Güncelleme Tarihi:
ÖSYM tarafından yayınlanan ÖSYS başvuru kılavuzuna göre üniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavları’na (YGS) başvurular 6-20 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Adaylar geçen yıla göre YGS’ye ve ikinci aşama sınavları olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılmak için 5’er lira daha fazla ücret ödeyecek.
Sınavlar 5 lira zamlı
Geçen yıl 50 lira olan YGS ile her biri 30 lira olan LYS ücretlerine 5’er lira zam geldi. YGS’ye girmek isteyen adaylar bu yıl 55 lira , her bir LYS için ise 35 lira ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti 15 lira. Diğer işlemlerin ücretlendirilmesi ise geçen yıl ile aynı şekilde olacak. Başvuru hizmeti ücreti 3, sınavsız geçiş başvuru ücreti 15, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti 5, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden fotoğraf güncelleme ücreti ise 10 lira.
YGS, 13 Mart Pazar günü yapılacak. Başvurularda engelli adaylar ile sağlık sorunu bulunanlar bu durumlarını geçerli sağlık kurulu raporu ile başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye bildirerek, özel bir salonda sınava girmeyi talep edebilir. Lise son sınıfta okuyan adaylar kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinde başvuru işlemlerini tamamlayacak. Diğer adayların ise bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmeleri gerekiyor. Bu işlemlerini yapanlar daha sonra sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlayabilecek. Sınav ücreti, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan ‘Ödemeler’ alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılabilecek. Ücret ödeme için son gün ise 21 Ocak.
ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 25 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda 150 olarak belirlenen baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 4-14 Nisan arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek ve sonuçları da 18 Temmuz’da açıklanacak.
Başvurularda bunlara dikkat!
ÖSYM’nin yayınladığı ‘2016 ÖSYS Aday El Rehberi’nde yer alan bilgilere göre başvuruda dikkat edilmesi gerekenler şöyle:
-Başvuruda bulunurken kullanılan fotoğraf, son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf olacak.
-Başvuru merkezi görevlisinin bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra size vereceği Aday Başvuru Formu çıktısını dikkatle kontrol edin ve imzalayarak görevliye verin. Onaylanmış formu saklayın. Başvurunuz tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten siz sorumlu olacaksınız.
-Başvuru sırasında her adaya şifre verilecek. Başvuru bittikten sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne (https://ais.osym.gov.tr) girerek bu şifreyi sadece sizin bildiğiniz ve başkası ile paylaşmayacağınız bir şifre ile değiştirmelisiniz.
-İşlemleriniz tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol edin. Eksik veya değiştirilmesi gereken bilgiler var ve bu değişikliğin yapılmasına sistem tarafından izin veriliyor ise değişikliği yapabilirsiniz.
-2016-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2016-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer alıyor. 2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2016-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
LYS’ler haziran ayında
LYS takvimi ise şöyle:
LYS - 4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran
LYS-1 (Matematik): 19 Haziran
LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil): 25 Haziran
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran