YGS Giriş ve YGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

YGS Giriş ve YGS Başvurusu Nasıl Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 15:01

ÖSYM, 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) başvurularının başladığını duyurdu. 6 Ocak - 20 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacak. YGS başvurusunu internet üzerinden yapacak olan adaylar ise bireysel başvurularını 20 Ocak 2016 saat 23:59'a kadar tamamlayabilecekler. Peki; YGS Başvuru ücreti ne kadar?, YGS başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Binlerce öğrencinin öğrenim görmek istedikleri üniversiteye girmek için ter döktüğü Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ilk aşaması olan YGS 2016 için başvurular başladı. 

Lise son sınıf ve mezun durumda olan adayların YGS başvurularını 6 Ocak 2016 - 20 Ocak 2016 tarihleri arasında yapmaları gerekiyor. Peki; 2016 YGS ücreti ne kadar?, 2016 YGS başvurusu nasıl yapılır?

YGS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

2016 yılı YGS - LYS başvuru ücretleri henüz resmi olarak açıklanmadı. 2015 YGS - LYS başvuru ücretleri şöyleydi;

- YGS Sınav Ücreti: 55,00 TL

- Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 15,00 TL

- LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için): 30,00 TL

- Başvuru Hizmeti Ücreti: 3,00 TL

YGS Sınavı 13 MART 2016'da yapılacak

YGS, 13 Mart Pazar günü yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 25 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak.

Haberin Devamı

LYS BAŞVURULARI 4 Nisan 2016 - 14 Nisan 2016 arasında

LYS başvuruları 4 Nisan 2016 -14 Nisan 2016 tarihleri arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek ve sonuçları da 18 Temmuz’da açıklanacak. LYS takvimi ise şöyle:

LYS - 4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran
LYS-1 (Matematik): 19 Haziran
LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil): 25 Haziran
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran

YGS Giriş ve YGS Başvurusu Nasıl Yapılır

YGS Başvurusu Nasıl YapılırYGS Başvuru Formu Nereden Alınır?

Halen öğrenim gören Lise son sınıf öğrencileri YGS başvurularını, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden alacakları YGS başvuru formu doldurarak yapabilecekler. Diğer adaylar ise başvuru merkezleri ya da sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgileri ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmek suretiyle YGS başvurusu yapabilirler. Tüm işlemleri tamamlayan adaylar son olarak sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlayabilecekler.

Haberin Devamı

YGS sınav ücretleri, YGS sınav kılavuzunun son sayfasında bulunan bankalardan birine veya ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan ''Ödemeler'' alanından kredi kartı/banka kartı aracılığıyla yatırılabiliyor.

YGS BAŞVURULARINDA NELER DİKKAT EDİLMELİ?

ÖSYM, sınava girecek adayların başvuru, sınav öncesi, anında ve sonrasında yapılacaklar konusunda bilgilenmeleri için ''2016 ÖSYS Aday El Rehberi'' kılavuzunu yayınladı.

2016 ÖSYS Aday El Rehberi indirmek için tıklayınız

2016 ÖSYS Aday El Rehberi kılavuzunda adayların başvuru için dikkat etmeleri gereken noktalardan bazıları şöyle sıralandı.

“-Başvuru merkezi görevlisinin bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra size vereceği Aday Başvuru Formu çıktısını dikkatle kontrol ediniz ve imzalayarak görevliye veriniz. Başvuru merkezince onaylanmış bu formu özenle saklayınız. Başvurunuz tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız.

Haberin Devamı

-Başvuru sırasında her adaya şifre verilir. Bu şifre adayın kendisine özgüdür. Başvuru bittikten sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne (https:// ais.osym.gov.tr) girerek bu şifreyi sadece kendisinin bildiği ve başkası ile paylaşmayacağı bir şifre ile değiştirilmeli. Adayların, ÖSYM ile her türlü işlemleri T.C. Kimlik Numarası ve bu şifre üzerinden gerçekleştirildiğinden, size özgü olan bu şifrenin bir başkası tarafından kötü amaçlı kullanılabileceğini unutmayınız.

-İşlemleriniz tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemi’ne girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz. Eksik veya değiştirilmesi gereken bilgileriniz var ve bu değişikliğin yapılmasına sistem tarafından izin veriliyor ise değişikliği yapabilirsiniz.”

Haberin Devamı

SINAVSIZ GEÇİŞ NEDİR?

4702 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanun’un 45. maddesi, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebileceği hükmünü getirmiştir. Bu yasa maddesiyle öğrenciler kendi alanlarındaki ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

BAKMADAN GEÇME!