YGS için geri sayım başladı, kendinize güvenin

Güncelleme Tarihi:

YGS için geri sayım başladı, kendinize güvenin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 09:05

Üniversite sınavına sayılı günler kaldı. Sınav hazırlığınız o kadar iyi geçmemiş olabilir, ama bunun pişmanlığını düşünmeniz sizleri strese sokacaktır.

Haberin Devamı

Üniversiteden hocam Prof. Dr. Üstün Dökmen, meşhur bir psikoloğun bir sözünü çok sık bize hatırlatırdı: “Bugünümüzü mahveden iki şey vardır. Birincisi gelecekle ilgili endişelerimiz, ikincisi geçmişle ilgili pişmanlıklarımız.” Bizler duygusal insanlar olduğumuz için çok çabuk motive oluyoruz ya da çok hızlı moralimiz bozuluyor. Motivasyonu yüksek olan ve sürekli ders çalışan öğrenciler gördüğüm gibi, sınavı kötü geçtiği için haftalarca kitabı eline alamayan adaylar da biliyorum. Sınav hazırlığı sadece ders çalışmak, soru çözmek demek değil. Aynı zamanda moral ve motivasyon işi.

BAŞARILI OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

Önce kendinize şu soruyu sormalısınız: “Ben bu sınavda başarılı olmak istiyor muyum?” Eğer cevabınız “Evet” ise; bu sefer de “Başarılı olmak için ne yapmalıyım?” diye sormalısınız. Başarı tesadüfi olamaz. Adım adım gidilerek, bir program doğrultusunda başarılı olunabilir. Bunun için de zamanı iyi yönetmeniz gerekir. Bu, ‘ne zaman, ne yapacağını bilmek’ anlamına geliyor. Son haftalar bu yüzden çok önemli.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK GÜÇ KENDİNİZSİNİZ

Üniversite sınavında başarıya ulaşmak için:

· Cesaret edin. Ya kazanamazsam diye korkmayın.

· Kendi çalışmanızı fark edin. Kendinize dürüst davranın. “Ben yeterince emek verdim, çalıştım” cümlesini kendinize söyleyin.

· Kararlı ve azimli hareket edin.

· Çalışkan olun. Çalışanın kendisine öz güveni de olur.

· Kendinizi kontrol edin. Hayatta sizi etkileyecek çok şey var. Bunları siz kontrol edebilirsiniz.

· Unutmayın, insanın en büyük gücü, kendisi.

YGS, kişiliği veya tümüyle başarıyı ölçen bir sınav değil. Merkezi sınavlar o anki performansı sorulan sorular doğrultusunda ölçüyor. Üniversite sınavları kişiliğinizi ölçüyormuş algısını bir kenara bırakmanız, başarılı olabilmeniz için çok önemli.

EKSİKLERİNİZİ TAMAMLAYIN

Bütün sene boyunca sınav hazırlığı yapan öğrenciler, YGS’ye 15 gün kala kendilerini yorgun ve bitkin hissedebilir. Çalışmalarının yetersiz olduğu ve konuları tamamlayamayacağı hissine kapılıp yüksek düzeyde kaygı yaşamaya başlayabilirler. Fiziksel egzersizler, açık havada yürüyüşler gerginliğinizle baş etmenize yardımcı olabilir. Eksiklerinizi ve yapamadıklarınızı düşünmek yerine yapabildiklerinizi ve başlangıca göre katettiğiniz mesafeyi hatırlayın. İyi bir hazırlık süreci geçirdiğinizi düşünerek kendinize güvenmeli, emeklerinizin karşılığını alacağınıza inanmalısınız.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA TEMPONUZU DÜŞÜRMEYİN

Her şeyden önce kalan süreyi küçümsememeli, sınavdan bir gün öncesine kadar çalışma temponuzu düşürmemelisiniz. Konu eksiklerinizi büyük ölçüde tamamladığınızı varsayarsak, hatırlamanız gerektiğini düşündüğünüz konuları tespit edip son tekrarlarınızı yapabilirsiniz. Deneme sınavı ve geçmiş yılların YGS sorularını çözebilirsiniz. Sınavlarınızı analiz ederek, boş bıraktığınız ya da yanlış yanıtladığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenmelisiniz. Özellikle sınav heyecanınızı artıracak konuşmalardan uzak durmaya çalışmalı; uyku ve beslenme düzeninizi korumaya özen göstermelisiniz. Sınava girecek tüm adaylara başarılar.

Haberin Devamı

Sınava geç kalmayın

Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, YGS ile ilgili bu yıl gerçekleştirilen yenilikleri ve puanı değişen bölümleri hatırlamakta fayda var.

9.45’TEN SONRA ALINMAYACAK

Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınava 09.45’ten sonra binaya alınmayacak. Sınav yerine en azından bir saat önce gitmeye özen gösterin.

ÖĞRETMENLİĞE 240 BİN BARAJI

Eğitim fakülteleri için 240 bin başarı sırası barajı getirildi. Artık LYS’de ilgili puan türünde 240 bin sıralamasının altında kalanlar bu fakülteleri tercih edemeyecek.

SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI

Mesleki ve teknik liselerden mezun öğrenciler artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçemeyecek. Onun yerine ek puan geldi. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmelerinde, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak belirledi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!