Güncelleme Tarihi:
2016 YGS sınav soruları ve 2016 YGS sınav cevap anahtarı erişim linkini haberimizde bulabilirsiniz. Haberimizdeki bilgiler sayesinde sınavda çıkan tüm sorulara ulaşabileceğiniz gibi cevap anahtarlarını da indirerek, sınavda verdiğiniz yanıtların doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Öte yandan 2016 YGS puan hesaplama nasıl yapılır? sorusunun yanıtını da sizler için bu haberimizde paylaştık. Haberimizin içerisindeki YGS puan hesaplama sihirbazı bağlantısını kullanarak, sınavda verdiğiniz yanıtların doğruluğuna göre YGS puanı hesaplayabilirsiniz.
2016 YGS SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!
YGS nedir? YGS puanı nedir? YGS puan hesaplama nasıl yapılır? YGS puan türleri nelerdir? YGS sonuçları ne zaman açıklanacak? YGS puanı ile tercih edilecek bölümler hangileri? gibi aklınıza gelen tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. İşte detaylar.
YGS NEDİR?
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Türkiye'de uygulanan Üniversiteye giriş sınavları YGS ve LYS'nin ilk aşamasıdır. YGS, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından ilk defa 2010 yılında uygulanmış ve halen uygulamaya devam etmektedir. YGS sınavında başarılı olan adaylar Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'ye girmeye hak kazanıyorlar.
YGS PUANI NEDİR?
Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ye giren öğrencilerin sınav sonucunda aldıkları başarı puanına YGS puanı denmektedir.
YGS PUAN TÜRLERİ NELERDİR?
ÖSYM, YGS puanını 6 farklı türde hesaplamaktadır. YGS puan türleri ise YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 şeklindedir. Adaylar LYS'ye girmek istedikleri dersleri ve bölümleri bu puanlara göre seçmektedir.
Sınava giren adaylar LYS taban puanı olan 180 puanı alamaz ve LYS sınavlarına girmeye hak kazanamazlar ise YGS puanı ile tercih edilebilecek bölümleri seçebilmektedirler.
YGS PUANI İLE TERCİH EDİLEBİLECEK BÖLÜMLER HANGİLERİ?
YGS'nin alt puan türleri eski sistem ile karşılaştırdığımızda YGS 1 ve YGS 2 'Sayısal', YGS 3 ve YGS 4 'Sözel', YGS 5 ve YGS 6 ise 'Eşit Ağırlıklı' puan türlerine karşılık gelmektedir.
Adaylar YGS puanına göre hangi bölümleri tercih edebileceklerini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirler.
YGS PUANI İLE TERCİH EDİLEBİLECEK BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN!
YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
13 Mart 2016 tarihinde YGS sınavı yapıldı. 2016 YGS soruları ve cevapları ise 14 Mart Pazartesi günü erişime açıldı. Adaylar şimdi de YGS sınav sonuçlarını merakla bekliyorlar. ÖSYM sınav takvimine göre YGS sınav sonuçları 25 Mart 2016 Cuma günü açıklanacak. Adaylar 2016 YGS sınav sonuçlarına ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi olan ais.osym.gov.tr internet sitesinden erişebilecekler.
YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
YGS puan hesaplama yapmak için aşağıdaki 'YGS Puan Hesaplama Sihirbazı' linkine tıklayınız.
Diğer sınavlardan farklı olarak YGS sınavında verilen 4 yanlış cevap 1 doğru cevabın yok sayılmasına neden oluyor. Yani YGS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular sorulmaktadır.
Bu testlerden alınan puanların ortalaması hesaplanmakta bu sayede de standart sapması bulunmaktadır. Elde edilen ortalam ve standart sapma kullanılarak ortalama 50, standart sapma 10 puan olarak değerlendirilmektedir. Bunun sonucunda da standart puan hesaplanmaktadır.
YGS sınavına giren öğrencilerin LYS'ye girmek için YGS'den en az 140 puan almaları gerekmektedir. 140.000 puanın altında puan alan adayların YGS puanı hesaplanmamaktadır. 140.000 ve 179.999 arasında bir puan alan öğrenciler sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarından tercih etme hakkına sahip olabiliyorlar. 180.000 ve üzeri puan almayı başaran öğrenciler ise LYS'ye girmeye hak kazanıyorlar. Öte yandan özel yetenek sınavlarına girmek isteyen adaylar ise YGS'den en az 140.000 puan almaları gerekiyor.
YGS sınavında Türkçe'den 40 soru, Matematik'ten 40 soru, Fen Bilgisi'nden 40 soru ve Sosyal Bilimler'den 40 soru olmak üzere toplam 160 soru soruluyor.