Yemen'de mesleki eğitime Türkiye desteği

Güncelleme Tarihi:

Yemende mesleki eğitime Türkiye desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 12:40

Yemen’de, TİKA tarafından donatılan atölyelerde halıcılıktan, seramiğe, ebrudan gümüş işlemelerine kadar her türlü eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

Yemen Türkiye Mesleki Eğitim Enstitüsü, Yemen'i yeniden üretim toplumu yapmayı hedefliyor. Enstitü yerleşkesi Yemen hükümeti tarafından yapılan okul, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından donatıldı. Yemen Teknik Eğitim Bakanlığı ile Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa idare edilen okulda, halıcılıktan seramiğe, ebru ve hat sanatlarından, gümüş işlemeciliğine kadar birçok güzel sanat dalında eğitim veriyor. Öğrenciler ise, yoğun ilgi gösteriyor. Açılışı 2011 yapılan okul, ülke genelinde yaşanan siyasi kriz nedeni ile uzun bir süre eğitime başlayamadı. TİKA'nın Yemen Koordinatörlüğü ve Türkiye'nin Sana Büyükelçiliğinin yoğun çalışmalarıyla ve Yemen makamlarının işbirliği ile 2012 yılında faaliyete başlayan okul bugün birçok alanda da üretimini hızlandırdı .Okul Müdürü Zekeriya Atilla, okuldaki  üretime yönelik eğitimlerin öğrencileri mutlu ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

"Öğrenciler üretimin parçası olmaktan mutlu"

Okul bünyesinde faaliyet gösteren atölyelerde kurs alan öğrenciler özellikle gümüş işlemeciliğine büyük ilgi gösteriyor. Kendi işyerlerini kapatarak burada kurs almaya geldiklerini belirten bazı kursiyerler, gümüş ve kuyumculuk atölyelerindeki teknik yeterliliği Yemen'de bulamadıklarını söylüyor. Kursa başladıktan sonra daha estetik ve kaliteli ürünler çıkarmaya  başladıklarını belirten öğrenciler Türk yetkililere teşekkür ediyor. Müdür Atilla ise okulun uzun bir süre atıl kaldığını ancak TİKA'nın okula gösterdiği ilgi ile hızla atölyeleri işler hale  getirdiklerini  söyledi.

Müdür Zekeriya Atilla, yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan  seramik bölümü hakkında şöyle konuştu:
"Okulumuzda 4 ana bölümümüz var. Kuyumculuk, grafik, seramik ve güzel sanatlar. Halıcılık ve kuyumculuk alanlarımızda Türkiye'den hocalarımız eğitim veriyor. Seramik bölümümüzün hocaları TİKA tarafından görevlendirildi. Atölyeyi hızla işler hale getirmeye çalışıyorlar. Seramik bölümü Yemen'de bir ilk olacak."

Türkiye'de Uşak Üniversitesi ile işbirliği içinde çalışacak olan seramik bölümü için Yemenli öğretmen adaylarının da Türkiye'de 2 aylık eğitimden  geçtiklerini belirten Atilla, 200'e ulaşan öğrenci sayısının gelecek yıllarda artacağını ve okulun bir süre sonra üniversite kimliği kazanabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Asitane Kültür Sanat Eğitim ve Dayanışma Derneği faaliyetlerine de değinen Atilla, okulda açılan bazı özel kursların da büyük ilgi gördüğünü belirtti.  Dernek yetkililerinin Yemen'e turistik bir gezi düzenlediği  sırada okulu ziyaret ettiklerini belirten Atilla, derneğin bu ziyaretin ardından okula destek vermeye başladığını hatırlattı. Okula 6 öğretmen sağlayan denek; dikiş, hat, tezhib, ebru, aşçılık ve fotoğrafçılık kurslarıyla okula destek veriyor. Bu kurslar arasında dikiş ve aşçılık bölümlerinin büyük ilgi gördüğü gözlenirken, özellikle ev hanımı konumundaki kursiyerlerin Türk mutfağını öğrenme ve uygulamaya çalıştıkları göze çarpıyor. Okulun açılması ve faaliyete geçmesi sırasında katkı sağlayan Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman'a da teşekkür eden Atilla, ayrıca Yemen Teknik Eğitim Bakanlığı'nın da büyük katkılarının olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!