Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, daha önceki yıllardan kalan öğretmen atama kadrolarından dolayı şubat ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarının 10 binin üzerinde olacağını açıkladı. TVNet’te canlı yayın konuğu olan Bakan Avcı, şubat ayında atanması planlanan öğretmenlere mart-nisan-mayıs-haziran olmak üzere dört aylık bir eğitim vermek için çalışmalar yapıldığını belirterek özetle şunları söyledi:
Şubat ayında yeni bir öğretmen ataması olacak. Bu tür atamalarda kadro tahsisi kanunla yapılıyor. Bütçe kanununa tahsis yapıldıktan sonra ayrıca kullanım izni için Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra şubat ayında yine gençlerimizi memnun edecek sayıda bir atama yapmayı planlıyoruz.
Bu son atamadan sonra hangi branşta, hangi ilde ne kadar ihtiyacımız olduğunu değerlendireceğiz. Ama bu iş kanunla olduğu için, bütçe kanununda kadro konulması gerekiyor. Bize geçen yıl tahsis edilen 40 bin ve 37 bin kullanım izni verilen kadrolardan dolayı 10 binlik bir kadro var. Dolayısıyla 10 binin üzerinde kadrodan söz edebiliriz.
Kıdemli öğretmenlerle derse girecekler
Bizim geçen sene şubat ayında atama yapmaktan çekinmemizin nedeni şuydu, 45 gün içinde göreve başlama şartı var, üstüne raporlar vs. kullanıldığında bir yarı yıl bitiyor. Biz bu sene şunu yapmayı öngörüyoruz, şubat ayında atama yaptıktan sonra öğretmenlerimizi hemen görev yerlerine göndermeyip, ya bulundukları yerde ya da atandıkları yerde mart ayından itibaren, mart-nisan-mayıs-haziran ayında o ildeki en kıdemli öğretmenlerle birlikte derse sokacağız.
Yani genç öğretmenlerimizin kıdemli öğretmenlerin yanında, ‘sınıfta bir ders nasıl işlenir, öğrenci ile ilişki nasıl kurulur, bir dersin ön hazırlığı nasıl yapılır, sınav nasıl hazırlanır, öğrencinin hangi konuyu ne kadar öğrendiği nasıl denetlenir’ gibi deneyimleri bu dört ay boyunca kazanmalarını öngörüyoruz.
Dolayısıyla şubat ayında atanacak öğretmenlerimizi böyle bir eğitimden geçirmek, yaz tatilinde de diğer öğretmenlerimize yaptığımız meslek içi eğitimlere onları da dahil etmek ve atandıkları yöreleri tanımalarını sağlayacak oryantasyon çalışmalarını yapmak, hatta o bölgelere atanan öğretmenlere, ana dili Kürtçe olan öğrencilerle hemen diyalog kurabilecek kadar temel bazı bilgileri vermek ve gittikleri yerlerde daha donanımlı olmaları için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz.
İl içi özür grubu ataması
Özellikle son üç yıldır eş durumu atamalarına çok öncelik verdik. Kimsenin eşinden, çocuğundan uzakta morali bozuk bir şekilde görev yapmasını istemiyoruz. Öğretmenlerimizin neredeyse hepsini aynı yerde buluşturduk. Tabii ki aynı yerde buluştursak bile bir aray gelmeyebiliyorlar. Örneğin Konya gibi illerde arada 150 kilometrelik mesafe olan ilçeler var. Bu noktada o bölgeyi iyi bilen, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizi, ailelerimizi olabildiğince bir araya getirmeleri konusunda görevlendirdik, tüm tedbirleri almalarını istedik.
10 milyon 600 bin bilgisayar dağıtımı çalışmaları sürüyor
10 milyon 600 bin bilgisayar dağıtımı için çalışmalarımız sürüyor. Bundan ibaret değil ama FATİH Projesi asıl içerik projesi. EBA Eğitim Bilişim Ağı. Bu işin özü. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin 24 saat girebilecekleri, içinde yüzbinlerce eğitim materyali barındıran dünyanın en büyük eğitim projesi.
Başladığımız günden itibaren Eğitim Proje Genel Teknolojilerimiz tarafından üretilen, dünyada iyi örneklerden seçilmiş, bakanlıklarımız tarafından üretilen, özel firmalar tarafından, TÜBİTAK tarafından üretilen eğitim materyallerinin toplandığı, tasnif edildiği, öğretmen, öğrencilerin hizmetine sunulduğu geniş eğitim portalı. Burada, ilkokul, ortaokul ve lise, özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin ihtiyaç duyacağı bütün eğitim materyalleri var. Hangi branştan olursa olsun öğretmenlerimiz, buraya girdiği zaman o konuyu anlatan video örnekleri, örnek dersler, testler, ödev örneklerine ulaşabilecek. yüzbinlerce ödev, yazılı malzeme. Tam bir referans.
Ayrıca öğretmenlerimiz 20 bin soruyu beğenmedi. Kendi sorularını yazıp yükleyebilecek. Dersi daha iyi anlatırım diyenler buraya yükleyebilecek örnek çekimlerini. Bugüne kadar öğretmenler bunu amatörce yapıyordu.
Biz öğretmenlerimizdeki potansiyeli görüyoruz. 13 bölgede YEĞİTEK gibi teknik imkanlara sahip stüdyolar kuruyoruz. Burada öğretmenlerimiz çok daha kaliteli ürünler üretebilecek. Geçtiğimiz günlerde Mersin’de öğretmenlerimize EBA için eğitim malzemeleri nasıl üretilir, video nasıl çekilir, nasıl grafik yapılır, bunlarla ilgili eğitim verildi. Her branştaki öğretmenimiz EBA için kendi ürünlerini üretip paylaşabilecek. Öğrenciler bu sayede 24 saat boyunca EBA üzerinde çalışabilecek.
Öğrencilere takviye kursu veriyoruz. Geçen sene 2,5 milyon öğrencimiz takviye kursu aldı, bu sene 3,5 milyonu buldu. Dershane ihtiyacını gidermek için açtık bu kursları. İşte EBA da dershanelerin sağlayabileceği takviyeyi öğrencilere sunacak. Bazı çevreler yardımcı ders kitabı adı altında öğrenclere bandrolsüz kitap satıyor. Biz geçen sene derslerde yardımcı ders kitabı kullanılmasını yasakladık. Bazıları EBA’daki içeriği basarak satabiliyor.
Velileri endişeye sürükleyen bir şey de öğrencilerin olumsuz içerikli sitelere girip giremeyecekleri. Biz sadece Milli Eğitim Bakanlığımızın verdiği eğitim sitelerine girmelerine izin veriyoruz. Bazı öğrenciler bizim bu kilidimizi kırmaya çalışıyor. Bu çocukların hepsi çok zeki bunu biliyorum, ancak bizim şifremizi kırmak yerine EBA’ya nasıl katkı yapacaklarını düşünürlerse daha iyi olur.