden rasyonel bir zeminde önerileri değerlendirmek, üniversitelerimizin kendi karar alma süreçlerini yok saymadan varsa sizleri bilim hayatımıza dahil etmenin yollarını aramak istiyoruz.”
Toplantıda neler konuşuldu?
Toplantıya Eğitim-Sen adına katılan Nazire İrem Yeşilyurt’un verdiği bilgiye göre toplantıda araştırma görevlileri, iş güvencesi istediler, üniversitelerde uygulanan mobbingden yakındılar, performans kriterleri ve tez teslim süreleri ile ilgili sıkıntılarını paylaştılar. En çok şikayet edilen konu ise iş güvencesi, 50/d uygulamasının mobbinge yol açtığı oldu. Ayrıca özellikle büyükşehirlerin dışında yeni kurulan üniversitelerde bu tür sorunların daha çok görüldüğü dile getirildi. Toplantıya katılanlar arasında, performansa dayalı kriterler konusunda görüş ayrılığı da yaşandı.
YÖK Başkanı Saraç ise, bu konularla ilgili iki ay içinde hukuki ve idari olarak çalışma başlatılacağını, üniversitelerin yetki alanına müdahale edilmeden rektörlerle görüşerek çözüm üretileceğini söyledi. Toplantı sonunda araştırma görevlilerinden istenen birer sayfalık çözüm önerileri de Başkan Saraç’a sunuldu.