Yeşil plaka nedir, ne anlama gelir? Yeşil plaka kime aittir ve kimlere verilir?

Güncelleme Tarihi:

Yeşil plaka nedir, ne anlama gelir Yeşil plaka kime aittir ve kimlere verilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 16:58

Yeşil plaka, Türkiye'de bulunan elçilikler ve konsolosluklar tarafından kullanılan resmi bir plaka türüdür. Yeşil plaka trafikte birçok ayrıcalığa sahip olmaktadır. Bu plakayı konsolosluklarda görev yapan diplomatlar ve idari alanda çalışan personeller kullanabilmektedir. Yeşil plakanın en önemli avantajlarından biri ülke sınırlarından geçişi kolaylaştırarak iletişimin daha etkin olmasını sağlamasıdır. İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Yeşil plaka Türkiye'de faaliyet gösteren büyükelçiliklerde çalışan görevlilerin kullandığı bir plakadır. Yeşil plakalı araçlar sadece bu kurumlarda çalışan görevlilerin kullanımına tahsis edilmiştir.

 Yeşil Plaka Nedir?

 Türkiye'deki konsolosluklarda ve büyükelçiliklerde çalışan diplomatların kullandığı araçlara verilen plakaya yeşil plaka denir. Yeşil plakalar özellikle büyükşehirlere görülen bir plakadır. Bu durumun nedeni büyükelçilik hizmetlerinin büyükşehirlerde gerçekleşiyor olmasıdır. Diplomatlar tarafından kullanılan yeşil plakalar beyaz zeminin üzerinde yeşil rakam ve harflerden oluşmaktadır.

 Yabancı ülkelerin Türkiye'deki temsilciliklerine ait olan yeşil plakalarda farklı harfler bulunmaktadır. Bu harfler aracın kim tarafından kullanılacağını göstermesi bakımından önemlidir. Elçiliklerde görev yapan kişiler görevlerinin derecesine göre bu harflerin bulunduğu yeşil plakalı araçları kullanabilirler.

Haberin Devamı

 Ne Anlama Gelir?

 Yeşil plakaya sahip olan araçlar diplomatlar tarafından kullanılmakla birlikte trafikte birtakım haklara da sahiptir. Yeşil plakaya sahip araçlar şu haklara sahiptir:

 

 - Yeşil plakalı araçlar polis tarafından durdurulamazlar.

 - Herhangi bir arama işlemi bu araçlara yapılmamaktadır.

 - Gümrük noktalarından kontrol edilmeden geçiş yapabilirler.

 

 Yeşil plakaya sahip olan araçlar diğer araçların uymak zorunda olduğu trafik kurallarına uymak zorundadır. Bunların başında kırmızı ışıkta durmak gelir. Bu araçların trafikte geçiş üstünlüğü gibi bir hakları yoktur.

 

  Yeşil Plaka Kime Aittir ve Kimlere Verilir?

 

 Yeşil plakalı araçların ortasında farklı harfler bulunur. Bu harfler aracın kim tarafından kullanılabileceğini gösterir. Bu harflerin anlamları şu şekildedir:

 

 - CC harflerinin olduğu yeşil plaka: Konsolos

 - CG harflerinin olduğu yeşil plaka: Konsoloslukta çalışan İdari ve Teknik Personel

Haberin Devamı

 - CD harflerinin olduğu yeşil plaka: Büyükelçi

 - CM harflerinin olduğu yeşil plaka: Büyükelçilikte çalışan İdari ve Teknik Personel

 

 CD ve CM harflerinin olduğu yeşil plakalı araçların zemini beyaz, harf ve rakamları yeşil olurken

 CC ve CG harflerinin olduğu yeşil plakalı Başkonsolosluk araçlarının ise zemini yeşil rakamları ve harfleri beyaz renktedir. Yeşil plakalı araçları kullanan kişiler diplomatik görevi boyunca CC, CD, CG ve CM harflerinden birinin bulunduğu araçları kullanabilmektedir. Görevi sona eren kişilerden plakalar geri alınır. Konsolosluklarda ve elçiliklerde çalışanların yeşil plaka kullanma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu görevde olan kişiler araç kiralayıp Dış İşleri Bakanlığına bu durumu bildirerek farklı bir plaka kullanabilirler. Ancak bu görevliler yeşil plaka kullanmak istemeseler de araçlarına CD, CG, CM ve CC harf gruplarından birisini yapıştırmaları gerekmektedir. Bu harfleri yapıştırmalarının zorunlu olmasının sebebi kendilerine tanınan ayrıcalıklardan üst düzeyde faydalanmalarını sağlamak içindir.

 

BAKMADAN GEÇME!