Güncelleme Tarihi:
Ben 2017 LYS’de TM1, TM2,TM3, TS1, TS2 alanlarında Türkiye birincisi oldum. Bu sınav sonucunda hedefim olan Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’ne yerleştim. Küçüklüğümden beri ilgilendiğim alanlara ve merak ettiğim konulara dönüp baktığımda Ekonomi bölümünün benim için en uygun olduğuna karar verdim. Ortaokul dönemindeyse gerek akademik kadrosu gerek sağladığı sosyal imkânlar dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmayı hedefledim. Şimdi de bu üniversitede geçirdiğim bir yıl sonunda diyorum ki, iyi ki burayı tercih etmişim ve iyi ki amacıma ulaşmak için elimden gelen gayreti göstermişim.
SON BİR DENEMEDEN GEÇECEKSİNİZ
Önümüzdeki hafta sonu yüzbinlerce öğrenci hayallerine, hedeflerine ulaşmakta bir basamak olan üniversiteye yerleşmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Aslında başka bir deyişle bu hafta sonu bir hasat vakti olacak. Adaylar tüm yıl boyunca sarf ettikleri çabanın, verdikleri emeğin karşılığını almak için son bir denemeden geçecekler. Bu zorlu ve yoğun dönemi kısa zaman önce atlatmış biri olarak diyebilirim ki, üniversiteye geçiş sınavları hayatımızın akışını tümüyle belirleyemez, yönetemez. Evet, kabul etmeliyiz ki yaşamımızın önemli bir parçası eğitim hayatımız. Ama bu parçayı değiştirip şekillendirecek bizleriz. Yapacağımız seçimlerle, azmimiz ve kendimize güvenimizle yön veririz hayatımıza.
STRESTEN UZAK ORTAMLARI SEÇİN
Elbette belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için bazı zorluklara göğüs germeli, bu amaçlar için emek vermeli ve çok çalışmalıyız. Eminim ki, herkes hayaline ulaşmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Son zamanlarda birçok üniversite adayı arkadaşımdan benim geçen yıl sınav döneminin son haftasını nasıl geçirdiğimle ilgili sorular alıyorum. Bana kalırsa en önemli şey bu süreçte kişinin kendini rahat hissettiği, stresten olabildiğince uzak kaldığı ortamlarda vakit geçirmesi. Kimileri kendini son güne kadar soru çözüp konu çalışarak, tekrar yaparak rahat hissederken kimileri ise arkadaşlarıyla, ailesiyle vakit geçirmeyi tercih eder, bazıları da yalnız kalmak ister. Bu, insanın kendini tanımasıyla verdiği bir karar. Bundan da yola çıkarak söyleyebiliriz ki, sınav sürecinde öğrencinin en büyük yardımcısı aslında kendisidir. Çünkü gerek hedef belirlemede gerek çalışma yolunu oluşturmada baz alacağı ölçüt kendi potansiyelidir. Bu potansiyeli tam anlamıyla keşfedecek, onu geliştirmek için azmedecek olan da yine kişinin kendisidir.
SINAV NETLERİ HAYATIMIZIN ODAĞINDA OLMAMALI
Kanaatimce üniversiteler kendimizi geliştirmek için bize yardımcı olan çok önemli bir kaynaktır ama unutulmamalı ki, tek kaynak değil. Yani hayatımızın odağında netlerimiz değil okuduğumuz kitaplar, kazandığımız bilgiler olmalı. Üniversiteye yerleşmenin asıl amacı, bizi yetiştirecek bilgiler elde etmek, tecrübeli öğretmenlerin birikimlerinden yararlanmak ve geniş bir sosyal ortamda hayatımızın güzel bir evresini geçirmek olmalı.
KİŞİ, KENDİNE İNANDIĞI KADARINI BAŞARABİLİR
Geniş bir açıdan baktığımızda üniversiteye hazırlık sürecinin, yoğun bir stres ve korkudan çok yeni ve güzel bir döneme başlamanın heyecanını barındırdığını fark edebiliriz. Eğer kendimize güvenirsek ve başarabileceğimizin bilincinde olursak, ne başkalarının olumsuz sözleri ne de yaşadığımız stres bizi negatif açıdan etkileyebilir. Çünkü bence kişi kendine inandığı kadarını başarabilir. Özgüvenimizle karşılaştığımız sorunların üstesinden geliriz, bu sorunları başkasına mal ederek, sorumluluktan kaçarak değil. Taşın altına elimizi koymalı, pes etmemeli, çok çalışmalıyız. Mantıklı seçimlerimiz, kendimize inancımız ve emeğimiz bizi hedeflerimize ulaştırır. Yani emek, sabır, gayret ve özgüven başarının bileşenleridir. Ayrıca önümüze çıkan fırsatları en verimli şekilde değerlendirmek de hayatımızda büyük rol oynar. İşte burada kendimize uygun şekilde belirlediğimiz bölümümüz ve üniversitemiz devreye giriyor. Çünkü üniversitenin sağladığı kültürel ve sosyal imkânlar, bölümümüz sayesinde kazandığımız akademik eğitim, yaşadıklarımızla biriktirdiğimiz deneyimler bizi hayata hazırlar.
SINAVIN BİTTİĞİ ANI DÜŞÜNEREK RAHATLAYIN
Son olarak tüm üniversite adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Umarım her şey istediğiniz, hayal ettiğiniz gibi olur. Karşınıza hiçbir aksilik ve sorun çıkmayacağına inanıyorum. Eğer aksi bir durum olursa da bunun üstesinden gelebilirsiniz, kendinize güvenin. Ben size bu son günlerde stresten ve korkudan uzak kalmayı, heyecanınızı olabildiğince kontrol altına almayı tavsiye ederim. Sınavın bittiği anı düşünerek rahatlamayı da unutmayın. Şansın değil hakkınızın ve emeğinizin yanınızda olması dileğimle.