YGS sonuçları için tarih net - LYS ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

YGS sonuçları için tarih net - LYS ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 11:31

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hafta sonu gerçekleştirildi. Adaylar gözünü, kulağını sonuçlara çevrildi. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS sonuçları 28 Mart’ta açıklanacak. Üniversiteye giriş süreci 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında LYS başvuruları ve Haziran ayında yapılacak oturumlarla sonlanacak. Peki, LYS ne zaman yapılacak?

Haberin Devamı

2017 YGS’ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, "Önlisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekecek ve bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar" dedi.

YGS SONRASINDA ADAYLARI NELER BEKLİYOR?

Bu süreçte YGS sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Murat Acet, "Geçmiş yılların deneyimlerinden yola çıktığımızda sınavı istediği gibi geçen öğrencilerin bu sonuçlarla rehavete kapılmaları, çalışma tempolarında düşüşler yaşanması, istedikleri gibi bir YGS geçirmeyen öğrencilerin çeşitli bahaneleri de ekleyerek pes etme psikolojisine kapılmaları en sık yaşanan durumların başında geliyor. Oysa YGS nasıl geçmiş olursa olsun asıl yarışın puan katkısı ve yerleştirme sonuçlarına daha fazla etkisi olan LYS’lerle devam ediyor olacağı gerçeğini hiç aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında LYS’lerin daha belirleyici olduğunu ve YGS sonuçlarının telafi edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yerleştirmelere esas olan puanların hesaplanmasında YGS’nin etkisi yüzde 30-35, LYS’lerin payı ise yüzde 65-70 olacaktır. Bu nedenle YGS sonuçları gerçekçi ve soğukkanlı bir şekilde değerlendirilip LYS’ler için doğru bir yol haritası çizilebilirse bugün telaşlandığımız ve "ya başaramazsam" diye yüksek sesle dile getirdiğimiz birçok korkumuzun gerçek dışı olduğunu anlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

LYS HAZIRLIK SÜRECİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN!

Murat Acet, verimli bir LYS hazırlık sürecinin planlanması ve uygulanabilmesi için iki konuya dikkat çekti: 

"Birincisi, YÖK ve ÖSYM’nin aldığı kararlar ışığında sınav ve tercih süreciyle ilgili yenilik ve değişiklerine bir kez daha bakmak ve ona göre bir pozisyon belirlememiz yerinde olacak. Örneğin bu yıl ilk kez uygulanacak olan kısa cevaplı soruların testlerde yer alacak olması, daha önce Tıp, Hukuk ve Mühendislik programlarına getirilen taban başarı sırası uygulamasının bu yıl Öğretmenlik programlarına getirildiğini bilmemiz ve ona göre bir LYS hazırlık stratejisi belirlememiz faydamıza olacak. İkincisi LYS’lerin bilgiyi ölçme amaçlı bir sınav olduğunu ve bu yapısıyla YGS’den ayrıldığını bilerek bir planlama yapmalıyız. Bunun en iyi yolu 2016 LYS konularının, soru dağılımlarının ayrıca ÖSYM’nin yayımladığı örnek açık uçlu soruların incelenmesidir. Böylelikle 2017 Haziran’da nasıl bir sınavla karşı karşıya olacağımızı ve bu sınavlara nasıl bir hazırlık yapmamız gerektiğini anlamış oluruz. LYS’lerin bilgiye dayanması nedeniyle konu çalışmanın önemini ve sonrasında düzenli tekrar yapılmasını bir kez daha hatırlamak gerekiyor. Aslını sorarsanız bu durum önemli bir avantajı da beraberinde getiriyor; doğru bir çalışma temposu ile LYS hazırlık süreci ve oturumlarında kafa karışıklığı ve kararsızlıklar yaşanmadan verdiğiniz emeklerin karşılığı alma ve sınav performansımızı yükseltme şansına sahip olabiliriz."

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!