YGS adaylarına beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

YGS adaylarına beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2014 16:14

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sınavı öncesi adayların bilinçli ve sağlıklı beslenmelerini istedi. İnanç, öğrencilerin gaz yapıcı besinlerden uzak durmasına dikkat çekip, “Sınav öncesi kuru fasülye, nohut gibi kuru bakla ve lahana yemeyin” dedi.

Haberin Devamı

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaptığı açıklamada “Sınav dönemlerinde başarılı olabilmek için kaygı ile baş etme, uyku ve egzersiz yanında beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerekiyor. Öğrencilerin başarısında beslenmenin önemli bir rol oynadığı unutulmamalı. Sağlıklı beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stresin olumsuz etkilerini azaltır, hem de sınav başarısına katkıda bulunur. Çeşitli kaynaklarda sınav öncesi algılamayı ve konsantrasyonu arttırmaya yönelik bilimsel temeli olmayan çeşitli sağlıksız diyet önerileri yer alıyor. Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığı bilinmeli, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiği unutulmamalı. Bu nedenle gerek sınavlara hazırlanırken, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı ve doğru besinlerin seçilmesine özen gösterilmeliler” dedi. İnanç, sınavlar için son hazırlıklar yapılırken, beslenmeye yönelik şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

Gaz yapan yiyeceklere dikkat

“Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalı. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılıyor, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabiliyor. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarıyor. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta, birkaç dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek, pekmez-tahin, zeytin ile domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunması gerekiyor. Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!